vineri, 19 aprilie 2013

lasagna quattro formaggi




nu stiu cum se face, dar pe masura ce te implici mai mult intr-un domeniu intervine o oarecare rutina care face ca tot ce pentru altii inseamna lucruri grele si complicate sa fie pentru tine un lucru normal, aproape banal, si foarte usor de facut. cam asta se intampla cu mine in ultmul timp si nu am realizat asta decat atunci cand am gatit lasagna asta de fata cu mai multa lume. 

asta este reteta mea favorita de lasagna si se pare ca nu-s singurul, pentru ca mai multi comeseni i-au declarat dragoste eterna. e adevarat ca dureaza vreo doua ore sa o faci - din care una sta la cuptor- insa procedeul nu e deloc complicat. asezi straturi de paste in tava si le intercalezi cu sos si branza. daca mai ai si cuptor cu abur electrolux treaba devine si mai usoara intrucat lasagna se face mai repede si mai bine in abur.  

iti urez un pahar de roze bine racit si pofta buna.  


ingrediente:
timp de preparare: 2 ore. pentru 8-10 persoane. grad de dificultate : 3 din 5
- lasagna, paste uscate – 500g
- parmesan 500 g
- pecorino – 500 g
- 500g ricotta
- mozzarella – 500g – preferabil proaspata in zeama ei
- 3 linguri de ulei de masline
- 2 cepe
- 4 catei de usturoi
- 3 conserve de rosii cubulete de 400 grame
- 3 linguri de pasta de tomate
- 1 lingura de zahar
- busuioc proaspat – un boschet maricel
- 2 oua
- sare, piper
- oregano proaspat – cateva crengute
- un pachet de unt
- 200g lapte

lasagna quattro formaggi
- pune foile de lasagna intr-o tava intinsa si acopera-le cu lapte. lasa-le sa se inmoaie cat timp pregatesti restul ingredientelor
- incinge uleiul de masline intr-o tigaie. adauga ceapa tocata marunt si caleste-o pana devine sticloasa. aduga apoi usturoiul tocat marunt.
- da rosiile cubulete la robot pana devin o pasta apoi adauga pasta de rosii in tigaie. asezoneaza cu sare, piper si cateva frunze de busuioc maruntite. redu sosul timpe de 15 minute pana cand incepe sa se ingroase putin. trage tigaia de pe foc.
- intr-un robot amesteca ricotta cu cateva frunze de busuioc si cu ouale. asezoneaza cu sare si piper.
- taie mozzarella felii subtiri. rade parmezanul si pecorino
- unge tava de lasagna cu unt. seteaza cuptorul la qurter steam la temperature de 180 de grade celsius.
- asamblarea lasagnei. pune pe fundul tavii unse cu unt un strat de sos de rosii, apoi un strat de foii de lasagna peste care pune inca un strat subtire de sos de rosii. pune un strat de ricotta, unul de parmesan si unul de pecorino si cateva felii de mozzarella. presara oregano uscat si pune din loc in loc cateva funze intregi de busuioc. adauga inca un strat de paste, apoi repeta pasii de mai sus: sos de rosii, ricotta, parmesan, pecorino, mozzarella, oregano, busuioc.
- construieste astfel lasagna pana termini toate ingredinetele. peste ultimul strat pune din loc in loc cateva bucatele mici de unt.
- da la cuptor vreme de 45 minute la programul quarter steam la 180 de grade, daca ai cuptor cu aburi electrolux, sau 60 de minute la 180 de grade la cuptor normal. dupa ce o scoti din cuptor las-o sa se “aseze” timp de 10 minute. reincalzita a doua zi e si mai buna.

3 comentarii: