joi, 16 martie 2017

Calamari umpluti cu feta si chili






Pentru ca de curand am inceput sa vizitez tot mai des raionul de peste de la Carrefour Baneasa n-am putut sa ma abtin sa nu bag in plasa niste calamari din aia mici carora le-am pus gand rau. M-am gandit sa-i maltratez cum am vazut eu in Grecia: cu feta frecata cu chilli,  ulei de masline si oregano. 


Nici nu mai stiu in ce satuc marinaresc am dat de calamarii astia la gratar dar m-am jurat ca nu o sa uit vreodata reteta asta fantastica. Calamarii marinati sunt pe jumatate facuti de la sucul de lamaie asa ca la gratar au nevoie numai de 2-3 minute pentru a fi gata. sunt atat de fragezi ca poti sa-i tai cu furculita!


Daca-ti place feta picanta, asa cum imi place mie, pisca mai multi fulgi de chili ca sa mearga un vin mai bine :) 


Si pentru ca tot vorbim de vin eu iti recomand un chardonnay de la Purcari. 



E un vin onctuos cu postgust lung dar fara note note acute de baric asa cum prezinta multe chardonnauri. Are o culoare aurie deschisă, cu nuanţe de chihlimbar. Aroma de flori, vanilie şi croissant cu unt. Gustul echilibrat, aciditate foarte buna, usor cremos il face sa mearga perfect cu calamrii nostri. Iti recomand sa-l racesti sub 10C.
Pofta buna. 



Calamari mici umpluti cu feta si chili
Timp de preparare: 1 ora + 3 ore pentru marinare. Dificultate: mica
Minim: 4 portii

Ingredienete:
10 calamri mici
400g branza feta
1 lingurita de fulgi de ardei iute
4 linguri ulei de masline extravirgin
2 linguri de oregano proaspat tocat
2 lingurite coaja de lamaie rasa
2 linguri de suc de lamaie
1 catel de usturoi
60ml ulei de masline

Metoda:
- Spala bine calamarii. Apuca de cap si de tentacule si trage usor pana se desprinde de sac. Indeparteaza ochii si ciocul de pe cap si pastreaza partea cu tentacule. Opus capului vei gasi la interiorul sacului un cartilagiu. Se indeparteaza usor cu mana. Spala bine sacul calamrului. Cu un cutit taie inotatoarele laterale ale sacului. Spala totul bine, usuca-le cu un servetel.


- Intr-un bol amesteca feta sframitata, cele 4 linguri de ulei, oregano si chili. Pasta obtinuta se indeasa in sacii calamarilor cu o lingura. Ca sa “inchizi” calamarii foloseste 2 scobitori pe care le infigi in X la gura sacului.


- Pune intr-un vas cu capac calamarii umpluti, tentaculele si aripioarele impreuna cu zeama de lamaie, uleiul de masline ramas, usturoiul pisat si coaja de lamaie rasa. Da vasul la frigider pentru 3 ore ca sa se marineze calamarul. La jumatatea timpului, intoarce calamarii pe partea cealalta daca nu sunt acoperiti complet cu lichid.


- Pune un grill pe aragaz/la gratar (sau o tigaie anti aderenta ) si incinge-l bine. Adauga calamari si perpeleste-i cate 2-3 minute pe fiecare parte. Serveste-i cu vin alb sec, bine racit.

Un comentariu: