marți, 2 noiembrie 2010

ciorba de fasole cu afumatura


probabil mancarea noastra nationala, cu siguranta preferata mea.

sunt doua trucuri care te ajuta sa faci o ciorba de fasole cum o facea bunica dar fara sa dureze jumtate de zi: foloseste  fasole pre-fiarta de la conserva si la final  paseaza la robot trei-patru polonice care odata adaugate inapoi vor da o consistenta minunata ciorbei. pentru o oala de ciorba de opt litri fa asa:

- caleste doua ceape mari, tocate potrivit, in cativa stropi de ulei de masline
- cand ceapa s-a calit adauga niscaiva afumatura dupa cat te lasa inimia sau doctorul; pune si doua lingurite de boia dulce, un praf de piper si unul de sare
- mai pune : doi morcovi si o bucata de telina taiate marunt, o cana de suc de rosii, fasolea din doua conserve de 400 de grame si apa pina umpli oala. daca vrei foloseste mai multe tipuri de fasole: rosie,  alba, neagra, cu boabe mari sau chiar linte. 
- lasa sa fiarba cam o ora. paseaza cateva polonice de ciorba in robot dupa care adauga-le inapoi in oala. 

neaparat trebuie sa ai ceapa rosie cu sare la masa si un pahar de merlot, rosu si cat se poate de sec. pofta buna.



12 comentarii:

  1. m-am gandit si io la faza cu fasolea din conserva, da' ma facea sa ma simt asa, cam ciudat, de parca as fi trisat. insa acuma, daca e pe internet, gata, se poate! ;)
    liber la conserva!

    RăspundețiȘtergere
  2. A romanian clasic. Totusi asocierea cu merlotul, daca nu cu vinul in general, nu prea ma incanta. Poate o merge totusi, din cauza texturii dense si a afumaturii, dar parca o tuica veche, daca nu un rachiu de mere invechit in dud, sau o grapa italiana (pentru cosmopoliti sau snobi), ar intra mai bine. Parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  3. @dan mult timp n-am putut folosi conserve din pricina constiintei. insa acum cred ca de fapt nu trisez deloc. fasolea din conserva e doar fiarta, fara sare, fara conservanti, fara nimic adaugat. in cazul de fata, faptul ca ai utiliza fasolea "proaspata" nu-ti aduce niciun avantaj.

    eu am invatat treaba asta de la un arab care folosea conserve de fasole si de naut sa faca humus. in loc sa fiarab cate o zi la fasole si la naut, si crede-ma ca se fierb foarte greu cu cat sunt mai vechi boabele, facea un humus in 3 minute fara sa piarda catusi de putin din aroma si gust.

    prefer spanacul proaspat, fructele proaspete, mazarea proaspata etc. dar cand vine vorba de fasole, porumb, linte, naut merg pe conserve.

    RăspundețiȘtergere
  4. @george binecuvantarea tuicii/palincii trebuie sa vina inainte de masa :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Servus Maestre,

    n-ai fäcut nici un päcat cu treaba asta, da eu cred ( si sint convins) cä si Fasolea nu este toatä la fel. Am fäcut experienta cä fiecare sortä
    de fasole are Gustul ei aparte.
    Si incä una. Fasolea din Dosä are obligatoriu inäuntru un pic de Zahär . Conservant natural :-))))
    Salutäri Gourmand

    RăspundețiȘtergere
  6. @gourmand daca ar avea zahar n-ar trebui declarat pe eticheta? salutari si tie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Despre rachiu si momentul potrivit, stii cum e, vorba fratelui lui Marin Preda: "mai, eu zic ca e bun si pentru uz intern":)

    RăspundețiȘtergere
  8. cantitätile sint asa de mici , nu trebuie nici aicia la noi declarat.
    Numai ca sä fim pe o Minä. Fasolea se pune in Dosä , cu Apä ( care a fost fiartä cu un pic de Sare si Zahär), se inchide Dosa si se incälzeste la o Temperaturä anume pentru un exact calculat Timp. Dupä ce s-a räcit Dosa se pune Etiketa. Gata.
    Prin incälzirea in Vid si cu minimale Cantitäti de Condiment se conservä Leguma /Fasolea tare simplu si efectiv.

    Salutäri

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu trebuie sa fierbi fasolea o zi intreaga; e suficient sa o pui la inmuiat in apa cit sa o acopere de seara pina dimineata - sau de dimineata pina seara, cum vrei :) - si apoi sa scurgi apa in care a stat, sa-i dai un clocot scurt in alt rind de apa si pe urma s-o scurgi iarasi si gata, o gatesti ca si cum ar fi din conserva. Bineinteles, eu prefer conserva, daca ma hotarasc pentru ciorba asta :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @gourmand merci de info.

    @doina acum realizam ca aia batrani mancau slow food :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Aia batrini mincau slow food si traiau asijderea, tihnit si dupa cum veneau anotimpurile. Nu cred ca vea legatura cu rezonanta Schuman faptul ca faceau o multime de chestii de care noi ne plingem ca-s inutile si ne maninca timpul :)

    RăspundețiȘtergere
  12. de multe ori m-am trezit ca-mi lipseste viata de la tara. pina la urma acolo cred ca ne vom intoarce toti.

    RăspundețiȘtergere