vineri, 1 martie 2013

budinca de portocale la abur cu sirop de portocale si portocale caramelizate


orange pudding & orange syrup and caramelised orange

desert traditional al britanicilor, budinca la abur e o inventie minunata. aluatul e buretos si usor, pufos si se imbiba numaidecat cu sos. de multe ori am vrut sa fac insa nu prea am avut curaj sa ma incumet din cauza aburilor. as fi putut construi un sistem bain-marie pe aragaz insa nu-i deloc comod. 

de  cand gatesc insa cu cuptorul cu abur Electrolux, am prins curaj sa fac orice. e atat de simplu sa gatesti incat si daca esti complet afon in bucatarie, tot vei reusi sa faci multe chestii cu care sa-ti uimesti prietenii. 

oarecum reticent la noianul de functii de gatire predefinite, am descoperit cat de misto e sa nu trebuiasca sa tii minte temperaturile si timpii de gatire. ce vrei sa faci, paine? bagi in cuptor si dai drumul la programul de paine. simplu. vrei sa faci rata intreaga umpluta? la fel de simplu. dai drumul la programul de rata umpluta. 

daca te crezi mai specialist decat cuptorul cu programele lui cu tot, iti spun ca orice program e modificabil. poti creste sau scadea temperatura, timpul, cantitatea de abur etc. 

budinca mea a iesit duuulce si pufoasa, aproape de consitenta unei creme de zahar ars. iar siropul de portocale ar trebui interzis. e atat de bun incat fiecare lingurita cere alta lingurita! 

necesita ceva pregatire si pricepere insa dupa mine, poate sa fie un martisor perfect. la multi ani!

ingrediente: 
pentru 4 portii. timp de pregatire: 2 ore.
pentru budinca:
- coaja rasa de la o portocala
- 3 linguri de sirop de zahar
- 175g faina
- 175g unt
- 100g zahar
- o lingura de praf de copt
- 3 oua
pentru siropul de portocale:
- zeama de la 2 portocale
- o lingura de zahar
- 3 linguri de sirop de zahar
- 30 ml lichior de portocale
pentr portocala caramelizata:
- o portocala taiata felii
- 2 linguri de apa
- 2 linguri de zahar

budinca de potocale la abur cu sirop de portocale si portocale caramelizate
- unge o cratita cu capac cu unt - poti improviza capacul din folie de aluminiu daca nu ai - si toarna 3 linguri de sirop de zahar. presara coaja rasa de portocala
- daca nu ai deja, siropul de zahar se face asa: 300g zahar, 300 g apa, 2 linguri de zeama de lamaie se fierb pe foc pana devin ca o miere lichida.
- amesteca faina cu praful de copt, zaharul, untul si ouale cu un mixer pana aluatul devine omogen si pufos.
- pune amestecul in cratita, acoper-o si da-o la cuptor la programul cu abur la 110 grade Celsius timp de 2 ore.
- amesteca zeama de portocale cu zaharul, siropul de zahar si lichiorul de portocale si lasa-le 10-15 minute pe foc mic pana devine un sirop. tine cont ca atunci cand se raceste se va mai intari.
- pune o cratita pe aragaz la foc mic, cu doua linguri de zahar si doua de apa si caramelizeaza cateva feliute de portocala. n-ar trebui sa dureze mai mult de zece minute.
- cand e gata rastuarna budinca pe o farfurie si taie 4-6 felii. fiecare felie trebuie insiropata cu siropul de portocale si decorata cu cate o felie de portocala caramelizata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu