joi, 19 aprilie 2018

Say whaat? Pavlova la gratar? Ce vrajitorie mai e si asta?






De curand am facut upgrade la gratar. Am trecut la Dual Chef de la Outdorchef



Gratar pe balcon? Du-te ba esti nebun! Nu se face asa ceva. Miroase in tot cartierul. 
Di tze nu se fatze? Ba se fatze, la noi in Atena totzi au gratar si faci kokoretzi si miel, ete na…
Pai si daca stai la casa nu miroase in tot cartierul?
Che dice tu? Griglia? Non c'e posibile!! E troppo per il balcone. Non siamo barbari!
Pardon, Insalah. Gratar bun pe balcon estem. Kebap facem seara, nu asa? Aferim. La Turcia toate bloc au gratar bre. 
Was? Den Grill pe balkon! Verboten! Nicht, nicht Grill! 

Crescut pe scara blocului din Fetesti, cand veneam de la scoala stiam clar ca la Ovezea e peste prajit, la Turliu miroase a tocana, la Ureche e varza a la Cluj, la Panait e fasole cu ciolan si la mine, pui la ciaun cu usturoi si piure – preferatul meu pana in clasa a 8-a. So, e moral sa miroasa a mancare pe scara, pe geam sau in balcon? Aici nu e ca la zgomot: prea multi decibeli, uite o amenda. Cand e prea mult miros? Exista amenda pentru miros? 

Nu stiu sa va spun insa cand m-am mutat in blocul cel nou, la ultimul etaj, mi-am luat gratarul imediat dupa ce am cumparat patul din dormitor. Atat aveam: bucatarie mobilata, pat si un gratar – in rest casa era goala. Iarna-vara, 80% din timp gatesc numai pe gratar. 

Prima dilema a doritorului-curajos-de-gratar-pe-balcon este de care sa-si ia? Pe carbuni e jale. Funingine, jar, se curata greu, se aprinde greu – nu merita. Electric sau pe gaz sunt variantele viabile pentru un balcon. Pe gaz insa mi se pare ca gustul e mai bun. Plus ca poti sa si afumi. 

Astuia nou de care va ziceam, ii zice Dual Chef 315 pentru ca are un separator care imparte gratarul in doua zone astfel incat sa poti gati simultan cu 2 temperaturi. Cum ar fi, poti sa faci ceva low and slow intr-o parte si alaturi sa parlesti la temperatura mare un steak de vita.
Aaaa, plus ca are leduri la butoane! Leduri rosii, lumineaza seara frumos. Cred ca sunt cu ceva senzor, cand ma apropii de gratar se aprind si arata foarte high tech asa J

Par example zilele trecute pe cand testam ce se poate face cu gratarul si cat de bune e el in comparatie cu cel vechi, consoarta s-a apucat de o Pavlova la gratar. 

Say whaat? Pavlova la gratar? Ce vrajitorie mai e si asta? 
Da, o Pavlova! Hai ca nu-i asa greu. Uite aici reteta de Pavlova



Ne chinuiam de cativa ani sa facem una la cuptor dar ca un facut, nu iesea niciodata grozav. Pe gratar a iesit din prima incercare perfect! Am incis gratarul la 180 de grade apoi am oprit arzatorul din mijoc si le-am lasat pe cele de pe margine pana am nimerit temperatura de 150 de grade. Apoi am pus Pavlova pe mijloc folosind o folie de silicon si o farfurie rezistenta la temperatura. 



Practic Pavlova se gateste indirect, la fel ca intr-un cuptor. Peretii grosi ai gratarului si capacul sanatos au asigurat temperatura constanta vreme de vreo doua ore. Singurul neajuns e ca nu ai geam ca la cuptor si din cand in cand trebuie sa ridici capacul sa verifici stadiul de coacere. Avantajul e ca de cate ori deschizi capacul se aprind ledurile rosii  😊😊😊



Foarte versatil gratarul, nu? Tu ce parere ai: l-ai pune pe balcon? 

Un comentariu: