luni, 31 mai 2010

calzone cu rubarba si capsune


nu e foarte simplu dar nici complicat. rezultatul e ceva ce il declar cel mai bun desert al meu (pina acum:)). ai nevoie de blat de pizza si de umplutura din mijloc.

blatul il faci asa:
 - topeste drojdia in apa calduta cu o lingura de zahar
- la 3 cani de faina, o cana jumtate de apa(cu tot cu drojdie) calduta
- 3 linguri de ulei de masline.
- daca se lipeste de maini, mai adauga faina. lasa sa creasca 30 de minute.
- presara faina pe blatul de lucru, si intinde aluatul cu facaletul.


taie 8 tulpini de rubarba ca niste zaruri mari. intr-o tigaie topeste 50 de grame de unt si caleste rubarba cu 250 de grame de zahar. cand au devenit ca un gem moale, adauga inca 250 de grame de zahar cu 50 de grame de faina(sa se lege). adauga 400 de grame de capsune taiate in sferturi. cand capsunele s-au inmuiat, stinge focul si lasa sa se raceasca.

pe foaia de aluat, pune crema de rubarba racita in strat gros. impatureste aluatul in doua, lipind bine marginile. unge cu ou, presara cu zahar. da la cuptorul incins bine cam 20 de minute.


e buna si fierbinte si rece.



ps  rubarba, originara din asia, este o planta asemnatoare cu stevia. creste insa mult mai inalta, pina la 2 metri. frunzele sunt otravitoare datorita concentratiei mare de acid oxalic insa tulpinile sunt folosite de 5000 de ani de medicina chineza. e cunoscuta ca laxativ, anticolesterol, antiastmatic, antibacterian, antiinflamator, antihemoragic, anticonvulsiv, astringent, tonic, diuretic. folosit in curele de dezintoxicare pentru efectul de  curatare ficatului.

24 de comentarii:

  1. reteta asta e singurul mod decent de siluire a capsunilor... mai ales combinate cu rubarba... yummy, bun de tot, am deseara la masa invitati si asta le fac desert - doar de-oi gasi stevia asta rosiatica in piata

    RăspundețiȘtergere
  2. aha... in piata? sau congelata? adica e crescuta la noi, sau e de olanda, ca prazu'?

    RăspundețiȘtergere
  3. e de la noi, dar nu prea se gaseste in bucuresti. circula un zvon ca ar fi pe la kaufland sau rar prin piete, la tarani. Eu nu mai mancasem pana acum, dar de acum sunt fan. gustul acrisor merge perfect cu capsunile.
    pentru calzone cred ca mai merge si combinatia banane-capsune.

    RăspundețiȘtergere
  4. pe la munte creste in curte, si o gasesti in piete la tarani. in bucuresti nu am vazut, dar am auzit ca ar exista pe ici pe colo.

    combinatia banane capsuni ar trebui echilibrata cu ceva zeama de lamaie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata tare bine.Am vazut tot felul de retete de prajituri cu rubarba, dar aceasta e cat se poate de originala.Pentru rubarba, am sa astept iunie.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu arata la fel de bine pe cat e de buna :)

    RăspundețiȘtergere
  7. am luat eu acum vreo doua saptamani de la Kaufland Floreasca si am facut un crumble cu ea dupa o reteta de la Ramsey. frankly, nu pot sa spun ca m-a dat pe spate insa, cred ca e mai mult legenda din jurul ei decat gustul spectaculos (care nu e :))

    RăspundețiȘtergere
  8. am vreo 10 oameni care te-ar contrazice oricand :)

    RăspundețiȘtergere
  9. si eu am inca dubii cu rubarba; de cite ori am mancat prin restaurante am ramas nehotarit daca imi place sau n-o suport; insa m-a intrigat destul cit sa vreau sa incerc sa fac acasa. mai ales ca my better half e fana.

    RăspundețiȘtergere
  10. eu nu am mancat altfel decat in combinatie cu capsune. mi se pare geniala.

    altfel nu am mancat nu pot sa ma pronunt, dar garantez pt combinatia asta.

    RăspundețiȘtergere
  11. ok, nu e rea, dar de aici pana la inaltarea la rang de nirvana culinara e cale lunga, pentru ca daca o folosesti simpla e doar foarte acra si cam nasoala, iar daca o amesteci cu mere, capsuni, samd atunci gustul ei se pierde.

    RăspundețiȘtergere
  12. florin, nu ma intelege gresit. eu nu laud rubarba in sine ci combinatia de mai sus.

    din cate citesc pe net se pare ca se foloseste exclusiv in deserturi(gemuri, compoturi, jeleuri) ca sa contrabalansez dulcele cu gustul ei tartric.

    pina la urma nici lamaia nu o manaci goala, nu? dar iti e de folos in tot felul de mancaruri pentru aroma, gust si aciditate.

    RăspundețiȘtergere
  13. corect, doar ca pe langa lamaie nu s-a tesut o legenda din asta ca pe langa rubarba :)

    RăspundețiȘtergere
  14. pai legenda consta in faptul ca mai toata lumea da pe spate cand aude de rubarba, doar pentru ca e cool si pentru ca a fost promovata ca atare pe la diverse magazine bio si targuri ale taranilor, construind in jurul ei un mit nejustificat dupa parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  15. reusita combinatie,ingenioasa sub forma data,de calzone.am mai vazut si combinatii cu mure, cu afine,inca nu am executat nici una... am facut doar o tarta simpla cu topping de dulceata de rubarba ,o nebunie!eu zic ca pina una
    -alta,desi nu-s fan(adica ma feresc de el cit pot!)tot zaharul si lamiia o pune in valoare in preparate...iar compotul il pot minca oricind,e bun si racoros.

    RăspundețiȘtergere
  16. @alison ai facut compot? as fi tare curios sa gust. cred ca merge in orice combinatie de dulce-acru(mure, afine, banane, zmeura) si bneinteles zahar.

    @florin eu n-am auzit decat ca e folosita in cure de slabire si dezintoxicare, dar sincer pe mine m-a interesat in primul rand gustul. eu trec mai rar pe la magazinele bio :))

    RăspundețiȘtergere
  17. in Austria e foarte populara. prin urmare am cedat si am facut azi o tarta cu rabarba si crema de vanilie. e inca fierbinte, abia astept sa o gustam :))

    RăspundețiȘtergere
  18. ai mai facut pina acum? sa-mi spui cum a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  19. Legenda? In jurul la rubarbar? Dar eu de cand sunt mica am mancat Dulceata de rabarbar (asa ii ziceaa sasoaica de la mine de pe strada) si compot si placinta. Chiar e gustoasa, dar in feluri simple, nu e o leguma fancy. A, si seamana cu brusturele, nu cu stevia. Gustul e intre mere si capsuni, parerea mea, dulce acrisor. D

    RăspundețiȘtergere
  20. in ardeal e des intalnita. in brasov eu am gasit la taraba intre ridichi si praz.

    la noi in sud e pasare mai rara :))

    RăspundețiȘtergere