luni, 6 februarie 2012

rata la cuptor cu piure cu trufe




in paginile revistei good food,  numarul decembrie-ianuarie, ati putut citi reteta mea de rata la cuptor cu piure de trufe. acum ca revista nu mai e de gasit pe la chioscuri, mi-am zis sa pun reteta si aici, asa, ca sa nu se piarda. 

da, stiu, cu totii ati vazut julie&julia, unde nemesisul  lui amy adams(julie powell) era taman dezosarea pasarii dar nu, dezosarea motatei nu-i nici pe departe atat de complicata. daca ai mai taiat ceva pasaret la viata ta, pasii sunt instinctivi, logici. mi s-a parut mai complicat sa cosi rata astfel incat umplutura sa ramana inauntru, dar nici operatia asta nu-i vreun capat de tara. 


spre deosebire de povestea filmului, eu am ales o umplutura de piure cu trufe pentru ca mi s-a parut ca se potriveste mai bine decat carnea tocata si am renuntat si la aluatul de deasupra pentru a obtine pielita aia crocanta care imi place atat de mult.


inarmeaza-te cu ceva rabdare si o sticla de merlot si sigur o vei scoate la capat. rezultatul merita orice efort. nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, incearca. succes.

Ingrediente:
pentru 6-8 portii. timp de preparare: 1 ora si jumatate, plus timpul de pregatire a ratei.
- 1 rata intreaga (aproximativ 3,5 kg), fara organe, gat si gheare
- 1 lingura mare de boia afumata
- 1 lingura ulei de masline
- cateva crengute de rozmarin

pentru piure
- 1kg de cartofi, curatati si taiati bucati
- 100g de unt
- 50g sos de trufe
- 50ml de lapte

Rata la cuptor cu piure cu trufe
1. daca rata a fost congelata, se decongeleaza  intr-o oala cu apa rece. apoi se scurge bine si se tamponeaza cu servete de hartie. se parleste si se jumuleste de eventualul puf necuratat (cu un arzator pentru crème brulée).
2. pentru dezosarea ratei, se asaza pasarea cu pieptul in sus si se taie de o parte si de alta a osului pieptului, dezvelind cutia toracica.  se curata cu grija de jur imprejur coastelor, apoi se taie legaturile cu aripile si picioarele cu un cutit sau cu o foarfeca. se curata cu un cutit mic osul soldului de legaturile cu muschii, apoi se  „intoarce pe dos” pulpa, tragand de osul soldului. se curata si partea de jos a femurului.  se repeta operatia si pentru partea de la genunchi inspre glezna. se foloseste aceeasi metoda pentru aripi.


3. se pun cartofii la fiert. dupa ce s-au fiert, se scurge apa, se adauga untul si laptele si se amesteca pana se obtine un piure omogen.  Se asezoneaza cu sare si se combina cu sosul de trufe (e important ca piureul sa fie putin sarat, dar cu un gust pronuntat de trufe).
4. se incinge cuptorul la 250°C. se coase rata (cu un ac lung si cu ata de bumbac, care sa nu se topeasca in cuptor). pentru o cusatura rezistenta trebuie sa intepi si pielea si carnea, cu un pas nu foarte des, cam la 1 cm. cand ajunge cusatura in dreptul pieptului, se umple cavitatea pasarii cu piure, apoi se continua cusatura pana in dreptul gatului. se umple cu restul de piure, apoi se inchide cusatura.


5. se pune rata intr-o tava adanca unsa cu unt. se freaca bine rata cu un amestec de sare, boia afumata si o lingura de ulei de masline.  se presara cu ace de rozmarin si se pun in tava restul crengutelor. 


6. se da la cuptor 25 de minute la 250°C , apoi se reduce temperatura la 200°C.  din cand in cand, se unge rata cu grasimea scursa in tava. se mai tine o ora la copt, in functie de marimea ratei si de cuptor.  pentru verificare, se face o incizie in zona pulpei. Cand culoarea carnii nu mai este roz, ci alba, inseamna ca este gata.

8 comentarii: