marți, 20 aprilie 2010

avocado cu creme fraiche si usturoi


pune in robot 2 avocado curatati de coaja, 2 catei de usturoi si 2 linguri zdravene de creme fraiche/mascarpone. potriveste de sare. gata.

l-am mancat cu paine de casa facuta de mama, care mi-a confirmat ca se face destul de usor asa cum m-au amenintat dan si florin

24 de comentarii:

  1. painea arata foarte bine, e aluat fara framantare? ma gandesc si eu sa o coc in forma, cu frunze de varza.
    unde gasesti tu creme-fraiche?

    RăspundețiȘtergere
  2. @dan cum fara framantare? exista asa ceva? mama a framantat-o din faina , drojdie, sare si apa. cam cum a-ti facut si voi.

    singura "smecherie" care a facut-o a fost sa fiarba putina apa cu putina faina dupa care a lasat-o sa se mai raceasca si aici a pus drojdia. dar n-am inteles prea bine de ce. ceva cu gluten , amidon... o sa-i cer explicatii.

    creme-fraiche se gaseste la supermarket vanduta de philadelphia, buko sau alte firme. mascarpone e cam tot aia cu creme-fraiche si o gasesti de la galbani, santa lucia etc. tot la supermarketuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. noi am facut fara framantare... se amesteca doar faina/apa/drojdie/sare si se lasa la dospit 12 ore, nu se framanta.
    n-am mai auzit sa fierbi apa cu faina, m-ai facut curios.

    RăspundețiȘtergere
  4. suna ca o autoliza, accelerata prin fierbere

    RăspundețiȘtergere
  5. Dan, faci cum faci si imi reamintesti cumva ca am trecut la chimie cu 5 pe linie tot liceul :))

    RăspundețiȘtergere
  6. ;)
    don't worry, nici eu n-am fost mai breaz; autoliza e un termen din brutarie in cazul asta si consta din amestecarea apei cu faina; se lasa vreo 30 de minute doar apa cu faina inainte de a pune restul ingredientelor, ca sa "porneasca" procesele chimice. un termen fancy pentru o chestie simpla.

    RăspundețiȘtergere
  7. @dan si florin am intrebat acasa si-i spune plamadeala la faina asta oparita si probabil e autoliza de zice dan. si cica are rolul de a mentine painea mai proaspata mai mult timp (jur ca e buna si a a 4 zi) - dar nu stiu explicatia.

    apoi se face maiaua (care e apa cu drojdie si faina). cand maiaua a crescut se amesteca plamadeala cu maiaua si cu faina pentru a se face aluatul.

    RăspundețiȘtergere
  8. dupa cum o descrii, plamadeala pare sa fie autoliza. eu credeam ca plamadeala si maiaua sint acelasi lucru... asa e cind inveti de pe net, in engleza.
    insa nu sint sigur ca am inteles bine ce ziceai tu - fierbe apa IMPREUNA cu faina? sau toarna apa clocotita peste faina? ca daca le fierbe impreuna cred ca ies galusti... sau lipici.

    RăspundețiȘtergere
  9. @dan mama zice ca nu-i tot aia. si da araata aca un lipici sau ca o pasta de faina.

    o sa incerc sa fac si eu sa vedem ce-mi iese.

    revin cu poze.

    RăspundețiȘtergere
  10. sint foarte interesat, n-am mai citit nicaieri de chestia cu faina fiarta.

    RăspundețiȘtergere
  11. @dan am dat un search pe google si sunt sute de articole: http://www.google.ro/search?source=ig&hl=ro&rlz=&=&q=opareste+faina&meta=lr%3D&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

    probabil ca nu ai cautat. insa in toate articolele de aici nu am gasit explicatia stiintifica.

    poate descoperi tu care e smecheria ....

    RăspundețiȘtergere
  12. am cautat faina fiarta, nu oparita. oricum, cautarea aia da numai retete de cozonac... singura reteta de paine spune sa nu oparesti faina.
    mai asteptam detalii de la mama ta...

    RăspundețiȘtergere
  13. hm... am gasit chestia asta: http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-bucatarie-de-festival/fiecare-paine-cu-framantarile-ei-523302.html
    zice ca faina oparita previne invechirea painii. din ce in ce mai interesant.

    RăspundețiȘtergere
  14. @dan eu am gasit tot la cozonac : http://www.gastrowiki.ro/Cozonac_moldovenesc_1 insa se pare ca e universal valabil la chestii coapte din coca anume ca mentine proaspat mai mult timp.

    oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
  15. mister ;)
    cind fierbi faina cu apa granulele de amidon se hidrateaza si se rup; ca urmare, zaharurile din amidon devin mai usor disponibile pentru drojdie, ceea ce face fermentarea mai rapida, probabil. asta e clar. care e legatura intre chestia asta si faptul ca painea se mentine, nu mi-e clar, insa mai sap ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. @dan aha, usor usor toate devin clare fir-ar mama ei de chimie ....

    RăspundețiȘtergere
  17. da, cred ca incep sa ma lamuresc - painea se pastreaza bine daca miezul are o umiditate mai mare, asta stiam. si scormonind prin internet am aflat ca daca adaugi orice fel de amidon gatit in aluat, amidonul asta va retine mai bine umezeala si din cauza asta painea tine mai mult. aceeasi chestie se intampla la painea cu cartofi, amidonul din cartofii fierti are acelasi rol. partea misto e ca am gasit discutii pe tema asta pe un forum englezesc unde lumea se entuziasma de "noua" metoda de facut painea sa tina mai mult. Se pare totusi ca e folosita peste tot in lume, mai ales la paine facuta din secara.
    aa, si cuvantul care a aprins prima luminita a fost "scalded", adica oparit. da-i un google dupa "scalded flour" sau pe-acolo...

    RăspundețiȘtergere
  18. @dan si mama stie de la mamaia. si mamaia de unde-o fi stiind? chimie n-a facut, google nu avea...

    RăspundețiȘtergere
  19. din strabuni... chestiile astea s-au descoperit in sute si mii de ani, incepand cu egiptenii insa au ajuns sa fie explicate stiintific doar recent; pina la pasteur, de exemplu, nu se intelegea care e motivul fermentarii. faptul ca mamaia nu stia chimie n-o impiedica sa foloseasca metoda ancestrala, stiuta de generatii si transmisa din mama-n fiica.
    noi acuma "descoperim" pe net lucruri pe care bunicii nostri le stiau si le aplicau in fiecare zi...
    vorba lui Dave Matthews, "progress took away what forever took to find"

    RăspundețiȘtergere
  20. @dan sintetizand, ne batem joc de ce-am invatat de dragul productivitatii si al profitului. paine turceasca, rosii olandeze, pui americani ... oare unde o sa ajungem...

    RăspundețiȘtergere
  21. eu unul ajung la paine de casa, rosii din gradina, pui si oua de la vecinu si tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  22. @dan esti norocos daca ai gradina, daca are vecinu pui .... eu am un vecin care are un alsacian dar cred ca nu-i bun de mancat :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Done...bunuta...Cu 2 avocado, o cutie de mascarpone, o cutie de somon afumat si 3 rosii am facut 4 salte grozave (avocado cu somon, ceapa si usturoi, avocado cu mascarpone si usturoi, avocado cu rosii, somon cu mascarpone si ceapa)
    O zi buna,
    Dana

    RăspundețiȘtergere
  24. @dana super. si mie imi place sa fac mai multe combinatii cu un ingredient comun ca sa obtin/incerc mai multe chestii. cu siguranta una o sa devina preferata :))

    RăspundețiȘtergere