joi, 1 septembrie 2011

mutabal si salata de vinete cu ardei copti


imi plac vinetele coapte in jar la nebunie. in afara de clasica salata de vinete, mie-mi place sa le mananc in variantele astea doua, care-s tare simplu de facut, gustoase dar diferite la gust.

mutabal/mouatbbel e un fel de mancare raspandit in mai tot levantul sub diferite denumiri insa cu aceleasi ingrediente: vinete coapte, tahina, ulei de masline, sare. de la popor la popor apar in combinatie fie zeama de lamie, fie seminte de rodie, fie iaurt sau chiar maioneza. mie-mi place varianta clasica sau varianta cu iaurt care-i mai racoroasa si parca mai usor de mancat. 

salata de vinete cu ardei copti si ceapa am mancat-o prima oara la fundata, la vila tomis impreuna cu florin, si mi-a placut atat de mult incat acum o fac mai mereu. 

partea cea mai grea este, bineinteles, sa coci vinetele si ardeii. eu coc transe mai mari dupa care le fac pachete mici cat pentru o salata si le depozitez in congelator. odata ce-ai scapta de treaba asta, in 10 minute salatele-s gata. la acest aperitiv va recomand un rieslieng rece sau chiar un pint noir. pofta buna.

ingrediente mutabal: 
pentru 4 persoane. timp de preparare: 5 minute(fara coacerea vinetelor)
- 300g vinete coapte
- 100g iaurt de oaie(sau grecesc sau alt iaurt mai dens)
- 30g de tahina(dupa gust)
- sare, ulei de masline extravirgin

mutabal
- toaca vinetele coapte marunt-marunt(unii le dau chiar la robot)
- intr-un bol amesteca vinetele tocate cu iaurtul si sarea. adauga treptat ulei de masline pana ajungi la textura care-ti place(ca a unei smantane groase)
- adauga jumatate din tahina. amesteca si gusta. potriveste de sare. daca-ti palce gustul preganant de susan al tahinei(asa cum imi place mie :D ) pune si restul de tahina daca nu lasa-le asa. 

ingrediente salata de vinete cu ardei copti: 
pentru  4 persoane. timp de preparare: 10min(fara coacerea vinetelor si a ardeilor).
- 300g vinete coapte
- 1 ceapa rosie
- 200g ardei copti
- sare, ulei de masline extravirgin

salata de vinete cu ardei copti:
- toaca vinetele coapte foarte marunt dar nu le da la robot. vrei sa obtii un aspect rustic
- toaca ceapa si ardeii copti marunt
- adauga treptat ulei de masline extravirgin (50-70g) si sareaza dupa gust. 


5 comentarii: