vineri, 2 martie 2012

sardine portugheze




din ce-am observat eu, cam asta-i mancarea de pranz nationala in portugalia. nu exista carciuma mare sau mica care sa nu aiba sardinha assada com batata. un fel de mici cu cartofi prajiti de pe la noi. succesul e asigurat probabil de faptul ca se fac rapid, sunt foarte bune, foarte ieftine si satioase( si deloc nesanatoase in comparatie cu combo mici-cartofi prajiti-paine).

si mie-mi place foarta mult combinatia mai ales daca se strecoara alaturi un vinho verde sau un frizzante bine racit. sardine gasesti oricand la piata obor - probabil cea mai bine aprovizionata piata de peste din bucuresti(mult mai bine si decat metro baneasa). iti mai trebuie deasemenea un ulei de masline bun si jumatate de ora sa pregatesti masa. pofta buna. 

ingredinete: 
pentru 4 persoane. timp de pregatire 30 de minute
- 16 sardine medii
- 800g cartofi 
- 8 rosii
- 2 cepe mari
- 50 de gr de unt
- o mana de patrunjel
- sare de mare, ulei de masline extravirgin

sardine portugheze
- incinge cuptorul la 250 de grade celsius
- curata sardinele de mate, urechi etc. si aseaza-le intr-o tava groasa de cuptor. manjeste-le cu ulei de masline si sare de mare. fii generos cu sarea, pestele are nevoie. da tava la cuptorul incins timp de 20-25 de minute
-  curata cartofii, taie-i din topor si pune-i la fiert. cand s-au fiert scurge-i de apa, sareaza-i si adauga untul. amesteca bine pana se topeste untul.
- pe o farfurie intinsa pune cate 4 sardine, cartofii fierti cu unt si sare, rosiile taiate felii, ceapa si patrunjelul. stropeste totul cu ulei de masline extravirgin(cel mai bun pe care-l ai).


10 comentarii:

  1. intr-adevar, sardina e mancare nationala in Portugalia, alaturi de bacalhau (cod sarat si uscat) si de caldo verde (o supa de legume). btw, poti sa dezosezi foarte usor sardinele (care n-au altceva decat sira spinarii si coastele), pui sardina cu taietura in jos si o apesi cu podul palmei (cat sa se lateasca pe masa), apoi o intorci si scoti oasele extrem de simplu

    RăspundețiȘtergere
  2. bine de stiut. o sa incerc.

    ehe si inca n-am prezentat-o ca in portugalia (adica cu tot cu matze:))) ). domnii chelneri portughezi ma invatau cum sa scot matzele de peste fript(ei il frigeau de-antregul, cu tot cu matze si urechi). de oase nu mi-au zis nimic :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. ce, crezi ca avem licenta pe "merge si asa"? :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut si eu reteta asta ieri si a iesit delicioasa!
    Am mai pregatit sardine si alta data dar asta este prima oara cind le fac la cuptor. Pina acuma le-am facut pe gratar

    RăspundețiȘtergere
  5. o farfurie plina de sanatate ... imi place :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @oltean eu le-a, facut asa din lipsa de gratar :))
    pe gratarul aragazului nu obtin acelasi lucru ca pe un gratar cu carbune asa ca prefer sa le fac la cuptor.

    @evelyn thanks:)

    RăspundețiȘtergere
  7. De vreo trei saptamini mi-am luat gratarul asta Weber grill. Suficient de mare sa friga junatate de porc :)
    Sincer, mi-au placut mai mult la cuptor pentru ca pe gratar au tendinta sa se lipeasca si nu reusesc sa-i pun pe farfurie intr-o bucata

    RăspundețiȘtergere