vineri, 2 septembrie 2011

hamburger gourmet


intr-o zi c. mi-a zis ca tare i s-a facut pofta de un hamburger. cu provocarea-n brate am coborat pana la macelarie sa-mi procur cele necesare.
[aici tre' sa fac o paranteza si sa va marturisesc ca de curand am vazut serialul (de groaza) man vs food in care, printre altele,  ni se povesteste care-s secretele ascunse ale miticului hamburger american. bineinteles ca fiecare proprietar de gratar din america are propria lui reteta care-i clar cea mai buna din lume insa sunt cateva ingrediente care apar in mai toate retetele: carnea de vita, carnea de porc, ceapa, o branza moale.]
am luat un amestec de 70% carne slaba de vitel si 30% carne de porc(ceafa) si l-am rugat pe macelar sa o toace. in combinatie au mai intrat niste branza provolone si o lingura de grasime de ficat de gasca. la cuptor au intrat si niste cartofi unsi cu grasime de gasca, boia si niste frunze de rozmarin.



 jumatate de ora mai tarziu avem pe masa hamburgeri cu cartofi prajiti si bere rece.  pofta buna.

ingrediente: 
pentru 4 persoane. timp de preparare: 30 minute.
- 300g carne macra de vitel
- 130g carne de porc(ceafa sau ceva similar impanat cu grasime)
- 1 ceapa rosie
- 50g provolone
- 2 linguri untura de gasca
- 4 cartofi mari
- 1 ceapa rosie, 2  rosii -  pt salata
- paine prajita.
- boia, rozmarin, sare, piper

hamburger gourmet
- amesteca carnea tocata cu grasimea de gasca, ceapa tocata si provolone ras.
- condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat.
- formeaza hamburgerii folosind metoda capacului. alege un capac potrivit ca marime(ia in calcul ca pe gril se "strang" macar cu 30%) pentru hamburgerii tai, pune o bucata de folie stretch in el si umple-l cu carne. vei avea niste hamburgeri perfect rotunzi. daca-i invelesti in folie ii poti depozita individual in congelator, metoda ce-ti permite sa-i dezgheti mult mai repede si mai elegant.
- pune hamburgerii pe un gril foarte incins, dupa care seteaza focul la mediu(daca esti pe aragaz). daca esti la gratarul cu carbuni, fa-l asa cum vrei tu :))
- spala cartofii si taie-i felii mari (cu tot cu coaja) pune-i intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unge-i cu grasimea de gasca, sare si boia. adauga cateva frunze de rozmarin. da-i la cuptor 25 de minute.
- prajeste cateva felii de paine. pune pe o farfurie o felie de paine peste care aseaza cateva rondele de ceapa, 2 felii subtiri de rosie, un hamburger, o felie de provolone. da combinatia asta la cuptorul cu microunde 1 minut, cat sa se topeasca bine branza. 
- pune alaturi de hamburger o mana de cartofi prajiti o rosie tocata si cateva rondele de ceapa.

6 comentarii:

  1. tre' s-o mai luam pe aratura din cand in cand, nu merge numai cu salate :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. ai dreptate!:)pe aratura asta ma duce fiul meu,din cind in cind...si avantajul ca stii din ce sunt facuti face tare bine si la trup si la minte!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai daca-i faci tu e cu totul altceva, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa-mi fie.cu iertare, dar ce e.....PROVOLONE ???? 😯 n-am mai auzit de acest cuvânt niciodată! !!

    RăspundețiȘtergere
  5. provolone e un tip de branza din italia, semi tare asemantoare unui cascaval maturat de pe la noi dar cu un gust diferit: https://en.wikipedia.org/wiki/Provolone

    RăspundețiȘtergere