joi, 26 septembrie 2013

chateau la tomaze, coteaux du layon sau ambiguitatea sistemului oenologic francez


azi am avut o intalnire de afaceri cu o mana de fermieri francezi din valea loirei. la sfarsit, am primit o sticla de vin alb pe care ar fi trebuit sa o savurez "bine racita". 

visam un vin proaspat, sec,  din 2012 pe care sa-l pot asocia unui pecorino maturat din sardinia ce-l aveam prin frigider. ba chiar i-am tras pe amandoi in poza, sa dau exemplu de cat de sofisticat ma tratez eu in seara asta. 

ei bine, am luat teapa. nu-i prima oara cand iau teapa cu etichetarea asta frantuza care nu anunta nici in ruptul capului ce se gaseste in sticla. nu tu soi de strugure, nu tu sec, demisec, demidulce sau dulce, nimic...

vinul asta e un minunat vin dulce, cu rest de zahar de 94g/l din soiul chenin blanc. nas de mandarine si tei, molatec dar fara sa duca lipsa de aciditate, se dezvolta in gura si-ti umple papilele de bucurie. pe final apar si niscaiva note de lamaie si musetel. ar fi mers perfect cu niste smochine coapte, nicidecum cu pecorino sardo. 

isi merita pe deplin pretul de 8 euro ( in franta). desi teapa-i dulce, tare mult mi-as fi dorit sa gasesc soiul strugurilor si tipul vinului pe eticheta, ca n-am de unde sa stiu miile de denumiri controlate din franta. 
hai noroc.

5 comentarii:

  1. hai ca venim cu informatia la origine.:) producatorul e asta :http://www.tomaze.com/ si asta e unul din sorturile vindute:http://www.terroirs-france.com/region/loire_layon.htm .si da,incurcate sint caile francezilor,dar pline de vin bun si mincare aidoma,a votre sante !
    ps:vezi ca merge si cu ceva brinza,e specificata .:)sa stii ca in marea lor majoritate,francezii, stiu bine ce cumpara,nu au nevoie de mai multe indicatii decit de cele de pe eticheta.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai, Madalin, asta e zona de wine geeks :D Coteaux du Layon face vinuri dulci in principal, din Chenin Blanc. Ca si in alte cazuri, frantuzul considera ca nu-i necesar sa scrie undeva astfel de info; asta ar trebui sa stii dinainte, da? sa nu se mai intample :))

    RăspundețiȘtergere
  3. eu zic ca e chiar o imperechere reusita, un Chenin Blanc dulce cu un pecorino uscat. Poti sa pretinzi subtil ca stiai dinainte.... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pe valea Loarei Coteaux de Layon este DOAR vin dulce din Chenin Blanc. Este mai degraba un stil asa cum in Germania stii ca daca iei un Auslese va fi dulce.

    voi ati vazut pe vinurile din lumea noua sa scrie ce fel de vin e: sec etc ? ca nici acolo nu se specifica

    RăspundețiȘtergere
  5. nu pot sa pretind, ca habar n-aveam ca in zona coteaux du layon e caracterizata de vinuri dulci :))

    la vinurile din lumea noua, am in cap ca gasesti soiul pe eticheta si nu intotdeauna cum a fost vinificat, ceea ce tot e ceva in plus fata de franta.

    insa ce conteaza daca cosmin, mihai si cu ciprian stiu ce si cum despre fiecare zona din franta sau aievea daca restul muritorilor, consumatorii de vin, n-au niciun indiciu la raft. sa nu-mi spuneti de magazine specializate, research pe net etc ca-s argumente care functioneaza pe o mica nisa.

    ce face un om, care se duce sa incerce un vin nou, si vrea sa ia un vin alb sec din 2012 care sa mearga bine cu pestele? se duce la raft, si gaseste vinuri din italia, romania, spania, austria etc unde stie clar care e ala alb sec; vede un sauvignon blanc din afica de sud unde poate banui ca e vinificat in sec; si da de un semillon 2012 din franta care poate fi la fel de bine vinificat in sec in zona entre-deux-mers sau vinificat in dulce in sauternes sau barsac.

    deci? cui se adreseaza vinurile frantuze de 4-8 euro? exclusiv francezilor care (ma indoiesc ca stiu toti) cunosc fiecare zona viticola ce produce sau sunt si pt estonieni, suedezi sau austrieci?

    mie mi se pare mult mai prietenoasa precizarea soiului si a tipului de vin, ca slava domnului, loc e destul pe eticheta.

    RăspundețiȘtergere