luni, 15 martie 2010

uleiul de masline

e ca vinul. gustul e foarte diferit de la un tip de masline la altul. sunt multe tipuri de masline in functie de zona in care se cultiva. 97% din tot uleiul produs in lume e facut de spania, italia, portugalia si grecia. spania singura produce 40% din productia mondiala. exista The International Olive Oil Council care clasifica uleiul astfel:

- Extra-virgin olive oil - produs dintr-un singur tip de masline prin presare sau centrifugare. reprezinta 10% din totalul mondial
- Virgin olive oil - are o aciditate mai mare decat primul adica maslinele nu-s tocmai cele mai smechere. dar tot e bun.
- Pure olive oil - e un cupaj de ulei virgin si ulei rafinat(chimic)
- Olive oil - cupaj ca cel de mai sus cu aciditatea mai ridicata(aciditatea te zgarie putin pe gat)
- Olive-pomace oil - ulei din pasta de la masline rafinata chimic. nu prea se gaseste in comert, e mai mult pt gatit in restaurante.
- Refined olive oil - ulei cu defecte de gust care e rafinat chimic pentru a se elimina aceste defecte, repectand standardele impuse pentru a fi sanatos. e echivalent cu vinul de pet de pe la noi.

in primele doua categorii de calitate poti sa intalnesti ulei filtrat (sticla din stanga), ulei nefiltrat (sticla din mijloc) si ulei dop(cum e la noi doc la vinuri - denumire de origine controlata). ultimul e cel mai scump si certifica faptul ca acel ulei provine numai din zona repectiva, recunoscuta pt calitatea maslinelor. cum ar fi zona cognac care certifica calitatea distilatului de vin din acea zona.

cand cumperi ulei trebuie sa mai tii cont de ceva: beneficiezi de calitatile uleiului de masline cand e rece, peste 175 de grade celsius (in tigaie ai lejer temperatura asta) e cu atat mai toxic cu cat e mai scump.

cu cat e mai scump are mai multi nutrienti care se ard la temperatura mare si sunt toxici. pentru gatit se recomanda ulei rafinat care are punctul de ardere mai mare si astfel nu e toxic. asa ca e bine sa ai mai multe tipuri de ulei in casa.

eu folosesc din cel nefiltrat pentru salata intrucat e mai corpolent, mai aromat, mai plin la gust. am tot timpul si ulei de masline rafinat pentru diferite marinate, pentru conserve etc. si ulei de floarea soarelui rafinat pentru prajit.

sper ca te-am lamurit acum. daca ai intrebari lasa un comment.

11 comentarii:

  1. n-am intrebari, dar am un comment. probabil ca in cercetarea facuta pentru postul asta ai aflat ca italia este cel mai mare exportator iar grecia cel mai mare producator... paradoxal, nu? asta e fiindca italia importa de peste tot, face amestecuri si exporta numai porcarii. chiar si pe piata lor interna se vand o multime de porcarii. scrie pe internet ;); daca esti curios, e un articol faimos in new york times, sigur il gaseste google. asa ca, daca pot, eu nu cumpar niciodata ulei de masline italian. cel mai bun ulei pe care-l poti gasi la noi, daca-l poti gasi, e ala grecesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. @dan macar am cu cine comenta subiectul:)) cel mai mare producator din lume e spania (http://www.internationaloliveoil.org/downloads/production2_ang.PDF) 1200 de milioane de tone, italia e pe locul doi cu 540 si grecia pe 3 cu 348. pe de alta parte italia e cel mai mare exportator pentru ca asa cum bine spuneai cumpara din alte tari (in principal din spania) si imbuteliaza la ei cu acte in regula. asta se cheama good marketing. mafia uleiului cumpara ulei de cea mai slaba calitate de masline, de rapita, floarea soarelui, samburi de struguri si il vand ca ulei extravergin. asta se cheama infractiune. pe italieni i-au prins insa toti o fac pentru ca diferenta de pret e uriasa de la 1 euro la 7 euro pe litru.

    lasand la o parte treaba cu cantitatile, ca si la vin nu e bine sa generalizezi: vinurile italiene sunt bune dar vinurile frantuzesti sunt si mai bune. am baut vinuri italiene si frantuzesti oribile si vinuri austriece incredibile.

    alege ce-i mai bun din fiecare piata. cu siguranta cel mai bun ulei de masline din australia bate la cur 90% din uleiurile din italia sau grecia. idela e sa alegi din alea 10% din orice tara ar fi.

    da-le un link la articol si arabilor de la kasap sa nu mai puna ulei ranced la labneh :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. right... ai dreptate, spania e cel mai mare producator. ce tineam eu minte clar e paradoxul italienilor, care sint cel mai mare exportator insa nu sint cel mai mare producator. din pacate la noi in supermarketuri ajung numai porcarii din italia; o exceptie poate fi salsamenteria, vad ca stii si tu locul, ai luat vreun ulei bun de acolo? eu deocamdata sint foarte happy ca am descoperit la mega uleiul grecesc pe care il stiam din concedii si care e foarte bun (e unul la care fundul sticlei e ambalat in o chestie impletita)
    inca ceva despre uleiul de masline, multa lume nu stie si cumpara ulei pomace care e extras cu solventi din ce-a ramas dupa presare; in italia si in alte tari pomace asta e interzis la consum alimentar, e ca petrolul lampant. la noi se vinde intr-o veselie pentru consum alimentar, no problem.

    uite aici articolul de care ziceam, din the new yorker http://www.newyorker.com/reporting/2007/08/13/070813fa_fact_mueller
    aia de la kasap sint turci din cite stiu eu, sint niste draguti ca aduc atitea bunatati, ii iertam deocamdata pentru uleiul ranced, mai ales ca a putut fi inlocuit cu succes ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @dan arabi sau turci, ii laudam cand ne dau lucruri bune dar ii tragem de urechi cand ne dau ulei ranced. pinar de ex, de pe drumul sarii cu 13 septembrie, sunt tot turci insa nu fac rabat de la calitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. pinar e totally out of my way, insa daca trec prin zona ii vizitez, mersi de pont

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru ca am mers din pagina in pagina ca sa citesc despre cum aleg un ulei de masline de calitate am mai gasit un comentariu foarte bun pe care vi-l propun aici scris de un utilizator numit "Pure Natural Oil fan". Aici se gaseste comentariul: http://medlive.hotnews.ro/pe-eticheta-scrie-ulei-de-masline-extra-virgin-ce-contine-insa-sticla.html

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte tehnic si bine documentat dl. merci marius :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu placere. Din pacate nu cred ca vom gasi prea curand asemenea informatii pe etichetele sticlelor care se vand in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  9. din pacate nici in alta tara nu gasesti asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  10. tin sa va contrazic un pic in legatura cu etichetarea. in grecia cel putin am gasit intr-un banal supermarket de cartier etichete ce includeau tooooate informatiile respective referitoare la calitatea uleiului (aciditate, k-uri, valoarea peroxidului). de fapt, legea europeana ii obliga pe toti producatorii sa aiba aceste informatii, dar nu toti o fac. eu am gasit solutia la problema si fac import din grecia de ulei de la fermieri autentici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am umblat si in grecia destul, insa ce spui tu nu am vazut. or fi pe ici pe colo, nu zic nu, si oameni constiinciosi insa cred ca le putem trece la exceptii.

      din alt punct de vedere, primii care ar trebui sa eticheteze cum spune legea sunt marile companii. daca ei nu au facut asta, inseamna ca etichetarea e facultativa...

      Ștergere