marți, 14 martie 2017

Pulpo a la Galega – Caracatita gatita in stil spaniol cu cartofi si smoked paprika




In weekend m-am intalnit cu o frumoasa caracatita la raionul de peste de la Carrefour Baneasa. Statea nonsalanta pe pe un pat de gheata si nu stiu ce sinapse s-au legat dar brusc mi-am adus aminte de o polperias din Spania unde am mancat cea mai buna caracatita ever. Polperias sunt niste mici carciumioare originare din Galitia care sunt axate pe un singur produs: pulpo adicatelea caracatita. Ca stil sunt usor rustice si e foarte posibil sa vezi chiar si oloaiele gigantice in care fierb caracatitele. Eh inchipuiti-va ca oamenii aia stiu sa faca carcatita cam cum stie un grataragiu de balci sa faca mici la gratar :) 
Indiferent cat de mare-i caracatita daca e fiarta cat trebuie se topeste pur si simplu in gura. Culmea e ca te-ai astepta sa gasesti tipul asta de local care celebreaza caracatita la malul Atlanticului insa zona Galitiei centrale e cea mai renumita pentru polperias.

De la Galitia centrala revin tocmai la departamentul de peste Carrefour Baneasa  care de ceva vreme a devenit mult mai mare si cu o oferta mult mai variata. Daca in trecut erai limitat la pestii de Dunare plus o dorada, un biban si ceva somon acum s-ar putea sa-ti fie greu sa alegi ce sa iei acasa. 



Peste papagal, scorpie de mare, corvina, dorada salbatica roz, morun, sole sau barbun sunt doar cativa dintre pestii pe care cu greu ii vei gasi in alta parte.


Caracatita asa spanioleasca e extrem de simplu de gatit. Pur si simplu trebuie sa o fierbi cu ceva mirodenii. Si pentru ca mancarea simpla e cea mi buna, pescarii au pus alaturi de caracatita cartofi fierti stropiti din belsug cu cel mai bun ulei de masline extravirgin, sare de mare si paprica afumata. 

Iar alaturi musai trebuie sa ai un vin proaspat, bine racit, de cursa lunga cum spun gurmanzii. Eu m-am ganit la Lily - sauvignon blanc & chardonnay de  la Liliac. Petele de rosu de pe eticheta imi apartin nu sunt originale :) 



Alcoolul de 13% este bine integrat. De cum il adulmeci vei descoperi note de mar verde si iarba proaspat cosita. Aciditatea buna aduce sauvignonul in prim plan pentru ca pe final sa simti si supletea si untul din chardonnay. Iti recomand sa-l servesti bine racit racit. Maxim 10C. 
Pofta buna.

Pulpo a la Galega – Caracatita gatita in stil spaniol cu cartofi si smoked paprika

Timp de preparare: 1 ora. Dificultate: mica
Pentru: 4 persoane

Ingredinete:
1 caracatita medie(cam 1kg)
4 cartofi mari
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 frunza de dafin
ulei de masline extravirgin
sare
paprika afumata (pimenton)

Metoda:
- Pune o oala cu apa la fiert
- Spala bine caracatita cu apa rece. Indeparteaza ochii si ciocul cu un cutit.
- Intoarce sacul caracatitei pe dos si goleste tot continutul pana ajungi la peretele "sacului" care trebuie sa ramana alb si curat.
- Daca caracatita e proaspata trebuie sa o fragezesti. Pescarii o bat de o piatra, tu trebuie sa o bati (milos :)) ) cu un ciocan de snitele. Daca in prealabil a fost congelata nu mai e nevoie sa o fragezesti. Congelarea-decongelarea face acelasi lucru cu ajutorul diferentelor de temperatura.
- Tine caracatita de cap si scufund-o de cateva ori in apa oparita, ca sa se increteasca frumos tentaculele.

- Pune caracatita la fiert molcom impreuna cu o frunza de dafin, ceapa taiata in doua, cateii de usturoi, sare si paprika afumata.
- Separat pune cartofii taiati in patru, cu tot cu coaja intr-o alta oala la fiert.
- Teoria spune ca se fierbe cam o ora pe kilogramul de caracatita insa eu va spun ca e mai bine sa o incercati din cand in cand cu furculita pentru ca e foarte posibil sa se faca mai repede. Dupa ce e gata, las-o sa se raceasca in zeama in care a fiert.
- Pe un platou intins, taie caracatita cu o foarfeca de bucatarie in bucati potrivite, inconjoar-o cu bucati de cartofi fierti si asezoneaz-o cu sare, paprika afumata si ulei de masline extravirgin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu