miercuri, 22 septembrie 2010

stiuca la cuptor cu cartofi, spanac si usturoi



cartofii cu spanac si usturoi i-am intalnit prima oara in zagreb la un restaurant de peste. mi se par garnitura perfecta pentru orice peste.

ai nevoie de o stiuca, patru cartofi, zece catei de usturoi, o lamaie, unt, un pahar de vin alb si o legatura de patrunjel.

curata stiuca de matze si cap, freac-o bine cu sare si piper, dupa care umple-o cu putin unt, patrunjel tocat si patru catei de usturoi. intr-o tava pune o jumatate de pachet de unt, stiuca, zeama de la o lamaie si un pahar de vin alb. da tava la cuptorul incins cam jumatate de ora.

intre timp taie cartofi felii rotunde cat un deget de groase si pune-i la fiert. cand sunt aproape gata pune la fiert si spanacul. dupa ce s-au fiert, scurge-i bine de apa. intr-o tigaie pune putin ulei de masline, si adauga cartofii, spanacul si sase catei de usturoi taiati marunt. sareaza-i bine si caleste-i doar doua-trei minute, ca sa nu-si piarada usturoiul aroma.

nimic nu merge mai bine ca un pahar de sauvignon blanc alaturi. pofta buna.

9 comentarii:

  1. combinatia de cartofi si spanac e surprinzatoare si foarte, foarte buna. Usturoiul are rolul lui acolo. e perfect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,
    Am mai incercat stiuca la cuptor dar mi se pare ca cea mai buna forma de a o gati e cea umpluta. Eu am mai incercat pe un pat de legume cu ghimbir si usturoi, a fost buna dar se simte gustul un pic malos care dispare la cea umpluta...

    Oricum arata fbine, iar garnitura este o noutate.

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  3. @dana garnitura e o noutate nemaipomenit de potrivita. trbuie sa o incerci.

    cum faci stiuca umpluta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sub remarca evidenta ca nu am nici un fel de pregatire gastronomica si ca nici macar n-am mostenit talentul creativ al mamei mele, iti mentionez mai jos reteta cum o stiu de la mama.
    Se curata stiuca de solzi, pastrand si capul. Apoi cu un cutit se curata usor de piele (iau as spune ca se curata de carne, ca pielea cu capul tre' sa ramana intacte) si carnea din interior se fierbe (doar cat sa poti sa scoti oasele) Cat se fierbe carnea, pielea frecata cu sare se da la rece. Carnea dupa fierbere se da prin masina de tocat si se amesteca cu oua (cantitatea de oua depinde de marimea stiucii cam 2 oua la 1kg), smantana, patrunjel, cimbru, busuioc, sare si piper (mama mea mai pune fie miez de paine, fie ciuperci si uneori usturoi). Garnitura din cartofii si morcovul se poate face in doua moduri fie se curata legumele pe razatoare si se aseaza pe fundul unei tavi in care ulterior se aseaza stiuca umpluta cu carnea preparata ca mai sus (si cusuta la burta ca sa nu iasa) fie se pre-fierb in cuburi mari si se pun in tava prefierte. In tava mai adaug ulei, lamaie si condimente dupa plac.

    Cam asta ar fi...secretul cred ca sta in tocarea si condimentarea carnii, altfel preparata carnea nu se patrunde la fel de bine si are un gust un mic malos.

    Numai bine,

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc. interesanta abordare , merita retinuta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu adevarat foarte buni cartofii cu spanac, deliciosi!
    Dana

    RăspundețiȘtergere