vineri, 11 august 2017

Toscana, take two, cadrul Il - Poggio alle Ville sau unde sa pleci maine




Ma zgribulesc, trag patura subtire  mai adanc pe sale si fac perna cocolos sub cap. Ori ma doare rau capul ori bazaie ceva ca un bondar, monoton, neintrerupt. Sa fie sticlele alea de vin de aseara de vina? Deschid ochii cu frica, ma uit in jur. Camera e veche cu miros de lemn si piatra de teracota.



Deschid geamul, si vad asta:




2 nenici cu niste bazaietoare scuturau maslinii. Da, maslinii caci sunt in Toscana pe dealurile din nordul Florentei in zona Mugello. Il Poggio alle Ville se numeste ansamblul de vile unde stau mananc si beau impreuna cu foodblogarii turului Vacanta in Toscana : Monica, Andra si Nicolle.


E 7 dimineata, o zi racoroasa de inceput de noiembrie iar eu iaaaar nu am somn. Oricand m-as culca dupa miezul noptii tot la 7 ma trezesc. Si mi-e ciuda dar n-am ce face.
Ies pe afara sa vad ce nu am vazut aseara cand am ajuns. Dealuri verzi cu maslini, miros de padure si ciuperci, frunze ruginii, pasarele ciripitoare, un caine care latra in fundal. Nu cred ca am scapat niciun cliseu din filmele cu si despre Toscana. Bai frate e chair asa sau mai bine ca-n filme.

Dupa LA am ramas cu o dezamgire crunta despre ce poate sa faca holywoodul dintr-un loc urat si banal insa acum sunt profund impresionant. E chiar mai bine decat pe ecran.



E inca ceata pe dealuri insa nu-i mai putin de 16-18 grade caci asta inseamna frig in Toscana in noiembrie. Pana se trezesc fetele sa mergem la un espresso si un croissant fac o tura de proprietate. E uriasa, se itinde pe cateva hectare sau asa cred. Nu e niciun gard niciunde poti sa cutreieri cat poftesti. In departare cainii hauie se aud focuri de arma. Imi spusese mie Ioana ca azi o sa fie o partida de vanatoare prin imprejurimi.








Desi esti la 30 de km de Florenta am sentimentul ca-s undeva depaaaarte pe la 1930, unde nu ai nevoie de ceas sau telefon, unde as putea citi la nesfarsit langa o farfurie cu nuci, branza si un pahar de vin rosu – deh, tot la mancare si vin mi-e gandul!

Colo sa e o piscina. Raritate in Toscana. Doar imi inchipui cum as sta vara pe sezlong, la marginea piscinei cu privelistea asta in fata. Hmm, not bad. Daca iti zic ca o casoaie din asta de 6 locuri cu 3 dormitoare si living e vreo 210 euro pe noapte nu-i asa ca o sa dai click aici sa configurezi o rezervare?



Hai sa vedem cum ar fi un weekend prelungit aici. Poti sa zbori la Pisa, Florenta sau Boloogna. Inchiriezi o masina. Stai la 35 de km  de Doumo Santa Maria del Fiore din Florenta, esti la 95 de km de Bologna, la 107 de Lucca si la 130 de Pisa. Ai 100 de km pana la San Gimignano si 130 de km pana la Siena. Ziua umbli haihui pe dealurile Toscanei, seara te retragi la domeniul tau Toscan cu portbagajul plin de bunatati adunate de prin piete si neaparat cu niste multe sticle de vin.

Gazdele si gatesc si au si vin bun si ulei de masline productie proprie dar zic asa ca trebuie sa-ti urmezi instinctele de foodie-vanator de bunatati si sa cumperi orice gasesti bun pe drum. Daca ai noroc si vii toamna, poti sa participi la o vanatoare de trufe cu localnicii de dupa dealuri. Nu suna rau deloc, asa-i?

masa de seara alaturi de alti oaspeti din vilele agroturimului Poggio alle Ville 

In plus Ioana si Raffaele sunt doldura de informatii cu un spectru atat de larg incat n-ai putea sa le acoperi pe toate in 10 sejururi nu intr-unul.
Satele din apropiere sunt pline de nestemate culinare. Nu poti sa treci printr-un sat sa nu te agati de un borcan de ceva bun, sa nu bei nu-stiu-ce-vin de-ti cade fata, sa nu dai peste un restaurant de unde nu-ti vine sa mai pleci.

Par example: diminetile ni le petreceam la Pasticceria Cesarino unde insusi Cesare insusi Matteo, nepotul lui Cesare, ne dadea croiasante proaspat facute in dimineata aia de vroiau fetele toate sa se inscrie ucenice-voluntare sa invete cum se fac minunatiile alea. Mai erau si niste choix ala creme de-ti venea sa-ti bati antrenorul de fitness cu gantera aia mare.

Cesare Matteo la butoane

un fel de pasteis de nata dar mai bun






nenorocirile astea!!


Pe la pranz am nimerit la o chestie de se numea La Casa del Prosciutto. Pe genul diamant in noroi. Cucina povera de-ti cade fata: pate de pui facut in casa  si pasta de carciofi, masline si ciuperci, prosicutto crudo si salumi misti cu finocchio, pastai + flori de zucchini tempura, tagliatelle al ragu, tagliatele al funghi porcini, porumbel la cuptor! , carciofi cu ssalsa di pomodori al forno plus un vin alb usor frizante la carafa.









La plecare poti sa dai iama in vitrina macelariei/restaurant.




Daca vrei sa vezi inceputul aventurii in Toscana intra aici. Daca vrei sa cauti si alte agriturismo in zona, caci sunt multe si frumoase intra pe site-ul vacantaintoscana.ro




2 comentarii: