joi, 13 octombrie 2011

don ramon 2008


un cupaj de 75% garnacha si 25% tempranillo maturat trei luni in butoaie de stejar american (motiv pentru care poarte numele de "cask matured red special" spre deosebire de varianta nebaricata baricata 9 luni, care se numeste "crianza"). se gaseste pe la noi in varianta crianza si costa in jur de 20 de lei. in varianta de fata trebuie sa coste un pic mai mult putin (eu l-am primit cadou si nu stiu pretul. multumesc luci :D ).

mi-a placut. e un vin simplu, pentru o masa de weekend, insa e bine facut, cu alcoolul bine integrat si corp mediu. se simte atingerea  butoiului, ceva cacao si zmeura. eu l-am imperecheat cu un platouash de branzeturi (gorgonzola intenso, brie, camembert si grana padano) si zau ca si-a facut datoria.

5 comentarii:

  1. Crianza inseamna invechit(in butoi, nu conteaza de care). De regula este 1 an, in vreme ce reserva sta 2, dar nu e unitar, depinde de podgorie. Eu am baut si vinul "matured" cu stejat american 3 luni, in Spania, costa vreo 4 euro, si avea o altfel de eticheta. In acest caz, al vinului gasibil in Billa si mai stiu eu pe unde, crianza inseamna 9 luni in stejar.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu credeam taman pe dos. corectez imediat, merci de lamurire. cat costa varianta crianza in spania?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu mai stiu exact dar semana cu pretul romanesc. 4-6 euro, in raza asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. haha ma bucur ca l-am nimerit ! mai incercam si altele! :)

    RăspundețiȘtergere