marți, 1 iunie 2010

pizza - primele incercari


duminica la pranz, pizza. cu blatul subtire, cum se face in italia. nu mi-a reusit foarte subtire dar mai incerc :)

blatul il faci ca la calzone. dupa care il intinzi cu facaletul. incearca sa-l intinzi cat de subtire poti, pentru ca el mai creste in cuptor.

cum argazul nu are cuptor pe lemne, si nici temperatura de acolo, trebuie sa bagi blatul gol 5-7 minute sa se coaca putin dupa care il scoti si incepi sa pui topingurile (aici jamie o. spune ca face 4-5 blaturi, pe care le congeleaza si cand vine seara acasa le baga la cuptor, asa congelate - eu inca n-am incercat).

obligatoriu il ungi cu pasta de rosii. subtire cu o pensula. presara mozzarella rasa in strat uniform.

pizza prosciutto e funghi - peste mozzarella pune ciuperci proaspete taiate felii groase de 4 mm si prosciutto crudo(in cazul de fata eu am pus cam putine ciuperci si prosciutto de frica sa nu se cruzeasca blatul. data viitoare o sa fiu mai generos :))

pizza quattro forrmaggi - peste mozzarella presara gorgonzola, fontina/emmeentaler, parmezan/gran padano.


pizza con pesce - pe gril frige un peste doar cu sare de mare (eu am folosit chefal). cand e gata, dezoseaza-l si pune-l peste blatul uns cu rosii si mozzarella.


alaturi s-a baut dupa preferinte calcos do tanha duoro si sec de murfatlar, sauvignon blanc.

16 comentarii:

  1. blat de pizza intins cu facaletzu! blasfemie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am servit o felie cu ciuperci si prosciutto.
    Penru prima incercare eu zic ca a iesit foarte
    buna :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dan :))
    La fel spunea si un amic al meu de cate ori ma vedea cu facaletul langa blatul de pizza: BLASFEMIE! Nu reusesc sa intind blatul in aer doar din degete cum mi-a explicat el, iar cu facaletul nu imi place cum iese. Din cauza asta fac rar pizza acasa...

    RăspundețiȘtergere
  4. @dan altfel nu stiu sa o intind. eu sunt multumit pentru o prima incercare.

    tu o rasucesti in aer? daca da, sa ma inveti si pe mine cum se face.

    @lia merci :)

    @mrs. green foot eu am vazut de nenumarate ori un arab care face din 3 blaturi de pizza un blat in aer cu diametrul de 2 metri. dar eu nu pot sa fac nici de de cm :))

    RăspundețiȘtergere
  5. eu incerc sa o rasucesc in aer, nu e usor, asa ca deocamdata le fac mai mici. adica nu o arunc in sus, ci pur si simplu rotesc aluatul ala cu mainile pina se intinde. iese foarte diforma ;), mai am de lucrat. cred ca numai singur poti sa te inveti chestia asta, tine mai mult de experienta.

    insa o poti intinde cu mana pe un blat de lemn, eu asa fac daca vreau sa iasa mai mare. intinzi un pic aluatul, il mai lasi, ca e elastic, iar il intinzi, pina esti happy.

    acuma, ca sa fiu sincer, nu cred ca e mare diferenta daca o intinzi cu facaletzu, e mai mult chestie de printzip!

    RăspundețiȘtergere
  6. eee, pai asa sunt si eu in stare :))

    aseara am facut o focaccia fix la fel, in maini. dar iese destul de diforma.

    cum tava in care fac pizza e dreptunghiulara, e mai greu sa fac dreptunghiuri in maini:))

    asa ca fac cu facaletul si apoi tai in forma tavei cu un cutit.

    RăspundețiȘtergere
  7. pai de ce faci pizza in tava? eu o fac direct pe o bucata de gresie. e mai greu cu transferul pe gresie, insa se poate: fac pizza pe o chestie din aia de plastic pe care o folosesti in loc de fata de masa, pe care presar gris din belsug; asa o poti transfera relativ usor pe piatra din cuptor.
    trebe' sa-mi fac timp zilele astea sa iau de la brico o bucata de placaj ca sa decupez un peel adevarat... pina atunci, ma descurc asa.

    RăspundețiȘtergere
  8. orice gresie cred ca e buna, cu cit e mai groasa cu atit mai bine, insa nu trebuie ceva scump; eu am avut de 2 feluri, una super-ieftina si una mai scumpa, nu e nici o diferenta intre ele la copt. erau ramase de cind am construit casa. singura problema e ca in timp se sparg, mai ales daca le tot scoti si le pui la loc in cuptor...
    de aia nu ma agit sa cumpar o pizza stone, ca daca dau 20-30 de euro pe ea si se sparge ma umplu de nervi... ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. si o pui direct pe tabla de jos? sau pe raftul de sarma?

    RăspundețiȘtergere
  10. pun gresia pe raftul de sarma, pe la mijlocul cuptorului si o las sa se incinga bine, 30-45 de minute. cred ca daca o pui jos se incinge prea tare si s-ar putea sa se arda, n-am incercat.

    la pizza ideea e sa pui aluatul ala pe ceva incins, daca o faci in tava, tava e rece, pina se incalzeste si ea, etc. se vede si-n pozele tale ca aluatul e facut, dar nu e rumenit pe margini.
    nu ca n-ar iesi buna la tava, exista si un stil de pizza la tava (chicago depp pan pizza cica i-ar zice...)

    RăspundețiȘtergere
  11. pai intai pun tava goala la incins, dupa care o scot si pun blatul in ea.

    oricum foarte incins nu poate sa fie un cuptor pe gaz. unul electric cica ar fi mai bun decat pe gaz.

    RăspundețiȘtergere
  12. aha, I get it; da' tot nu se rumeneste.
    nu vreau sa intru prea adinc in controversa gaz/electric, iti spun doar ca am avut si de-un fel si de altul si il prefer pe asta pe gaz.

    de incins se incinge suficient pentru pizza pe gresie. uite aici dovada ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. nu ajunge la 400, cit se zice ca ar trebui pentru o pizza adevarata, insa io constat ca ajung si cam 200, cit da cuptorul meu.

    RăspundețiȘtergere
  14. deci zici ca nici electricul nu e vreo smecherie? mmmm, eu asa credeam.

    RăspundețiȘtergere
  15. pe baza experientei destul de limitate, la una bucata electric folosit vreo 4 ani si alta bucata gaz, folosit vreo 3 ani, il prefer pe ala cu gaz.
    insa n-as pleda neaparat pentru unul sau altul. pina la urma cel mai mult conteaza sa nu fie foarte prost si sa-l "cunosti", sa stii cit duce, cit ii ia sa se incalzeasca, cit timp sa lasi o chestie la copt cind butonul de temperatura e pe o anumita valoare, etc.

    nici asta pe gaz, pe care-l am acum, nu e cuptorul viselor, insa ma tem ca pina fac alta casa pe asta o sa-l am... asta daca nu ma loveste rau microbul pizza, caz in care fac unul pe lemne in curte.

    RăspundețiȘtergere