vineri, 19 octombrie 2012

meze taverna


incepand de ieri, nu mai trebuie sa ma sui in masina si sa conduc 12 ore pana la thessaloniki sa mananc miel-care-se-topeste-n-gura si branza feta in foietaj coapta la cuptor si scaldata-n miere cu aceto balsamico. nu-nu, ma duc numaidecat unde se-noada calea victorie cu splaiul si-ncepe a urca spre centrul vechi strada tonitza. pe stanga, la numarul 6, a rasarit mandra o taverna greceasca ce-si zice meze taverna


taverna noastra, e facuta cu mana de arhitect ce pune pret pe detalii mici si marunte care bucura placut ochiul. uite candelabrele-s din cutii de masline, iata ghivecele cu busuioc si menta sunt din cutii grase de feta, fetele de masa in culorile nationale si scaune din rachita impletita. 


toata echipa din bucatarie e venita din kriopigi, un satuc din halkidiki, aflat la vreo 80 de km de thessaloniki. cheful georgios kritos a reusit sa faca din restaurantul sau anthoulas un reper pe harta gurmanzilor care viziteaza grecia. a acceptat cu greu sa se alature unui proiect nou in romania, dar probabil provocarea de a reusi din nou a invins. 


ingredientele si le-aduce din grecia si asta se simte. tzatziki e cremos si des, crema de feta frecata cu chili si ulei de masline e grasa si buna, hamsiile marinate merg de minune cu icrele de cod iar dolmadakia - sarmalele in foi de vita cu orez si mirodenii - sunt ca la mama lor acasa. ne-am mai jucat si o cu o caracatita murata in otet si ulei si niste crema de fava cu ceapa si ulei de masline. 


uleiul de masline e din cipru si zau ca daca nu-i minunat. as putea manca numai paine cu ulei de masline si sare fara sa mai vreau nimic altceva :) 


calamarul umplut cu orez, seminte de pin si stafide a fost foarte moale si bine facut, 


insa la pièce de résistance a fost mielul cu ceapa si prune copt la cuptor macar 4 ore la 150 de grade pana pica singur de pe os. 


si de parca n-ar fi fost destul, la plecare am primit cate o felie de placinta greceasca cu portocale si una de baclava. si-am zis ca nu le mananc. si m-am invartit pe langa ele, le-am mirosit, le-am pus la loc ... dar pana la urma le-am mancat. probabil cea mai buna baclava pe care am mancat-o vreodata. secretul cred ca e faptul ca nu-i asa dulce. 

str nicolae tonitza 6, bucuresti
tel: 021 539 53 53

9 comentarii:

  1. Dar la taverna Maria de pe Blanari ai fost?

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Stai linistit ca mai mari ca in Halkidiki.Recenzia cred ca a fost facuta ca invitat la deschiderea oficiala a tavernei.

      Ștergere
    2. preturile sunt pe site, la un click distanta :)
      azi am fost din nou si am mancat cu 115 lei de persoana(mancare+desert+vin/apa), si am mancat din nou, la fel de bine. cam ca in halkidiki, unde arareori am mancat mai ieftin de 25 de euro de persoana, la fel de bine.

      Ștergere
    3. Daca acesta este site-ul http://mezetaverna.ro/ nu ai acces decat la facebook. Preturile nu le-am vazut deocamdata.

      Ștergere
    4. pana ieri era un buton cu "menu download" si puteai descarca intregul menu, cu tot cu preturi. azi butonul a disparut.

      aperitivele sunt intre 15-25 de lei, felurile principale sunt intre 30-58 de lei, deserturile cam 20-25 de lei.

      Ștergere
    5. Merita incercat. Mai ales ca sunt fan greek cuisine.

      Ștergere
  3. Cate bunatati! Greek cuisine e printre preferatele mele si dupa ce am incercat cam toate restaurantele din Milano, mi-am gasit si eu unul de suflet. Nu e usor sa gasesti restaurante etnice care sa gateasca "ca la ei acasa". Sa va fie de bine papica greceasca.

    RăspundețiȘtergere