luni, 9 mai 2011

fatteh cu carne si muguri de pin


fatteh, fatta, fatte, fette sunt numele aceluiasi fel de mancare arabesc raspandit in mai tot orientul apropriat si nordul africii. fatteh e un fel de mancare foarte hranitor si satios care se mananca deobicei la mic dejun in arealul traditional, insa in restaurantele de profil din lumea intreaga se comanda si la pranz si seara. legenda spune ca a luat nastere din dorinta de a folosi lipiile uscate:)

se face super usor in maxim 15 minute(cu ceva pregatire in prealabil) si  daca-l mananci odata e posibil sa devii dependent, asa ca ai grija :D . iti recomad sa-l insotesti cu un pahar de pinot noir la temperatura camerei.  pofta mare. 


ingrediente(pentru 2 persoane):
- 2 lipii
- 240g naut (preferabil din conserva, pt ca e gata fiert)
- 850g iaurt de oaie
- 300g de carne de oaie tocata
- 100g tahina
- 2 catei de usturoi
- zeama de la un sfert de lamaie
- o mana de muguri de pin
- sare, piper

fatteh cu carne si muguri de pin
- pune iaurtul la scurs intr-o panza foarte deasa sau intr-un filtru de cafea din hartie timp de o ora.
- prajeste mugurii de pin intr-o tigaie incinsa, fara ulei.
- rupe lipiile in bucati mici(poti sa le tai si cu o foarfeca daca vrei sa fie uniforme) si usuca-le in tigaia incinsa, cat sa devina crocante.
- amesteca iaurtul scurs cu tahina, zeama de lamaie si usturoiul pisat. potriveste de sare.
- prajeste carnea de oaie intr-o tigaie incinsa, amestecand cat sa nu se prinda carnea in bucati mari. sareaza si pipereaza dupa gust.
- intr-un castron pune bucatelele de lipie, nautul scurs bine si sosul de iaurt . deasupra pune carnea prajita si seul de oaie care se formeaza in tigaie.
- presara pe deasupra mugurii prajiti.

9 comentarii:

  1. ia sa faci tu un fatteh din asta si la munte, sa vedem cat de greu pica la ficat dupa shpirtz :))

    RăspundețiȘtergere
  2. shpirtz hahahaha! deci mergeti la munte?!

    RăspundețiȘtergere
  3. @florin facem, facem , de ce sa nu facem :D

    @zaz suntem condamnati sa mergem la munte :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. hehe, have fun atunci. si totusi recomand shpritzul dupa chestia asta. sau... si inainte, si dupa si beti o dushka si in cinstea mea, da? asta pana ne vedem face-to-face :))

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca trebuie si inainte si dupa :)))
    cinstim si pt tine si te asteptam:D
    cand mai ajungi in ro?

    RăspundețiȘtergere
  6. The Social Kitchen te va astepta cu o editie speciala :))

    RăspundețiȘtergere
  7. iupeeeeeeeeeeee! astept amanunte, ca asa ceva nu se poa sa ratez!

    RăspundețiȘtergere