joi, 14 iunie 2012

despre o supa de sparangel si despre prima aparitie tv in care gatesc


sa tot fie vreo luna de cand prietenul marius tudosiei, cunoscut de voi toti ca antreprenorul din spatele proiectului bacania veche dar si ca gazda a emisiunii santatea in bucate m-a invitat sa gatim impreuna pentru emisiunea de duminica, 13 mai (pe care o puteti vedea accesand acest link). daca urmariti emisiunea, stiti ca duminica, marius pregateste impreuna cu invitatii sai ceva mai special, asa, ca un rasfat al intregii saptamani. 


aveam de facut un aperitiv, un fel principal si-un desert folosind ingrediente accesibile, care sa nu sperie publicul de duminica al emisiunii, asa ca m-am hotarat sa fac un tartar de ton si somon, o supa de sparanghel si un tiramisu cu rubarba si capsuni.

desi inainte de filmare ma gandeam ca o sa am ceva trac (cum am avut acum vreo cativa ani la o filmare la protv cu cristian tabara, cand transpiram ca un drac fiert cand afara erau minus cinci grade) s-a dovedit ca in prezenta lui marius si a sticlei lui de vin alb ;) tracul dispare ca luat cu mana.

pana la final chestia asta mi s-a parut foarte funny si cred ca dupa o vreme te-ai putea obisnui cu cateva reflectoare si o camera atintita spre tine.

acum daca v-am starnit interesul sa va zic doua vorbe si depsre supa asta minune de sparanghel cu care jur ca pot sa dai gata o soacra acra, un adolescent cu cosuri,  trei studente matoale din club si doi soferi ratb la sfarsit de tura. e foarte simpla - am auzit ca a facut-o si o fata cu unghii tehnice in pauza de la marutza - iar gustul e dumnezeiesc. neaparat sa aveti alaturi o cramposie rece de 2011. pofta buna.


ingrediente:
pentru 4 persoane. timp de preparare: 15 minute.
- 3 legaturi de spranghel (din ala cat mai subtire)
- 4 galbenusuri
- 30g unt
- 200g smantana lichida
- 100g supa de legume
- o mana de cimbru proaspat
- 3 cuisoare
- sare

supa de sparanghel
- pune o oala cu apa la fiert
- spala sparanghelul si taie-l in bucatele mici. opareste-l 2 minute in apa fierbinte, scoate-l si clateste-l cu apa rece si niste gheata ca sa isi pastreze culoarea de verde crud.
- intr-o cratita intinsa caleste in unt sparanghelul si cuisoarele timp de 2 minute. adauga supa de pui si o mana de cimbru tocat.
- bate galbenusurile cu smanatana da focul mic la sparangel si toarna crema de smanatana. amesteca constant. vrei sa obtii o crema smantanoasa nu vrei sa se "taie" asa ca tine temperatura cat mai scazuta.
- potriveste de sare. lasa supa pe foc pana ce supa are vascozitatea unei smantani lichide. dupa ce torni in farfurie presara cimbru proaspat pe deasupra

21 de comentarii:

  1. unghii tehnice,da?:))supa suna fantastic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar e super buna.
      probleme cica ar avea numai fetele cu extensii de par. nu reusesc nicicum sa duca la bun sfarsit reteta pentru ca se taie cu razatoarea :))

      Ștergere
  2. Lecker smecker! cum ar zice pustiu'nostru :)
    Deci da, poti sa dai gata pe oricine cu supa din asta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ohhh da! Trebuie incercata supa asta, it is mandatory! Am vizionat si emisiunea, mi-a placut si desertul la nebunie, iar ideea cu conserva taiata e bestiala!

    RăspundețiȘtergere
  4. va foarte multumesc doamnelor..... aici urmeaza o reverenta :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari pentru emisiune .
    Tine-o tot asa !

    RăspundețiȘtergere
  6. m-am amuzat asa de bine ca am uitat esenta:felicitari pentru emisiune!:)nu am extensii,deci sper sa-mi reuseasca reteta!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eiii, nu-mi fac griji in cazul tau ca nu-ti reuseste :)))
      multumesc frumos pentru urari:)

      Ștergere
  7. WOW!!! Felicitari! Excelent!
    Sunt inca la servici si nu am putut sa vad decat primele 10 min... dar este de zile mari!! Si ti-am mai vazut si cutitul :)
    Cred ca asi fi lesinat pe acolo in primee 30 de secunde!

    "soacra acra, un adolescent cu cosuri, trei studente matoale din club si doi soferi ratb la sfarsit de tura" Funny!!! Nu stiu daca expresia asta este a ta sau ai auzit-o undeva dar imi place de nu mai pot :)

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc pentru felicitari. daca esti cu un prieten langa tine ca si gazda a emisiunii lucrurile merg mult mai usor :) a ajutat si sticla aia de vin alb :))
    expresia e inventata de creierul meu care se plictiseste:))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ceasul pe dreapta .. frumos. Stangaci ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant (legat de ceas) :)

      Chiar ma intrebam cum te descurci cu cutitele japoneze daca esti stangaci, ma gandeam ca poate ti-ai comandat cu lama inversata.

      Am fost pe fuga si nu m-am uitat la filmulet cand am scris comentariul, daca ma uitam la filmulet poate observam ca esti dreptaci :)

      Ștergere
    2. am un singur cutit single bevel, restul sunt toate double bevel (european style) :)

      Ștergere
    3. Am si eu unul japonez double bevel primit cadou dar mi-e cam frica de el, taie /prea/ bine :)

      Ștergere
    4. he he, cineva acolo sus te iubeste daca iti face astfel de cadouri :)

      Ștergere
  10. Mi-a placut emisiunea, iar meniul a fost incitant. Drept pentru care m-am aventurat sa fac si eu supa. A iesit buna, dar nu super, poate pentru ca n-am adaptat bine proportiile pentru 1 persoana. SI sa stii ca mi s-a si branzit smantana, desi am pus din aceea de gatit. Una peste alta a meritat, textura sparanghelului e super, iar aroma de cuisoare merge nemaipomenit cu cimbrul proaspat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihnea, socul termic e de vina ca ti s-a taiat smantana. Trebuie sa lasi sa se raceasca mai mult supa inainte sa torni amestecul de smantana.
      Data viitoare sigur iti iese bine:)

      Ștergere
    2. Da, asta trebuie sa fie, nu mi-am dat seama de inertia cratitei de inox, pentru ca nu mai gatisem in ea inainte. Am s-o repet pentru 4 persoane, trebuie sa iasa mai bine!

      Ștergere
    3. sigur ca da, data viitoare iti va iesi perfect!

      Ștergere