joi, 13 ianuarie 2011

stir-fry vegetables with steamed rice


sau orez aburit cu legume ametite. este ca nu suna la fel? unele chestii parca nu se pot traduce. ma rog, daca sari peste partea lingvistica chestia devine interesanta si unde mai pui ca nici nu-i complicata treaba. 

poti sa faci asa:

fierbe orezul in apa clocotita. intre timp curata si marunteste dovlecei, ardei gras/capia, vinete, praz si cateva felii de carne afumata, asa de aroma.
cand e aproape fiert, scurge orezul intr-o strecuratoare. pune oala cu apa orezului din nou la fiert, si strecuratoarea peste oala. acopera cu folie de aluminiu sau cu capac. de-acum incolo, orezul se va gati la abur, ceea ce il va face sa nu fie lipicios.

intr-un wok pune un strop de ulei de floarea soarelui si incinge-l bine. adauga carnea si caleste-o putin. aduga si legumele si amesteca energic. condimenteaza cu sare, piper, usturoi maruntit. nu vrei ca legumele sa se inmoaie, le vrei mai crocante.

orezul il poti manca simplu sau cu sos:  de soia, sos dulce-acrisor&picant etc.


tips&tricks:
- stir-fry presupune  foc foarte mare, amesteca sa nu se lipeasca
- daca ai carne, trebuie sa o pui prima in tigaie. vrei sa fii sigur ca e facuta
- taie legumele in bucati potrivite sa le poti baga in gura, in sectiune subtire sa se caleasca repede
- legumele le adaugi in ordinea in care se gatesc. vei vrea sa incepi cu ceapa si  morcovii(radacinoase) si sa termini cu legumele care se gatesc repede:  vinete, ardei, ciuperci ec.
- nu aglomera tigaia. in loc de stir-fry vei avea un fel de abureala care va inmuia legumele.

2 comentarii:

  1. asa mi-a iesit mie aseara. tocanita stir-fry :)))) legumele au lasat foooarte multa apa :p

    RăspundețiȘtergere
  2. ehe, am mancat destule tocanitze pana am prins ideea...

    RăspundețiȘtergere