marți, 31 august 2010

tartar de macrou


preferatul meu, tartarul de somon, a fost amenintat de saltul somonuluii de la 36 la 57 de lei. asa ca am cautat sa vad ce alti pesti se mai  mananca in tara soarelui rasare, cruzi/marinati in afara de somon sau ton.

nu sunt putini, insa majoritatea nu traiesc pe la noi: ton, somon, stavrid, tipar, cod, peste spada, macrou, scrumbie de mare, sardine, pastrav, sprot, biban de mare etc. 

la real am gasit culcati pe-o parte  niste "mackerel" la 19 lei. cum familia mackerel cuprinde macroul dar si scrumbia de mare nu pot sa va spun exact ce peste era mackerel asta insa orice-ar fi fost era pe lista japonezilor asa ca l-am "pescuit" de-acolo impreuna cu o bucata de somon, asa de comparatie :)

tartarul il faci asa(separat somonul de mackerel): 
- pestele il cureti de oase si piele cu un cutit bine ascutit dupa care il toci marunt cu satarul
- toci marunt o legatura de patrunjel, una de chives, 4-5 salote si amesteci cu pestele
- storci o jumatate de lamaie(sau intreaga, depinde de gust) si potrivesti de sare si piper

amandoi sunt foarte buni insa mackerel mi se pare mai dulce si mai echlibrat decat somonul.

il mananci pe loc cu paine proaspata sau prajita. recomandat alaturi e un vin alb sec. eu am avut un müller-thurgau genial.  

ps voi ce pesti stiti ca se mai preteaza pentru sushi/sashimi/tartar?

11 comentarii:

  1. salmon tartare, ceviche, tartare de saumon oricum i-ai zice e prezent pe toate continentele.

    cu denumiri diferite si variatii de ingrediente dar cu acelasi principiu: peste crud marinat in acidul unui fruct/leguma mancat pe loc.

    RăspundețiȘtergere
  2. foaaaaaaaaaaaarte sanatos,excelent !mda,cam au sarit preturile,eu acum marinez niste hering la oala sub presiune...:))face parte din adaptarea cu 25% mai putin si la mine si la Hus...
    nu am facut niciodata sushi dar stiu ca pentru el se foloseste in general ton,macrou,somon,carne de crab sau fructe de mare.

    RăspundețiȘtergere
  3. nici eu n-am facut sushi. ma rezum la peste, orezul il pastrez pentru japonezi :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Commonly-used fish are tuna (maguro, shiro-maguro), Japanese amberjack, yellowtail (hamachi), snapper (kurodai), mackerel (saba), and salmon (sake). http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sushi_and_sashimi_ingredients

    N-am incercat nici macar tartar (For culinary, sanitary, and aesthetic reasons, fish eaten raw must be fresher and of higher quality than fish which is cooked. The FDA recommends that raw fish be frozen before being consumed, as this will kill all parasites, but not all harmful microorganisms)pentru ca nu am incredere in nromele de igiena ale marilor retaileri.

    N-am postat citatul in semn de sabotare ci ca o opinie, sunt sigura ca este mult mai gustos si mai sanatos decat alte produse pe care le mananc, dar inca n-am reusit sa trec peste acest prag (ma tot gandesc la eschimosi, poate reusesc).

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  5. nicio suparare. blocajul e psihic, odata ce-l invingi iti va fi usor.

    mackerel/macroul de mai sus era un peste de 1 kilogram, pe care l-am cumparat intreg. interventia retailerului la un peste intreg e minima, tine doar de asigurarea temperaturii necesare.

    cum stii daca un peste e proaspat: ochii (principalul indiciu)trebuie sa fie limpezi, branhiile trebuie sa fie rosu aprins, trebuie sa nu miroasa decat a mare/balta si carnea sa fie ferma nu flescaita.

    in plus, la taratar, folosesti ceapa si zeama de lamaie. amandoua contin acizi care practic marineaza/gatesc carnea pestelui. o sa observi ca se albeste.

    daca tot nu te-am convins, alege o bucata de peste gata congelat care este si mai ieftin si mai sigur dpdv microbiologic pe care o vei lasa sa se dezghete in apa foarte rece.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna,

    Poti sa-mi spui de unde ai luat chives si salote? Tre' sa incerc si eu reteta, dar mai intai tre' sa descopar de unde pot sa iau chives si salote, ca in Cora, Mega Image, Real n-am vazut.

    Tks,
    Dana

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Dana Chives are mereu la metro, salote am gasit la real si la carrefour, dar daca nu gasesti, nu te crampona de ingredientele astea. Chives se poate inlocui cu ceapa verde taiata f f marunt, iar salotele cu o ceapa normala. Ceapa e obligatorie, chives pun daca gasesc, merge si fara.

    RăspundețiȘtergere
  8. daca ai rabdare, guvidele e excelent pentru asaceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. bine de stiut. dar parca n-am atata rabdare :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca suhi se face din toate felurile de peste marin (la mama lui acasa), eu am mai mancat cu anghila, se prepara intr un fel anume, creveti si caracatita fierte, seabass..

    RăspundețiȘtergere