joi, 28 aprilie 2011

experiente culinare in grecia nordica: alexandroupoli (1)

mini-vacanta de paste a insemnat pentru mine o excursie in nordul greciei pe ruta bucuresti - veliko tarnovo - svilengrad - alexandroupoli - kavala - thessaloniki - sofia - ruse - bucuresti. primul oras, alexandroupoli, prima ouzerie/psarotaverna(taverna de peste) pe numele ei alexis.


nu trebuie sa te miri daca vei primi o sticla de apa din partea casei pentru ca asta este obiceiul peste tot in grecia. am remarcat pe tot parcursul calatoriei ca painea este foarte buna oriunde te-ai duce. e proaspata, pare mai degraba manufacturata decat facuta industrial, si are gustul ala bun de drojdie si aluat bine crescut pe care il stii din copilarie. 


pana au adus mancarea cred ca am mancat jumatate din paine cu ulei de masline si sare. ne-am batut apoi pe niste scoici proaspete stropite cu lamaie - probabil printre cele mai fine si moi pe care le-am mancat,


urmate de niste sardine crocante numai bine facute,


o minunatie de branza feta cu rosii la cuptor, o portie generoasa de cartofi prajiti,


si creveti proaspeti in sos de branza cu rosii. daca stie cineva cum se face sosul de fata va rog sa-mi spuneti degraba.


dupa masa am colindat strazile frumosului orasel cu multe cafenele si baruri pline pana la refuz de localnici si turisti in asteptarea sarbatoarii ce urma sa vina. ca particularitate locala am descoperit ca ness frappe este sport national la terasele grecesti de dimineata pana seara.

dupa siesta am pornit spre thessaloniki cu o mica escala la kavala. la thessaloniki am ajuns repede gratie soselelor libere, bine asflatate si fara radare. limita de viteza pare a fi o chestie facultativa in grecia ca si multe alte reguli de circulatie. dar mai multe despre asta va voi povesti in postul urmator....

23 de comentarii:

  1. bro, nu cumva scria "psarotaverna" (adica cu caracterul asta Ψ, psi, cam asa ΨAPOTABEPNA / ψαροταβέρνα)? nu de alta, dar asta inseamna exact "taverna de peste", fara legatura cu farul din port :))

    RăspundețiȘtergere
  2. btw, sosul ala de rosii cu feta se numeste saganaki (se folosestie si la scoici, nu doar la creveti) si se face super simplu, cam asa: pui crevetii la tigaie in niste ulei de masline, ii perpelesti usor, apoi adaugi un catel de usturoi pisat si o ceapa tocata, le calesti la foc mic pana se inmoaie, apoi adaugi jumate de pahar de vin alb, mai lasi un pic si pui o conserva de rosii cubulete (sau cam 250-300g de rosii proaspete, fara coaja si taiate cubulete, plus o lingura de passata de rosii), mai lasi sa fiarba 7-8min, apoi ii iei de pe foc, ii dregi cu sare si piper si adaugi cubuletele de feta (sau feta sfaramata) si decorezi cu niste patrunjel tocat. enjoy! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. fix asa scria, da eu am crezut ca ala e "f", dupa greceasca babeasca pe care am incercat s-o deslusesc de pe meniuri si autobuze :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. si mai era una, taverna macelarului dar nu mai stiu cum ii zicea la aia...

    RăspundețiȘtergere
  5. n-ai prea fost atent la fizica si la matematica, bag seama :)) F-ul grecesc este asta: Φ (phi) :)

    RăspundețiȘtergere
  6. asta m-a distrat pe mine cel mai mult in Grecia: incercarea de a deslusi greaca lor cu chirilicele mele :)). uneori merge. uneori nu :)). hai ca mi s-a facut pofta de o excursie in Grecia, ca tot nu m-am declarat impresionata asta vara. deci clar se cere o repetitie, poate-poate ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. zaz, eu am incercat sa le invat mimetic cu traducerea in engleza alaturi si cu minime cunostinte de bulgara/rusa (invatata la desenele animate bulgaresti).

    inteleg cat de cat literele mari. cand ajung la alea de mana ma pierd cu firea :))

    RăspundețiȘtergere
  8. nu te baza pe aia cu lipsa radarelor. am fost 6 ani la rand in corfu, cu masina, de la bucuresti pina acolo. n-am vazut nici un politist niciodata in toata grecia aia, pina azi toamna cind la 50 de km de salonic m-a oprit un echipaj de vreo 8 politzai, pe autostrada, unde pusesera o zona cu limita de 90. opreau toate masinile si scriau amenzi de zor. mi-au dat amenda 150 de euroi si mi-au luat permisul. m-au mintit ca pot sa il recuperez daca merg la seful politiei, asa ca am mai pierdut o jumatate de zi cu tampenia asta la intoarcere, bineinteles ca nu mi-au dat nici un permis, m-au dus cu zaharelul ca sa fie siguri ca platesc amenda. cind m-am intors acasa am declarat permisul pierdut si am primit altul in 2 ore.
    asa ca ai grija prin grecia, mai ales pe langa orasele mai mari, chiar si pe autostrada, e criza si pe unii prefecti ii mai apuca stransul de bani pentru guvern...

    RăspundețiȘtergere
  9. man, sosul ala nu e saganaki, saganaki e tigaia. explicatia nu e total pe langa - insa saganaki de obicei e branza fripta.

    RăspundețiȘtergere
  10. @dan e bine de stiut cu viteza. pe langa ca merg tare prin sate si prin orase, mie mi s-a parut ca nici nu prea respecta regulile de circulatie.

    am mers cu 2 autobuze in salonic si ambii soferi fortau rosul si galbenul intr-o veselie.

    mi-a fost oarecum sa ma obisnuiesc si in ronduri unde dau prioritate de dreapta.

    daca saganaki e tigaia sau branza aia fripta in tigaie, la sos cum ii zice (reteta lui florin pare a fi apropiata de ce am mancat)?

    RăspundețiȘtergere
  11. haha, deci v-a placut :) ma bucur. noi suntem in stare sa conducem pana acolo doar pentru un weekend, ca sa mancam minunatiile astea :)

    RăspundețiȘtergere
  12. da da, ne-a placut. daca te scoli de dimineata, poti sa iei linistit pranzul la alexandroupoli :))

    RăspundețiȘtergere
  13. zana ne-a placut, multumim mult pentru recomandari. te pupam!

    RăspundețiȘtergere
  14. cu mare, mare placere - poate va corupem la vara si la un Sarti :) si poate mergem si noi la urmatorul pranz la Alexandroupoli

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi dau si eu cu parerea dar nu sunt specialista! Mi se pare ca crevetii in sos de rosii cu branza se numesc Garides me saltsa.
    Eu pun cam vreo 4 rosii mijlocii coapte bine in apa fiarta cat se pot sa le decojesc. Scot miezul si le tai cuburi. Decojesc crevetii, ii spal bine si ii usuc. Pun pe foc o cratita cu putin ulei, adaug o ceapa taiata marunt, dupa cateva minute 1 dl de vin alb, rosiile, putin patrunjel si oregano, sare si piper. Las sa fiarba pana obtin un piure mai lichid.Adaug crevetii, mai las inca 5 minute si adaug bucati mici de feta. Servesc imediat. Buuuun.

    RăspundețiȘtergere
  16. @irina cred ca asta e! n-am avut timp in ultima perioada, dar e pe lista mea de "to do". merci:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Rup cu mare greu 7 zile de la munca 1 09 2011 si as dori sa ma bucur cu adevarat.Ce sa aleg Alexandroupolis ,Kavala sau insula Thassas.
    Va rog cine a fost acolo.

    RăspundețiȘtergere
  18. eu am fost in alexandroupolis, kavala si thessaloniki dar nu in thassos.

    despre primele iti pot spune urmatoarele: alexandroupolis este un orasel mic si cochet cu o zona frumoasa de faleza, plina de restaurante si carciumioare dragutze. poti sa te duci pe relaxare, batut carciumile pescaresti si stat la terase la soare(3-4 zile). nu e insa genul resort turistic cu plaje.

    nici kavala nu are plaje, decat in imprejurimi. centru universitar, oras in panta cu diferenta mare de nivel, foarte greu de mers pe jos la deal. eu l-as elimina din start :)

    thessaloniki, cela mai mare dintre ele, este recomandat tot pe genul city break dar nu de 7 zile. poate 3-4. istorie, carciumi frumoase si multe, shopping, mare, terase, din nou fara plaja.

    despre thassos poate ne povesteste florin ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc mult,am sa aleg Alexanropolis,o recomandare pt cazare(mergem cu masina)

    RăspundețiȘtergere
  20. @liliana ti-as recomanda urmatoarele:

    http://goo.gl/vrwgX

    sau

    http://goo.gl/qjoRN

    acum depinde si de bugetul tau. oricum verifica pe siteul de mai sus si sigur vei gasi ceva sa-ti convina :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc ,sunte-ti super

    RăspundețiȘtergere