marți, 18 ianuarie 2011

tarta tatin


ai nevoie de mere, zahar, aluat de placinta si 10 minute libere(+15 de minute in cuptor) ca sa faci o tarta tatin cu mere.

fa-o asa: 
- topeste zaharul intr-o tigaie pana e aproape de caramelizare(1 lingura cu varf pentru fiecare mar). 
- adauga merele curatate de coaja si tocate zaruri mari. lasa-le pana se inmoaie bine. 
- transfera tot intr-o tava de cuptor. acopera cu o foaie de placinta. indeasa bine foaia pe margine. da-i o gaura cu cutitul in centru, sa poata "rasufla". 
- da la cuptorul incins cca 15 de minute la temperatura medie. e gata cand aluatul e facut.


ps in reteta originala se pune si niste unt cand se topeste zaharaul, dar l-am considerat inutil colesterolului meu. iar daca tii mortis poti sa-ti faci aluatul chiar tu  :)



9 comentarii:

  1. Awesome! Arata perfect! Si eu elimin/scad cantitatea de unt cateodata - e drept ca untul e heaven, dar nu-i tocmai bun la artere :p

    RăspundețiȘtergere
  2. absolut superba :)!eu n-as renunta la unt (deocamdata):).

    RăspundețiȘtergere
  3. @chefchilly a fost chiar superbuna. de cand imi fac analizele am inceput sa mai reduc untul :))

    @delia multumesc delia. cat despre unt, dupa posibilitati.... :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @dana 1 galbenus, 30 de grame de zahar, 60 de grame de unt, un varf de sare, 100 de grame de faina se amesteca pana devine un aluat care nu se lipeste. dupa care il lasi la frigider macar jumatate de ora. de-abia apoi il intinzi cu facaletul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Care este secretul de ti-a iesit asa frumoasa nu stiu...la mine merele sau innegrit...aluatul a ramas suspendat deasupra iar atunci cand am intors-o merele mi-au ramas in tava...of, singurul aspect pe care l-am nimerit a fost gustul.

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  6. in tava intotdeauna folosesc hartie de copt(mai mult de lene sa nu spal tava:)) ) asa ca de lipit nu s-a lipit.

    aluatul, eu l-am indesat bine pe margini inghesuindu-l dedesubt, aproape ca atunci cand bagi cearceaful sub saltea. l-am gaurit apoi in mijloc cu cutitul, sa iasa aerul , sa nu se umfle ca un balon.

    in ceea ce priveste culoarea, merele oxideaza repede. culoarea aia a fost imdediat ce am scos-o din cuptor. peste 10 min cand s-a racit s-au schimbat la culoare si la astea.

    poti evita inegrirea daca dupa ce le cureti si le tai, le pui intr-un castron cu apa si doi-trei stropi de zeama de lamaie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, mai incerc...poate pana la urma imi iese.

    Dana

    RăspundețiȘtergere