joi, 5 septembrie 2013

Limba de vaca cu legume si sos de patrunjel



dac-ar fi sa aleg intre cea mai smechera friptura de vita nord-americana si o limba de vita bleaga din balcani, as alege de noua ori limba de vita si odata friptura. si asta nu ca nu mi-a place o friptura suculenta in sange, inalta de-un lat de palma ci pentru ca atat de tare imi place limba de vaca facuta molcom, la temperatura mica, pana cand carnea prinde a se destrama. 

problema cu limba de vita e ca nu oricine stie sa o prepare la marele fix. daca cumva o fierbi la foc prea iute ai stricat-o numaidecat. te alegi cu o talpa elastica pe care o trantesti de podea sare inapoi pe tavan. asa ca ia aminte la reteta de mai jos si nu care cumva sa te-mprietenesti prea tare c-un pahar de vin si sa gresesti temperaturile. 

Ingredienete:
Pentru 4 persoane. Timp de pregatire: 2 ore. Grad de dificultate: 3 din 5.
-          O limba de vaca
-          O cepa mare
-          2 frunze de dafin
-          Sare
-          12 cartofi mici taiati in jumatate
-          4 morcovi
-          2 Sfecle albe
-          4 cepe rosii
-          Cateva crengute de cimbru, rozmarin, salvie
-          2 buchete zdravene de patrunjel
-          5 file de anchois
-          2 linguri mari de capere
-          4 galbenusuri fierte tari
-          1 lingura de otet
-          200 g ulei de masline

Metoda:
-           Pune limba de vaca intr-o oala impreuna cu o ceapa, frunzele de dafin si o lingurita de sare. Acopera cu apa si pune totul la fiert.  Trebuie sa fiarba molcom timp de 45 de minute.
-          Dupa 45 de minute scoate limba din oala, las-o sa se raceasca 5-6 minute si cu un cutit ascutit curata stratul alb de la suprafata.
-          Seteaza cuptorul la half steam la 130 de grade celsius.
-          Pune intr-o tava adanca cartofii, morcovii, cepele, sfecla alba si limba de vita curatata. Toarna peste 150 grame din supa in care a fiert limba
-          Condimenteaza totul cu sare, piper. Rupe salvia, rozmarinul si cimbrul in bucati mari pune-le in tava
-          Da tava la cuptor pentru o ora
-          Intre timp, poti sa faci sosul de patrunjel.
-          Pune fileurile de anchois in apa rece la desarat
-          Pune intr-un robot urmatoarele: patrunjelul, caperele, galbenusurile fierte tari, usturoiul, otetul si fileurile de anchois.
-          Mixeaza bine. Adauga treptat ulei de masline pana cand obtii un sos care curge. Potriveste de sare si de otet.
-          Scoate legumele pe o farfurie. Scoate limba pe un fund de lemn si tai-o felii subtiri de jumatate de centimetru.
-          Pune pe farfurie cate 2 bucati de limba, legume, o lingura de sos din tava si sos de patrunjel. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu