luni, 27 decembrie 2010

clatite din mazare cu somon fumé, crème fraiche si lamaie


perfecte pentru orice petrecere. surprinzatoare la gust prin asocierea clatitelor din mazare care sunt  dulcege si pufoase cu bucati de lamaie acrisoare si afumatura somonului. 

pentru clatitele din mazare trebuie sa faci asa: 
- pune intr-un robot 400 de grame de mazare fiarta(proaspata/decongelata/din conserva), 3 linguri mari de smanatana de gatit, un ou, sase linguri de faina, sare si amesteca pina obtii o compozitie smantanoasa de clatite. 
- intr-o tigaie bine incinsa pune un strop de ulei de floarea soarelui si apuca-te sa faci clatitele din mazare. eu le-am facut mai mici decat cele normale intrucat au fost mai usor de intors. ai grija ca vor iesi mai groase in sectiune si deci mai greu de intors. 
- le scoti pe un sevetel de hartie ca sa scapi de excesul de ulei, dupa care le poti taia cu gura unui pahar la dimensiunile la care le vrei. 

cu cinci minute inainte de petrecere pune-le pe o farfurie la distante egale si adauga o lingura de creme fraiche/crema de branza, o jumatate de felie de lamaie fara pielita si o bucata de somon afumat. presara peste ceapa verde proaspat taiata. 

cum combinatia e de influenta nordica nu trebuie sa-ti mai spun ca alaturi e nevoie de un shot de vodca bine racit. pofta buna.

8 comentarii:

  1. perfecte pentru un inceput de saptamana cu multa ninsoare! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. As avea o rugaminte.Am auzit atat de multe pareri in ceea ce priveste ce inseamna " creme fraiche" incat in momententul de fata nu sunt sigura la ce fel de smantana se refera.Ti-as fi recunoscatoare daca m-ai ajuta in acest sens, dandu-mi mai multe amanunte.

    RăspundețiȘtergere
  3. @zana asa au zis si astia de le-au mancat pe toate :)

    @alison si nici nu-s asa greu de facut


    @karla creme fraiche asta e un fel de smantana cu 25% grasime dar care nu are gustul ala dulce de smanatana ci e mai aproape de iaurt(e un pic acrisoara, da doar un pic). daca nu gasesti de cumparat poti sa faci ceva asemnator fara niciun efort.

    cumpara un iaurt gras , cu cat mai gras cu atat mai bine, si pune-l intr-un filtru de cafea din hartie (se gaseste la orice supermarket) sa se scurga de apa. intr-o ora doua vei avea ce ti-ai dorit, adica ceva cu consistenta smantanii dar cu gustul mai proaspat al iaurtului. ultima recomandare ar fi o crema de branza din comert dar mare atentie cu e-urile si conservantii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iti multumesc frumos pentru raspuns. Am sa incerc sa o obtin din iaurt. O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte bine ca ai dat reteta de creme fraiche - ca e cuprinsa intr-o multime de retete si in pravalii ... ioc! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. o alta versiune de creme fraiche este facuta prin adaugarea unei linguri de buttermilk (se face prin adaugarea unei linguri de otet la 240ml de lapte, dar merge inlocuit si cu laptele batut, I guess) intr-un litru de frisca lichida (whipping cream din aia cu 36% grasime) incalzita pana la 40C si apoi lasata sa se inchege peste noapte la loc caldut si apoi tinuta in frigider sa se matureze gustul

    RăspundețiȘtergere
  7. bine de stiut. eu am cautat sa obtin o chestie cat mai apropiata de creme fraiche dar cat mai rapid si fara munca :)

    RăspundețiȘtergere