joi, 22 aprilie 2010

paine de casa


aseara mi-am luat inima-ntre dinti si am facut paine. in stilul propriu nu am masurat si nu am cantarit nimic. pare greu dar nu e chiar asa. uite ce trebuie sa faci:

- opareste putina faina cu apa intr-un castron. pune o lingura mare de sare. chestia asta cica ajuta ca painea sa ramana proaspata mai mult timp. se cheama ca ai facut plamada.

- topeste un cub de drojdie cu apa calduta si putina faina. lasa 10 minute sa se odihneasca. se cheama ca ai facut maiaua.

- pune maiaua peste plamada.

- pune 7-800 de grame de faina (preferabil 650 nu 000) pe masa in forma de vulcan (sic!). toarna in mijloc amestecul de mai sus. amesteca, completeaza cu apa pina se incorporeaza toata faina si ai obtinut o coca moale lipicioasa care nu se da dezlipita de pe masa, dar e totusi e ferma si nu curge.

- unge un castron mare cu ulei si pune coca in el. acopera-l cu o carpa si lasa-l 30-45 de minute sa creasca.

- intre timp incinge bine cuptorul.


- intr-o oala de lut pune pergament de gatit (ca sa nu speli vasul), si stropeste-l cu ulei. daca-ti place presara seminte de susan.

- 30 de minute la cuptorul incins cu capac; scoate capacul si mai lasa 15-20 de minute in functie de cat de capabil e cuptorul tau. verifica mai des ca sa nu o arzi.



- cand o scoti ar trebui sa arate asa:


- urmeaza partea cea mai grea: trebui sa o lasi sa se raceasca inca o ora. eu am taiat-o in 10 secunde si arata asa:


- sa tii cont ca acolo unde vei taia cu cutitul (care are lama rece) miezul are tendinta sa se cruzeasca. mai bine rupe. cand se mai raceste putin e dementiala.

stiu ca dan si florin au lasat aluatul peste noapte la crescut dar eu nu am mai avut rabdare. o sa incerc si metoda lor data viitoare.

acum ca ai facut odata, sigur o sa vrei sa perfectionezi metoda. o sa incerci si alta faina alta decat asta super-procesata. apoi o sa vrei sa incerci o coca mai tare sau cu tot felul de seminte.

dimineata am mancat paine cu pesto, mi s-a parut si mai buna ca aseara. s-ar putea sa dea dependenta :))

6 comentarii:

  1. sper ca nu te deranjeaza o parere critica:
    - coaja arata bine pe dinafara, insa painea nu e crescuta (trebuia sa arate mai rotunjita), iar miezul pare lipicios si foarte dens(din poza). ai can repezit-o ;)
    insa daca tie ti-a placut ce-a iesit, more power to you.

    orice aluat are nevoie sa dospeasca o vreme, 30-45 de minute sint prea putin, mai ales ca nici nu l-ai framantat, deci probabil ca abia a apucat sa se hidrateze un pic faina, iar fermentatie nu s-a prea produs;
    cred ca ai pus si prea multa drojdie, insa asta s-a compensat cu timpul scurt de fermentare; nu avea gust de drojdie? sau de bere?

    facutul painii e slow cooking...

    RăspundețiȘtergere
  2. @dan asa o fii maestre, insa nu si la flamanzi :))

    initial am facut-o cu gandul sa o coc azi, insa pofta teribila a invins si am facut-o aseara.

    drojdie am pus un cub de pakmaia si de framantat am framantat-o putin. gust de drojdie nici pomeneala, eu chiar ma intrebam daca data viitoare sa nu pun mai multa pt ca-s fan al gustului de drojdie.

    oricum sunt taaare incantat de ce a iesit si bineinteles ca experimentul "paine" va continua intru perfectioanre.

    RăspundețiȘtergere
  3. succesuri! orice inceput e bun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da! Painea de casa poate da dependenta :)
    De un an de zile imi fac propria paine si inca nu am gasit in comert paine care sa ii face concurenta!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ligia merci frumos :)

    @mrs. green foot am fost tare dezamagit sa aflu ca si cele cateva boulangerie din bucuresti folosesc semipreparate congelate. homemade rules!

    RăspundețiȘtergere