luni, 6 decembrie 2010

ficat de porc pe gratar cu dulceata picanta de ceapa si morcovi


am gasit la macelarie ficat proaspat de porc si m-am gandit sa-l asortez la dulceata picanta de ceapa si morcovi pe care am primit-o spre degustare zilele trecute.  

taie felii groase de-un deget jumate, lasa-le cinci minute in apa rece, sareaza si pipereaza cu piper proaspat macinat si pune-le pe gratarul incins doua-trei minute pe fiecare parte. ai grija sa nu-l usuci.

peste el am pus ducleacata picanta de ceapa si morcovi si un strop de aceto balsamico. combinatia e geniala iar dulceata picanta e pe cat de intriganta pe atat de gustoasa. 

mi s-a povestit ca se face asa: 
- intr-o tigaie topesti 150 de gr de zahar in putina apa pina cand incepe sa firaba
- adaugi doi morcovi mari dati prin razatoare 
- peste doua minute adaugi doua-trei cepe mari taiate rondele 
- condimenteaza cu un pic de sare, cimbru, nuscoara si un ardei iute tocat cat mai marunt
- adauga inca 200 de gr de zahar si lasa sa scada pina cand ajunge la consitenta pe care o doresti. 

la fel ca orice dulceata, poti sa o pastrezi in borcane cu filet la temeperatura camerei cateva saptamani sau mai mult in frigider. o poti folosi ca garnitura la multe chestii sau poate fi un aperitiv in sine cu putina paine parjita. 


4 comentarii:

  1. dulceata arata fenomenal!am sa incerc si eu...oare la hamburgeri"home made" n-ar merge?

    RăspundețiȘtergere
  2. @geta n-am incercat inca dar poti sa ne spui tu :) cu siguranta merge cu: pate de casa, branza brie la cuptor, o branza cremoasa la temeperatura camerei sau diferite carneturi pe grill.

    RăspundețiȘtergere
  3. ah, abia astept sa fac pateul de ficat pentru Craciun - neaparat ii pun alaturi si niste dulceata din asta.

    RăspundețiȘtergere