joi, 22 noiembrie 2012

Janssons frestelse/ Jansson's temptation

inspiration food marathon  - by electrolux - episodul 4/delicii suedeze


habar n-am cine-i nenea Jansen insa smecheria asta e buna tare. recunosc ca nu stiu nimic despre bucataria suedeza, iar ikea e singurul meu contact cu gastronomia lor. banui totusi ca trebuie sa fie o bucatarie mai consistenta care sa tina de cald in lunga iarna suedeza. 

jannssonn's temptation e un fel de gratin dauphinois in care intervine niste ceapa calita si niscaiva fileuri de anchois. simplu de facut, fara prea multe fite, eficienta suedeza. 
ps. reteta originala de pe wikipedia spune ca trebuie sa folosesti fileuri de sardine sarate, conservate in ulei de masline. fileurile ar trebui sa fie de dimensiuni mult mai mari(fileuri de cca 10 cm lungime) decat "anchovies" care se gasesc la magazin in borcanesele de 50 de grame. cum n-a fost chip sa gasesc asa ceva in bucuresti, am cumparat sardine proaspete, pe care le-am prelucrat pentru a le aduce acea aroma sarata.  



desi n-am plecat cu asteptari mari, combinatia e de senzatie. gustul de peste sarat se combina eficient cu aroma cartofilor impletita si cu dulcele smantanii. neapart trebuie sa ai alaturi un vin rosu sec, preferabil un cabernet sauvignon. pofta buna.

ingrediente: 
pentru 6 persoane. timp de preparare: 1 ora. 
- 6 cartofi medii
- 3 cepe mari
- 400gr file de sardine proaspete
- 100gr unt
- 350gr smantana lichida
- sare, piper proaspat macinat

Janssons frestelse/ Jansson's temptation
- taie sardinele fileuri, pune-le pe o tava, sareaza-le bine cu sare de mare si stropeste-le cu ulei de masline. nu te sfii sa folosesti sarea, vrei ca sa obtii un gust un pic mai sarat. 


- caleste ceapa in unt. sareaza si pipereaza cu piper proaspat macinat.
-  dupa 15 minute la cuptor la 180 de grade celsius, pestele va arata asa: 


- taie cartofii felii subtiri de 3 milimetrii. unge tava cu unt. aseaza un strat de cartofi, unul de ceapa calita, unul de peste, dupa care stropeste cu smanatana de gatit. 




- continua cu cartofi, ceapa, peste, smantana si termina cu un strat de cartofi stropit cu smanatana. 



- da la cuptor 60 de minute la 200 de grade celsius.

12 comentarii:

  1. Hmmm, ai bagat sardinele la cuptor dupa sarare sau au ajuns in forma aia doar din cauza sarii? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O nebunie! Clar merge un pahar de vin langa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super!
    Noroc cu suedezii astia ca eu ma opream dupa ce am scos sardinele din cuptor :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Un adevarat deliciu suedez, dar eu vreau si un pahar de vin langa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu-l cunosc nici eu pe nenea asta, dar buna idee a mai avut. Sincera sa fiu, nu mi-ar fi trecut prin cap o astfel de combinatie. Mereu ai cate ceva de invatat. Votez si eu pentru un pahar de vin bun langa... ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Initial si eu am vrut sa fac reteta asta, dar m-am razgandit. Deja nu mai stiu daca am facut o alegere buna. Arata tare bine. Mult succes, mestere!

    RăspundețiȘtergere