miercuri, 19 mai 2010

syrah recas

25 de lei la kaufland. soi nou la noi. nu stiu daca mai face cineva in afara de recas. devenit celebru in australia ca shiraz, este mandria oricarui aussie.

syrah-ul nostru m-a cucerit. culoare rosie-violacee, cu nuante de visina bine coapta. fructe de padure si ciocolata , finish lung si placut, usor afumat.

nu pot sa nu remarc cum producatorii romani se concentreaza asupra produsului si uita de pozitionare, naming, concept de marketing etc.

syrah-ul de fata risca sa devina un nou salam sasesc. de cand soiul a devenit brand?

sa presupunem prin absurd ca vincon va face o plantatie de syrah, scoate un vin intr-o sticla identica cu asta si o eticheta cu un cocos asemnator ii spune syrah si-l pune la jumtate de pret fata de cel de la recas. ce se va intamplacu syrah de la recas? saaaalaaaam sassssesc.

18 comentarii:

  1. Mai fac Vinterra, Nachbill, cred ca si Oprisor au un pic(dar il folosesc doar in cupaje). Cel putin din cate stiu eu.
    Gama se numeste "cocosul", desi evident nu e etichetata vreo denumire comerciala pe eticheta. Exista si o mustoasa din aceeasi gama. De anul asta se va imbogatii, zice-se, si cu feteasca neagra, chardonnay si altele. Sa-i vedem!

    RăspundețiȘtergere
  2. mustoasa am vazut-o la kaufland. asteptam si restul.

    cat despre denumirea de cocosul, e pe cat se poate de imaginara zic eu :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Oprisorul au si la Cetate Syrah, ce-i drept editie limitata ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Oh, da, ai dreptate Alin. L-am si baut, pacatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  5. Feteasca Neagra si chardonnay-ul din gama cocosul sunt deja disponibile pe vindor la acelasi pret cu syrah-ul. Inca n-am apucat sa le postez pe site.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oprisor au chiar si un Erotikon Shiraz, daca nu ma insel :) Syrah/Shiraz-ul incepe sa faca spuza pe la noi; mai ieri, am vazut lista castigatorilor Decanter, publicata de Vali, si mi-a sarit in ochi un Shiraz - Viognier La Catina al celor de la Halewood. Deci, mai puteti adauga un producator de Shiraz pe lista...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ciprian, Shiraz-Viogner e un rose, cumva?

    RăspundețiȘtergere
  8. Marcel, multumesc de info. O sa investesc luna viitoare, probabil:)

    RăspundețiȘtergere
  9. George, in mod normal nu ar trebui sa fie un rose...Asa se face si in zona Rhone-ului si in Australia - se adauga putin Viognier in cupajul de rosii. Dar nu cred, trebuie sa vie un vin rosu...

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa-i Ciprian, Yalumba australian si diverse Cote du Rhone sunt rosii. Mi-am amintit ca a scris si Oliver Bauer ceva pe tema asta...

    RăspundețiȘtergere
  11. asta de recas unde se situeaza fata de cele pe care le-ati enumerat?

    RăspundețiȘtergere
  12. uite ca mi-am amintit si eu de shirazul la cetate. as zice ca mi-a placut mai mult decit asta de recas, chiar e unul din putinele vinuri pe care le tin minte la destul de mult timp dupa ce l-am baut. insa cred ca e dublu la pret.

    RăspundețiȘtergere
  13. Shirazul "Cocosul" de la Recas e unul, dupa mine, extraordinar la capitolul raport calitate-pret. Plus ca la 22 de lei nu prea vad competitia...

    Mie varianta din 2007 mi s-a parut geniala, cred ca aia a si castigat argintul la Mondial du Syrah. Un vin cu aroma de bacon de care citesti prin carti, dar pe care n-am mai intalnit-o de atunci.

    RăspundețiȘtergere
  14. eu nu stiu alte shirazuri de la noi dar asta mi-a placut si mie si la banii astia chiar e un deal bun.

    RăspundețiȘtergere
  15. GM - Nu Yalumba, Australia de Sud e mama syrahului, dar Yalumba daca ii iei marketingul nu mai ramane mare lucru. Treaba de engleji, cheap and nasty. E mai cunoscut prin simplul volum de productie, si fiindca e suficient de ieftin incat sa merite exportat in Europa ca sa-l cumpere australienii de prin UK (aia cu nostalgii si dor de Waltzing Matilda). Syrahul a fost adus de nemtii pripasiti prin zona Adelaide - s-au stabilit si s-au apucat sa faca si ei ce stiau mai bine pana sa plece de pe Rhein, si e singurul vin cu care au ceva sanse de concurenta cu NZdezii. NZdezii au si ei un cabernet sauvignon cat de cat, in rest la vinuri rosii sunt panica, puterea e la sauvignon (de Marlborough in special) si cardonnayul din insula de nord. Australienii cu toate subventiile etc etc nu sunt in stare sa faca un vin alb cat de cat potabil, asa ca se incanta si ei cu syrahul si ii fac reclama pe toate gardurile, sa fie si ei la un vin macar mai buni ca zeelanderii. Parerea mea, vorba lui Vacaroiu - syrahul de Yalumba il vad ca o posirca, dar bineinteles e treaba de gust. Poate mai vin ceva romani si face careva un riesling care sa nu aiba gust de apa de gura :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Merci, draga Anonim, o sa tin cont de recomandarile tale.

    RăspundețiȘtergere