vineri, 6 mai 2011

experiente culinare in grecia nordica: thessaloniki (2)

orasul e asezat pe o colina care se scurge lin in mare. aflat la confluenta influenetelor balcanice cu cele turcesti, thessaloniki, si-a pastrat bucataria traditionala greceasca dar a imprumutat cate putin de peste tot.

ca sa vizitezi partea turistica a orasului: centrul, faleza, siturile arheologice si manastirile n-ai nevoi de masina. si daca iei stradutele la pas o sa descoperi locuri si magazine minunate unde poti sa pierzi notiunea timpului cascand gura. asa am descoperit una dintre cele mai bine aprovizionate delicaterii,


pe care tare mult mi-as dori sa o am si in bucuresti. 



merita sa pierzi o ora dimineata sa treci prin aglomerata si colorata piata modiano


unde vanzatorii guralivi vand orataniile marii la preturi bune,






iar macelarii iti taie cu dexteritate uimitoare portii de  porc, vita, pui  sau miel (din abundenta, ca de, era pastele) cu niste satare lungi pe taietoare din butuci de lemn marcate de timp





au atatea tipuri de masline incat cred ca mi-ar trebui un curs numai despre asta :)


iar daca-ti face placere, poti sa mananci chiar acolo in piata, pe ganguri adiacente


painea proaspata numai buna de uns cu niste tzatziki excelent execuatat (evident) ma face sa ma-ntreb oare de ce noi avem o paine atat de proasta? 


la categoria descoperiri am bifat hummus de fava servit ingenios cu ceapa, capere si lamaie. iar icrele cu muuuult mai multa lamaie decat le-as fi pus eu s-au dovedit superbune. 


pestele si fructele de mare proaspate sunt incredibil de gustoase




iar coastele de miel stropite cu lamaie sunt ilegal de gustoase 


orele de masa insa m-au bulversat complet. la ora 13.00 toate restaurantele sunt goale si de-abia pe la 14.00 apar primii clienti astfel incat pranzul se prelungeste lejer inspre ora 16.00. normal ca in aceste conditii, cina nu incepe decat tarziu, dupa ora 22.00. treaba asta si faptul ca m-am simtit inselat aproape la fiecare masa mi s-au parut cele mai urate obiceiuri grecesti :) 

seara sunt populare localurile unde se servesc gustari, salate si souvlaki.  




am incercat inca odata sa ma imprietensc cu retsina dar n-am reusit sa inteleg aceasta specialitate de vin greceasca, pe care mi-am promis ca voi incerca sa o evit din rasputeri :))


iar daca te intalnesti cu mecanismul asta ingenios pe strada, intra repede in carciuma si cere o porti de miel si  o cana de vin rosu ;)  


17 comentarii:

  1. intr-o luna trag si eu o fuga. pfaaai, abia astept!

    RăspundețiȘtergere
  2. Inselat la nota de plata sau in ce sens?

    RăspundețiȘtergere
  3. mie mi se face un pic rau asa cand vad mieii aia atarnati, dar trecem peste, am eu naturelul mai simtitor :)). in rest, asta admiram si eu in Creta, bogatia de peste, branzeturi si masline, adica exact ce-mi trebuie mie ca sa ma declar multumita :)). cu painea, adesea ma intreb de ce s-au lasat pacaliti romanii de painea aia de i se zicea la inceput (poate inca i se mai zice) "turceasca", stii tu, aia cu coaja crocanta inital, dar cu interiorul aproape inexistent, de la brutariile unde mirosea a chimicale pe cos. painea aia neagra, buna, "comunista", s-a pierdut de mult, ca si painea alba buna, indesata. doar prin Transilvania am mai gasit paine cum trebuie. mare pacat...

    RăspundețiȘtergere
  4. ps: chiar, inselat in ce sens? la bani? ca noi in Creta, din cauza balariilor din capul meu, gen "nu mananc aici nu cumva sa fac vreo intoxicatie" (?! please, don't ask...) am mers numai pe "safe side", pe la hotel, gen :))

    RăspundețiȘtergere
  5. mmm,si ai mai putut parasi un asa paradis?!

    RăspundețiȘtergere
  6. @vertange da, inselat la nota de plata si nu numai:) . fie au adus feluri pe care nu le-am comandat, fie am comandat 5 feluri iar pe nota de plata au fost 7, fie am platit la o nota de 40 de euro o bancnota de 50 de euro si chelnerul a disparut cu restul :))

    nimic grav s-au spectaculos, insa dupa super incantarea datorata mancarii, parca imi dadeau o palma peste bot la sfarsit. eu las oricum bacsis 10% oriunde ma duc dar mi se pare normal sa-l las eu, nu sa mi-l ia din buzunar :)

    asta nu poate fi generalizat la intreaga grecie pentru ca eu am mai fost in grecia si nu mi s-a mai intamplat asta. poate a fost doar ghinion :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @zaz painea "turceasca" a fost o mare pacaleala cu afanatori. pe alocuri, pe la tara, mai gasesti paine taraneasca, mai "batuta" cam cum ar trebui sa fie o paine. insa la oras, fabricile de paine produc numai paine cu afanatori si total anoste.

    sper sa se dea legea painii cat de curand (se lucreaza la ea!) care sa interzica sa denumesti paine orice altceva care nu e din faina.

    RăspundețiȘtergere
  8. si consoarta? a ratat sa te tarasca la shopping pe strada Tsimiski? :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. zana, nu sunt mare shopaholica, de haine cel putin, mai degraba m-ar fi tarat el pe mine :)) In schimb recuperez puternic cand intru in magazinele cu tot felul de chestii pentru casa, majoritatea inutile, facute de diversi designeri. :)) fiecare cu pasiunile lui. uite asta e blogul meu pe care nu postez mai nimic, dar in fine, iti poti da seama la ce gen de lucruri ma pierd eu :)) http://www.tot-ce-imi-place-mie.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  10. @zana au cam fost inchise de paste :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. desert din partea casei nu ati primit?
    eu am stat un an in salonic si nu am fost niciodata inselata. poate ati avut ghinion..
    cora

    RăspundețiȘtergere
  12. ne-au intrebat in mai multe locuri daca vrem desert din partea casei sau ouzo insa eram atat de full incat n-am luat niciodata desertul :))

    iar mie nu-mi place ouzo asa ca am zis pas.

    nu vreau sa generalizez, poate a fost doar ghinion :)

    btw, cand te duceai la restaurant, comandai in engleza sau in greceste ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Nice review, keep up with a good job!

    RăspundețiȘtergere
  14. duduia Corina, se pun orice fel de cumparaturi, inteleg insa ca, din motive de Paste, v-ati uitat doar de afara. :)

    RăspundețiȘtergere