joi, 30 martie 2017

Tagine de dorada cu sos de tahina





De-o vreme incoace am instituit traditia unei zi de peste pe saptamana. Dupa ce-am trecut in prin retetele Italiei, Greciei, Spaniei si Portugaliei am sarit balta in Maroc pentru ca tare mi s-a parut interesanta reteta asta de tagine de dorada. Recunosc ca nu mai mancasem pana acum peste in combinatie cu tahina dar oh, cat de bun a fost. In nu stiu ce parodie zicea Sandler ca hummusul e bun peste orice iar eu merg mai departe si zic ca tahina e buna peste orice :) 

La Carrefour Baneasa poti sa alegi intre dorada de captura, dorada de crescatorie si chiar dorada roz (pink bream).  Daca ai trecut de pasul asta ii rogi frumos pe angajatii de la raion sa ti-l curete. Pe langa ca e gratuit te scuteste de mirosuri neplacute si de solzi in bucatarie. 


De ajuns in Maroc inca nu am ajuns insa cateva retete marocane am incercat de-a lungul timpului. Bucataria lor mi se pare indrazneata, nu le e frica de condimente si asta imi place. Dorada gatita in stilul asta berber este poate o surpriza pentru amatorii de peste insa chiar vroiam sa incerc si alte stiluri de a gati acest peste mediteraneean atat de des intalnit in restaurnatele noastre (la gratar sau in sare). In primul rand vorbim de un peste cu carne alba, slab dar care va imprumuta din greutatea si onctuozitatea sosului de tahina. Daca adaugi la toate astea si picantul adus de fulgii de chili atunci stii sigur ca ai nevoie de un vin corpolent, cu aciditate buna care sa faca fata aromelor puternice ale retetei.

Eu am avut un sauvignon blanc de la Alira, Flamma. E un vin proaspat si jovial dar fara sa fie subtire. Aromatica trimite spre flori de soc,  si pomelo. Are corp, alcoolul de 12.8% este bine integrat iar aciditatea il recomanda ca un partener bun pentru dorada noastra picanta. Gustul confirma notele de citrice si socata, postgustul este usor mineral, flinty .Racit la 8C va fi  exact ce trebuie. 
Pofta buna. 





Tagine de dorada cu sos de tahina – reteta marocana
Timp de preparare: 1 ora. Dificultate: mica.
Pentru: minim 4 portii.

Ingrediente:
2 dorade mari
120ml ulei de floarea soarelui
90 ml ulei de masline
3 cepe rosii
400 ml sos de Tahina (200 ml de pasta de tahina, zeama de la o lamaie, 2 catei de usturoi, o cana de apa calduta – toate amestecate cu mixerul)
150 ml supa de pui
60g patrunjel
2 fire de ceapa verde
1 lingurita de pasta turceasca de ardei (care nu e iute)
1/4 lingurita de piper proaspat macinat1 lingurita de cumin
4 cartofi taiaiti zaruri de 1 cm
1 ardei gras rosu

Metoda:
- Curata pestele de solzi si intestine. Usuca-l si da-l cu sare. La interior si la exterior. Fileteaza-l. Daca ti se pare complicat roaga-i pe cei de la raionul de peste Carrefour sa o faca pentru tine. E gratuit.
- Pune uleiul vegetal intr-o tigaie. Cand s-a incins pune fileurile de peste in tigaie cu pielea in jos si lasa-le cate un minut pe fiecare parte pana devin usor aurii. Nu atinge pestele pana nu devine carnea alba si ferma. Daca incerci sa-l intorci mai devreme pielea se poate lipi de tigaie si fileurile se pot rupe. Dupa ce au devenit aurii, scaote fileurile cu o spatula lata pe un servet de hartie ca sa se scurga de ulei.
- Adauga uleiul de masline intr-o tigaie neaderenta si caleste ceapa tocata marunt
- Incalzeste cuptorul al 230C
- Intr-un bol mare amesteca sosul de tahina, supa de pui, patrunjel usturoi, ceapa verde, pasta de ardei, piperul si cuminul. Amesteca energic cu un tel.
- Unge o tava adanca cu putin ulei de masline. Aseaza fileurile de peste cu pilea in sus. Presara ceapa sotata peste peste. Adauga cartofii si ardeiul gras tocat marunt pe langa peste.





- Adauga mixul de tahina din bol. Acopera tava cu folie de aluiuminiu si lasa-l la cuptor 25-30 de minute pana se fac cartofii. Incearca-i cu o furculita. Cand s-au facut scoate folia si da cuptorul pe functia broiler pentru 5 minute.- Pune tava direct pe masa, presara patrunjel proaspat tocat si serveste-ti invitatii.

14 comentarii:


  1. Your style is unique in comparison to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I'll just book mark this blog. gmail sign in

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa o incerc si eu. Trebuie sa fie foarte bun. In text vorbesti de file dar in poze par pesti intregi. Se poate face cu pestele intreg? Multumesc! Ioana

    RăspundețiȘtergere
  3. Attractive component of the material. I just stumbled across your web site and accession capital to say that I really enjoyed your site. Fill the form with accurate and complete information about the traveler's data, passport details, date of travel and the type of visa they wish to obtain. E Visa Turkey Cost required to cover the expenses involved in the processing of the visa application.

    RăspundețiȘtergere
  4. I am browsing this website daily and get good facts from here all the time. Aw, this was a really nice post. kenyan evisa, Obtaining a Kenyan visa is quite convenient for individuals who wish to travel to the country for tourism or business purposes.


    RăspundețiȘtergere
  5. Thanks for sharing the post. It is really good which provides enough information to find out about the given topic. Good luck. Azerbaijan Visa for Mexico citizens, Mexico citizens are eligible to obtain a Visa to travel to the Republic of Azerbaijan. Apply for the Azerbaijan visa online.

    RăspundețiȘtergere
  6. It is a good website and has good products. I thank you. I want to thank you. travel to India, you can get an online India travel visa through the India e visa website.

    RăspundețiȘtergere
  7. Your blog is a beacon of intellectual brilliance! This post, an exquisite fusion of knowledge and eloquence, transforms complex ideas into a captivating symphony. Reading your work is an enlightening experience, each paragraph a masterstroke.

    RăspundețiȘtergere
  8. I must express my admiration for your blog! The way you effortlessly combine profound insights with eloquent storytelling is incredibly impressive. It feels like embarking on a thoughtfully organized voyage through a vast ocean of knowledge, carefully constructed to be accessible to all readers. Your remarkable ability to make complex ideas understandable is truly outstanding. I extend my gratitude for presenting this enlightening piece that deeply resonates with your audience.

    RăspundețiȘtergere
  9. Your blog serves as a literary refuge! This post intricately weaves together insight and eloquence, guiding readers on an intellectual escapade. Every word serves as a carefully chosen brushstroke, constructing a lively depiction of knowledge. Engaging with your content is not just reading; it's a transformative expedition through the passages of thought.

    RăspundețiȘtergere
  10. Your perspectives offer a fresh take on a commonly neglected topic, blending humor seamlessly with insightful content. Commendations on presenting such a captivating piece, highlighting that brilliance often emerges unexpectedly. Anticipating more enlightening posts from your unique viewpoint. Here's to the brilliance of originality

    RăspundețiȘtergere
  11. I usually don't engage with blog posts, but yours pushed me to give it a try! Your writing style has pleasantly surprised me. Thank you for such a fantastic post. Hello there! I could have sworn I've been to this website before, but after perusing a few posts, I realized it's unfamiliar to me. Nevertheless, I'm thrilled to have discovered it, and I'll definitely be returning regularly!

    RăspundețiȘtergere