marți, 26 februarie 2013

delicatese: spaghetti con angulas




angulas sau baby eels sunt niste tzipari mici si foaaarte scumpi. ii intalnesti cu precadere in tara bascilor sau in asia. desi odata era mancarea pescarilor saraci, datorita consumului excesiv si schimbarilor climaterice din ocean au ajuns sa coste peste 1000 de euro kilogramul ;)

o conserva mica de cca 100g costa cam 50 de euro. daca ai fost prin  la boqueria sau prin mercado de san miguel si crezi ca ai mancat asa ceva e foarte te posibil sa fii, la fel ca si mine, in necunostinta de cauza. ce se vinde in ziua de azi pe la magazinele de profil este de fapt gula, care sunt  surimi (pasta de peste - in general din cod) modelata in forma micilor tipari. diferenta fizica intre cele doua, sunt ochii. aia cu ochi sunt aia scumpi ;)

cei ce au degustat angulas si gula sunt foarte convinsi ca diferentele intre cele doua varietati sunt foarte mici, aproape insezibile. conserva din gula - e facuta din cod marinat in apa de mare si ulei de masline. deobicei, daca se gateste, se foloseste si zeama din conserva care e delicioasa. 

pastele astea cu tipari sunt foarte gustoase, au gust pregnant de mare si se fac in zece minute. mie mi-au placut mult si cred ca o sa le trec in lista de favorite. 



ingrediente:
pentru 2 persoane. timp de pregatire: 10 minute
- o conserva de gula/angula de 100g
- spaghetti pentru doua persoane(eu folosesc cam 160g uscate)
- 3 catei usturoi
- patrunjel
- ulei de masline

spaghetti con angulas
- pune pastle la fiert in apa clocotita. cand sunt gata scurge-le de apa
- incinge o tigaie cu doua linguri de ulei de masline
- taie usturoiul felii si caleste-l usor timp de un minut
- adauga conserva de tipar cu tot cu zeama
- adauga si patrunjelul tocat, apoi pastele
- amesteca bine si potriveste de sare(daca mai e nevoie - conserva e sarata)



7 comentarii:

  1. Foarte costisitor tiparul asta:) Desi sunt convinsa ca este intr-adevar o delicatesa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chestie a naibii cu orătăniile astea! Scot acvariul din dulap și ma apuc de crescut țipari :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am mancat gula cu boabe de struguri si cu sos picant rau. A fost interesanta combinatia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Suna interesant, si intr-un final arata bine...desi tigaia aia cu gula recunosc ca la prima vedere mi-a facut ochii mari :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. La noi se gesaseste o astfel de conserva?

    RăspundețiȘtergere