marți, 10 ianuarie 2012

bruschetta cu foie gras, branza de capra si dulceata de tomate



the cube by electrolux e un pop-up restaurant ce apare cocotat pe cladiri faimoase in diferite orase din lume. dupa ce a poposit trei luni la parc du cinquantenaire in brussels, acum a rasarit in piazza duomo din milano. experienta culinara unica este oferita de bucatari celebri, toti evoluand in restaurante cu stele michelin.

pana acum, numai lucruri interesante dar probabil ca va intrebati care-i legatura cu bruschetta mea :) 
ei bine, electrolux romania a lansat la inceput de an o provocare culinara bloggerilor de food: sa propuna o reteta care s-ar integra in meniul chef-ilor ce evolueaza in restaurantul the cube milano. la final, 5 fericiti vor fi premiati cu o cina la celebrul restaurant. 

propunerea mea (pe care va rog sa mi-o votati cu like-uri pe facebook si comentarii mai jos :D) e un aperitiv minunat, simplu de facut chiar si pentru cei fara prea mare experienta in bucatarie, care poate intra usor pe meniul oricarui restaurant cu stele michelin. citeste mai jos cum se face si nu uita sa ma votezi :) 

ingrediente: 
pentru 6 persoane. timp de preparare 15 minute(fara dulceata)
- o bagheta frantuzeasca cu coaja tare
- 150g branza de capra moale
- 300g foie gras + un paharel de vin de porto
- dulceata de tomate facuta in casa

ingrediente pentru dulceata de tomate:
- 500g de gognele verzi cat mai mici
- 300g zahar
- o cana cu apa
- zeama de la o jumatate de lamaie
- un paharel de rom(rom nu esenta de rom)

dulceata de tomate:
pentru doua borcane de 800 de grame. timp de preparare: 1-2 ore
- pune la fiert o oala de fonta cu apa, zaharul si gognelele intregi(intepate cu furculita) daca sunt mici sau taiate in doua daca sunt mai maricele. adauga romul si zeama de lamaie.
- fierbe la foc mic pana cand gogonelele se inmoaie bine si zaharul topit se leaga si curge ca mierea. transfera dulceata in borcane. rezista cateva luni in frigider fara ca borcanele sa fie sterlizate.

bruschetta cu foie gras, branza de capra si dulceata de tomate
- pune painea taiata felii la prajit in cuptor. cand devine crocanta pune pe fiecare felie de paine o felie de branza de capra. da-le la cuptor timp de 2 minute, cat sa se inmoaie putin. 
- concomitent, taie felii de ficat de gasca de grosimea unui deget si trage-le la tigaie cate un minut pe fiecare parte, cu un gat de vin de porto.
- scoate painea cu branza de capra din cuptor si pune cate o bucata de ficat pe fiecare feliuta. pune deasupra o lingurita sau doua de dulceta de tomate.

30 de comentarii:

  1. Am mancat o data doar dulceata de tomate si tare mi-a placut. Te cred pe cuvant ca-i bun preparatul ! Multa bafta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mult succes, Madalin! You're one tough competitor!

    RăspundețiȘtergere
  3. bafta! si ar trebui sa testam cumva toate astea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. mare grozavie, mi-a placut foarte mult! in plus sunt norocoasa ca am ramas singura acasa cu terina facuta din ficatul care a ramas :)) ghici ce s-a intamplat cu ea?

    RăspundețiȘtergere
  5. Looks yammi! O intrebare totusi, de unde ai luat foie gras?

    RăspundețiȘtergere
  6. metro are si proaspat si congelat mai tot timpul :)

    RăspundețiȘtergere
  7. imi place partea cu gitul de vin de porto... da' sper ca ala e pentru bucatar, nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. nu-s chiar asa zgarcit, bucatarului ii dau mai mult

    RăspundețiȘtergere
  9. Big Up! Cu ce vin te gandesti sa asociezi bruschetta?

    RăspundețiȘtergere
  10. clasicii zic ca sauternes e vinul ideal pentru foie gras si nu pot fi contrazisi insa cum antreul este cald si are si niscaiva branza de capra ma gandesc la un pinot noir de 5-6 ani taninos si fructat. hmmm, deja mi s-a facut pofta....

    RăspundețiȘtergere
  11. Uf, arata minunat(uf-ul e de la cura de slabire pe care sunt de doua saptamani). Multa bafta :)!

    RăspundețiȘtergere
  12. deci tb sa vii la mine sa facem impreuna foie gras ca tot nu mi-a iesit cum trebuie...looks yummy :)

    RăspundețiȘtergere
  13. mmm ce bine arata
    mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ieri seara am facut si eu (fara dulceata de gogonele). Este exceptionaaaaaaaal. Bafta!

    RăspundețiȘtergere