joi, 15 septembrie 2011

varza cu pancetta si pomodori secchi


acum aproape doi ani, cand salsamenteria era doar un magazin cu delicatese si take away, l-am intrebat pe bucatar, un italian de 27 de ani, care lucrase intr-o gramada de restaurante smecherite din italia cam ce-i place lui sa manance seara cand ajunge acasa.

mi-a dat exemplu de cateva feluri de mancare, toate simple, toate gata in maxim 20-25 de minute, nimic sofisticat, bazat mai degraba pe calitatea ingredientelor decat pe vreo metoda fancy de preparare. practic fara sa vrea mi-a ilustrat principiul bucatariei mediteraneene :) 

cat am stat de vorba, a scos o varza, si in 20 de minute a facut varza cu pancetta si pomodori secchi. mi-a placut mult si de-atunci o fac si eu din cand in cand seara, la cina.

pentru doua persoane ai nevoie de o jumatate de varza, cateva felii de pancetta(sau bacon/kaizer daca nu ai), 4-5 pomodori secchi, doi catei de usturoi si o tigaie maaaare si intinsa. obligatoriu ai nevoie de un pahar de vin rosu, poate un merlot, cat sa nu te plictisesti pana cand e gata masa. pofta buna. 

ingrediente: 
pentru doua persoane. timp de preparare: 25 de minute
- jumatate de varza medie
- 150g pancetta
- 5 pomodori secchi
- 2 catei de usturoi
- sare, piper, boia dulce

varza cu pancetta si pomodori secchi
- opareste in apa fierbinte varza taiata mare pana cand se inmoaie putin si nu mai e crocanta. scurge de apa.
- intro tigaie intinsa caleste pancetta fara ulei, apoi adauga pomori secchi taiate in bucati. dupa ce s-au calit, adauga usturoiul taiat marunt si caleste-l 30 de secunde. condimenteaza cu 2 linguri de boia dulce.
- adauga acum varza scursa de apa. condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat. amesteca totul bine cu o lingura de lemn. serveste-o alaturi de o felie de paine prajita si un pahar de vin rosu.

6 comentarii:

  1. Simplu si bun.Uite ca nu m-am gandit cat de bine ar sta pomodori secchi pe varza.

    RăspundețiȘtergere
  2. nici eu n-aveam idee. dar chiar merg bine impreuna. varza-i dulce, rosiile un pic acrisoare si se echilibreaza f bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. asta sigur o fac...sa inaugurez borcanele alea cu rosii uscate.

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte buna. garantez.
    eu mai am putin si am terminat rosiile si tu de-abia le inaugurezi. zica ca suntem in greierele si furnica:))

    RăspundețiȘtergere
  5. O idee minunata ! A iesit ceva super gustos !

    RăspundețiȘtergere