duminică, 28 martie 2010

anchoiade - aperitiv de trei stele michelin


spanioli au alioli, francezii au anchoiade. 

alain ducasse este bucatarul cu cele mai multe restaurante cu trei stele michelin, si este al doilea bucatar din lume cu stele michelin in intreaga cariera. in cateva din restaurantele lui vei intalni anchoiade ca starter.

nu te speria e foarte simplu de facut. gustul insa e diferit de orice ai gustat pina acum. 

anchoives se gasesc la borcanase de 100 de grame la orice supermarket mai de soi sau la metro in ambalaje mai mari. tie iti rebuie 200 de grame.  scurge-l de ulei si pune-l intr-o farfurie adanca cu apa rece sa se desareze timp de 5 minute. scurge apa si arunca-l in robot cu 3 linguri de ulei de masline si o lingura de otet de vin alb. nu pune sare ca are destula.

amesteca-l la robot si adauga treptat ulei de masaline cam 150-200 de grame. inca o lingura de otet/apa il va deschide la culoare. trebuie sa fie de consistenta smantanii.

il mananci cu paine prajita si  andive/ridichi proaspete si il insotesti cu cel mai sec sauvignon blanc pe care-l ai in casa.

6 comentarii:

  1. suna cunoscut, e de aici sau ai mancat tu la vreun restaurant a lui ducasse? http://fxcuisine.com/Default.asp?language=2&Display=95&resolution=high
    am incercat si eu anchoiada asta, nu prea mi-a placut, are un gust foarte puternic de peste, ma rog, chestie de gust... iar "caviarul" de vinete a lui ducasse, e o salata de vinete, bun, nu rau ;)... o reteta oarecum similara se gaseste in sanda marin.

    RăspundețiȘtergere
  2. @dan anchoiade am mincat prima oara la cannes, dupa care l-am mai gasit si in alte locuri.

    acasa am cautat reteta si asa am ajuns la ducasse. din experienta mea e f greu sa mananci la un restaurant cu trei stele michelin datorita rezervarilor. pe 20 martie eram la budapesta si am vrut sa ma duc la un restaurant cu o stea michelin si era fully booked pina pe 28 martie:))

    francois xavier e f tare si am incercat multe chestii de la el.

    RăspundețiȘtergere
  3. ca unul care aseara a avut bucuria de a degusta din plin anchoiada din imagine va pot spune ca merita incercata .. sincer nu credeam ca a mai ramas ceva si pentru poza :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonymous nu a mai ramas nimic:)).... am facut altul dupa ce a-ti plecat voi:)

    RăspundețiȘtergere
  5. mereu ma surprinde cum cele mai simple retete sunt cele mai bune. 3-4 ingrediente bine alese pot avea acelasi zing! ca o duzina intreaga. nu-i uimitor? eu pun mai putin ulei, si completez cu crema de branza si verdeata. sotului mei ii place asa cum spui tu dar pentru mine e prea tare :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @dana cu crema de branza cred ca s-ar potrivi foarte bine. mai stiu de o varianta de anchoiade cu masline cat mai nesarate zdrobite in mojar. important e sa iti placa tie :)

    RăspundețiȘtergere