miercuri, 24 martie 2010

slavyantsi estate chardonnay

vine din bulgaria de linga burgas. versiunea 2008 este un vin proaspat, fructat cu arome de miere si nuci, cu un finish placut untos dar scurt. e un vin pe care ai vrea sa il ai tot timpul in casa, un vin de toata ziua cum ii spun eu.

de curand au renuntat la dopul de pluta pentru pilfer (dopul cu filet de la ulei, otet spre ex). stiu, stiu, traditionalistii o sa dea cu pietre in mine. insa vreau sa va aduc aminte ca e cel mai safe sistem de inchidere. adio miros de dop, adio oxidare.

daca la restaurant se poate intampla sa iti mai schimbe vinul cu miros de dop, daca il iei din supermarket te alegi cu o sticla buna de aruncat la gunoi.

si apoi, in afara ca face poc cand il scoti, la ce e bun dopul de pluta?



update: de ceva vreme il gasesti la real la raftul bulgariei. acum un an il cumparam de cate ori ma duceam in bulgaria de la metro ruse iar de descoperit l-am descoperit acum 3 ani intr-o carciuma in veliko tarnovo. 

8 comentarii:

  1. bai, eu am scris mai devreme aici ca e bine sa faca POC, ca asa trebuie sa se auda atunci cand se canta LAAA MUUUUULTI AAAAANI!!! :D:D
    noroc ca m-am uitat cu cateva minute inainte sa expire acest comment! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. mda, plus ca dopul de pluta risca oricum sa devina din ce in ce mai rar. deunde atatia stejari de pluta, la cat vin se face? traditionalistii sa ne lase in pace :))

    RăspundețiȘtergere
  3. @raluca angajam pe cineva sa faca poc :))

    @zazuza imagineaza-ti sa cumperi o sticla de chateau quelque-chose de 200 de euro, invitatii stau cu paharele intinse, desfaci sticla si .... o arunci la gunoi ca are gust de dop si e oxidata... vreun traditionalist pe aici?

    RăspundețiȘtergere
  4. cu poc sa fara poc, nu prea-mi pasa, insa as fi curios sa stiu de unde l-ai cumparat. poate n-ar fi rau sa dai si sursele la posturile despre vinuri, altfel e literatura... nu ca asta ar fi neaparat un lucru rau ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. @dan ai dreptate. chiar azi ma apuc sa adaug asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. mersi, man. din pacate real e complet in afara drumurilor mele, insa o sa-l urmaresc prin metro/ selgros/carrefour

    RăspundețiȘtergere
  7. Exista si dopuri care fac POC si care nu sunt din pluta (si nu, nu ma refer la porcariile de plastic, care imput vinul). Au inceput sa fie folosite pe scara larga si la noi, le-am intalnit la vinurile de la Recas si Crama Oprisor. Scrie pe ele ca este garantata absenta defectului de dop. Cool.
    Cat despre inchiderile screw cap, ele au avantajul de a fi usor de desfacut, fara sa mai cari un tirbuson dupa tine, insa nu se prea preteaza la invechirea vinurilor (exista studii serioase pe tema asta). Deci pt un vin de baut in 1-5 ani merge, pentru invechit pe mai multa vreme - tot dopul POC saracul :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. @mihnea ai dreptate. pilfer e numai pt vinurile tinere de pina la 3-4 ani.

    dopurile de care vorbesti tu sunt din silicon. exista 2 calitati: unul turnat care e foarte tare si arata ca un plastic - de-abia infigi tirbusonul in el- costa mai putin si e grantat doar 1-2 ani si unul care e garantat 4 ani si are un aspect poros, moale se poate infige usor tirbusonul in el.

    oricum, nici astea nu sunt pt imbatranire. pt imbatranire se folosesc dopuri speciale din pluta care rezista intre 6-10 ani , f scumpe , si care trebuiesc inlocuite cand li se termina garantia.

    RăspundețiȘtergere