luni, 26 aprilie 2010

steak tartar sau filet américain


controversat, exclusivist, frantuzesc, american, rus, chinez sau tatar sunt cateva din atributele cu care e cadorisit acest fel de mancare.

legenda spune ca tatari tineau carnea de vita la oblancul seii si pentru ca n-aveau timp o mancau in acest fel. il regasesti de-a lungul timpului din china pina in rusia.

in fapt, in restaurante, a aparut la inceputul secolului 20 in franta cu numele de filet américain sau steak a la américaine ca o referinta clara la hamburgerul american din carne de vita. azi el e considerat o delicatesa frantuzeasca in toata lumea. numele de steak tratar si l-a luat de fapt de la sosul tartar care se serveste alaturi sau de la ingredientele din sosul tartar care insotesc platoul.

il poti face asa:

- iei 300 de grame de carne de vaca, roaga macelarul sa-ti dea o bucata buna fara zgarciuri sau grasimi. il tai de satar sau la robot cat de marunt poti

- il amesteci cu 2 galbenusuri, 1 ceapa mare maruntita bine, sare, piper si boia. daca ti se pare prea legat adauga si niste unt sa-l mai inmoi putin.

- pune-l pe farfurie insotit de sare, piper, boia, ceapa, capere si castraveti murati astfel incat cine il vrea mai condimentat sa poata adauga ce-si doreste.

serveste-l cu paine proaspat prajita si unt. recomandat e un vin rosu, puternic, sec si la temperatura camerei.

à votre santé.

3 comentarii:

  1. DAR CE LEGATURA AU CASTRAVETII MURATI?????

    RăspundețiȘtergere
  2. AM CITIT ACUM MAI BINE...E VORBA DE TARTAR,...ORICUM PREFER BUCATARIA ITALIANA, CUM ITI MAI SPUNEAM NU ACOPERA GUSTURILE...PT. CA DEJA ERAU CAPERI, CARE SINT ACIZI...CU MURATURILE, HMM, ORICUM ESTI PREMIAT PT. MODUL TAU DE A PROPUNE MEREU LUCRURI SPECIALE!...BRAVO, MADA!

    RăspundețiȘtergere
  3. @giglio211 castravetii, ca si caperele sunt acrituri si apar si in retetele frantuzesti. acum daca nu-i vrei nu-i manca :))

    eu zic insa ca intra bine in combinatie.

    RăspundețiȘtergere