vineri, 30 aprilie 2010

doc , docc, docc - cmd, docc - ct, docc - cib

nu, nu e vreun cod masina pentru vreun calculator demodat. sunt trepte de calitate ale vinului. la sugestia lui dan deslusim un pic care-i treaba cu vinurile astea.

legea viei si vinului e raspunzatoare de categorisirea lor. de respectrea legii se ocupa organele statului. la sfarsitul anului 2008 parca, ministerul agriculturii infiinteaza ondov - oficiului naţional al denumirilor de origine pentru vinuri care va certifica si controla vinurile doc prin holograme inimitabile si inseriate, holograme de o inalta tehnologie ce nu pot fi reproduse.

cf legii vinurile se impart in:

1. vinuri de consum curent:
- vin de masa (alcool 8.5 -9.5%)
- vin de masa superior (alcool > 9.5%)

2.  vinuri de calitate:
- vinuri de calitate superioara - VS (alcool >10%)
  vinuri cu denumire de origine controlata - DOC (alcool>11%)
stai ca nu-i tot. vinurile doc se impart si ele la randu lor in: 
- vinuri cu denumire de origine controlata - DOC (alcool > 11%)
- vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate - DOCC (alcool > 11.5%)
iar cele docc se impart si ele la randul lor :)) in functie de stadiul de maturare a strugurilor la cules
- cules la maturitatea deplina - DOCC-CMD (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 196 g/l;
- cules tarziu - DOCC-CT (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 220 g/l;)
- cules la innobilarea boabelor - DOCC-CIB (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de "mucegai nobil" sau culesi la stafidirea boabelor)
acum treaba e simpla si clara :)), asa ca mai ia in considerare urmatorul clasament in functie de continutul lor in zaharuri pot fi vinuri:
   - seci, cu un continut in zaharuri de pana la 4 g/l inclusiv;
   - demiseci, cu un continut in zaharuri cuprins intre 4,01 g/l si 12 g/l inclusiv;
   - demidulci, cu un continut in zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv;
   - dulci, cu un continut in zaharuri de peste 50 g/l. 
acum daca vorbim de control si lege in romania, se face ca in romania. insa majoritatea normelor sunt in general respectate. toate vinurile certificate doc poarta holograma ondov. nu poti sa scrii pe el vin de murfatlar daca nu ai podgoria in arealul delimitat de ondov cu apelativul murfatlar. dar e perfect legal spre ex ca jidvei sa cumpere doua randuri la murfatlar si sa faca vinuri cu doc de murfatlar. 


sistemul romanesc copiaza sistemul francez. europa cam respecta in mare aceste clasificari cu mici modificari de la tara la tara, insa ce te faci insa ca vinurile din lumea noua nu au nicio clasificare. 



in lumea noua clasificarile sunt dupa soi si zahar. au avut niste tentative sa le clasifice dupa calitate (gen exceptionale, foarte bune, bune etc.) dar nu au reusit implementarea.

din pacate nicio eticheta din lume nu-ti garanteaza ce e in sticla. am baut doc extraordinar de prost si vin de masa remarcabil. 


sunt atatia factori care influenteaza vinul incat astia de mai sus sunt necesari dar nu si suficienti. 


boring, nu?
 

21 de comentarii:

  1. not really, eu chiar eram curios sa pricep cum e cu docu' la romani, asa ca in ce ma priveste e un post binevenit.

    RăspundețiȘtergere
  2. @dan nimeni nu se naste invatat. in mod normal statul sau liderul de piata pe doc ar trebui sa mearga pe campanii de educare a consumatorului.

    partea nasoala aici e ca educarea consumatorului costa f mult si trebuie facuta pe o perioada indelungata. statul n-are bani, liderul nu poate sustine de unul singur o campanie de asa mare anvergura de care beneficiaza si cei mici. aici se inchide cercul vicios.

    RăspundețiȘtergere
  3. @dan sa vezi acum de 1 mai ce-o sa fie:))

    macar daca stii chestiile astea poti alegi in cunostinta de cauza.

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte interesant,stiam cite ceva ,dar nu chiar tot...azi ,de 1 mai,citiva ml de Bordeaux,appellation controlee...12,5 %.

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte interesant. singura problema e ca acu' trebuie sa imi scriu pe o hartiuta, ca nu uit cand ajung in pravalie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @alison deci 1-0 pt traditionalismul francez. eu am descoperit un riesling la targul taranului roman despre care va voi povesti.

    RăspundețiȘtergere
  7. @zana asa-i ca-i complicat? mie mi-a luat cativa ani de "consumat" si tu vrei sa inveti intr-o zi?

    antrenamentu-i baza :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Ar mai fi ceva de spus. ONVV elaboreaza norme pentru fiecare doc in parte, anume cum se culviza, cand se recolteaza, cum se vinifica fiecare vin doc. Ma indoiesc totusi ca au un control asupra a ceea ce se intampla pe piata, avand in vedere ce se gaseste acolo. Pilduitor este ca DAVINO, producatorul cel mai "exclusivist" din tarisoara noastra, produce doar IG-uri.

    RăspundețiȘtergere
  9. @george din pacate asa e. oare cine stie cate kg la hectar recolteaza fiecare? aici piata ve cerne producatorii, cu conditia ca si piata sa fie un pic educata.

    e un cerc vicios care nu se va termina prea curand :))

    RăspundețiȘtergere
  10. oops
    @wine - se pare ca ti-a scapat o clasificare: IG. Faptul ca DAVINO (si inteleg ca nu doar ei, si crama Oprisor de exemplu) prefera sa foloseasca IG in loc de DOC, este graitor. Pentru mine asta inseamna pe scurt ca orice clasificare DOC poate fi ignorata fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
  11. @dan vinurile superioare VS se mai numesc si cu indicatie geografica poti vedea pe sticla scris chiar VSIG.

    nu prefera nimeni :)) sa puna IG ci pur si simplu nu se califica la DOC. e un dezavantaj clar pt producator nu e o preferinta :))

    ai mult mai multe sanse sa gasesti un vs prost decat un doc prost.

    RăspundețiȘtergere
  12. din pacate sint la birou si n-am o sticla de davino sau crama oprisor sa verific daca e chiar asa; insa presupunand ca intr-adevar nu au DOC si nu il au fiindca nu s-au calificat, nu mai inteleg nimic - astea-s printre cele mai bune vinuri de pe piata din romania, daca nu se califica la DOC, care-i faza de fapt? se califica toate posircile de la jidvei sau cotnari, de exemplu, insa nu se califica crama oprisor? wtf?

    RăspundețiȘtergere
  13. @dan sunt situatii si situatii. daca tu nu ai vie in regiunile acceptate de ministerul agriculturii ca fiind podgorii recunoscute cu un istoric si soiuri bine stablite nu poti avea ever doc.

    spre ex daca noi doi facem o vie linga bucuresti ca sa facem vin , vom avea vinuri care intra sub incidenta IG si se vor numi probabil "de bucuresti"

    daca din asta vrei sa faci doc trebuie sa te duci la ministerul agriculturii si sa-i convingi ca vei deveni o podgorie cu soiuri care se potrivesc tipului de sol samd

    acum davino poate are via in afara arealului doc deci no doc pe sticla. sau poate cumpara struguri din moldova sau italia si ii imbuteliaza in ploiesti si iar no doc.

    sunt unii producatori mari in lume care aduna varfuri de recolte din diverse podgorii si il imbuteliaza cu brandul lor. astia nu vor avea doc ever, insa consumatorii lui stiu asta.

    mai e un caz celebru de non doc , producatorii din toscana fac asa numitele super-toscana care sunt fara doc cu toate ca sunt in areal si indeplinesc toate normele mai putin una: trebuie sa aiba 90% sangiovese in ele. pt asta producatori mari de acolo au iesit de sub doc ca sa poata face amestecuri cu cabernet sau merlot.

    treaba nu e simpla deloc dar cu timpul mai inveti cate ceva :))

    RăspundețiȘtergere
  14. clar nu e simpla; partea buna e ca numai consumand vei invata ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. @dan ai vorbit intelept:)) mai pune la toata discutia asta brambureala vinurilor din lumea noua care au o singura regula: fara nicio regula!

    chiar ca e greu sa faci o alegere... trebuie sa citesti niste carti, sa vezi niste filme cum spune un bun prieten:)

    RăspundețiȘtergere
  16. N-am timp si chef sa caut, dar o problema ar mai fi cupajele traditionale: Vinul de dragasani, de Cotnari etc, vinuri obtinute din amestecul a 3-4 soiuri istorice. Desi, sunt probabil mai vechi decat vinificarea separata a soiurilor, nu cred ca le-a luat cineva in calcul. Pacat, ungurii se lauda si acum cu Egri Bikaver.

    RăspundețiȘtergere
  17. @george n-am curaj sa intru pe teritoriul cupajelor :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc frumos , m-au ajutat informatiile d-voastra foarte mult. Scurt si la subuiect. Detin o sticla de vin Grasa de Cotnari demidulce DOCC-CIB din 1992 si ma interesa ce valoare are ca si calitate.Sticla e urata, maro, ramasa de la Ceausescu, dar vinul are o culoare ca si cojnacul, limpede si clar.Imi pare rau ca nu-l pot desface...sunt pocait...de maine.

    RăspundețiȘtergere
  19. Desi au trecut multi ani de cand e pusa informatia, observa ca inca e utila. Adica mie imi e utila. Nu stiu nimic despre bauturi si m-am hotarat sa incerc, dar nu oricum, ci cu ceva stinta. E foarte adevarat chiar si acum: populatia are nevoie de educatie si in acest domeniu. Multumesc pentru informatii.

    RăspundețiȘtergere