marți, 28 august 2012

dulceata de pere cu migdale si scortisoara




transforma fructele in dulceata  este ultima initiativa a prietenilor mei, electrolux.  pica numai bine in perioada asta in care toata lumea pune cate ceva pe la borcan. asa ca in weekend am dat o raita prin piata sa vad cu ce fructe m-as putea juca. ar fi trebuit sa fac dulceata cu fructele preferate ale verii insa cum piatele noastre nu sunt foarte bine aprovizionate, multe dintre fructele verii nu se mai gasesc, asa ca a trebuit sa improvizez. 

pe mine m-au tras de nas perele astea zemoase, moi si putin malaioase. 


in copilarie dulceata mea favorita era cea de caise cu samburi de caise. cu gandul la ea si cu un zambet pe buze am pus mana si pe niste migdale necojite(ufff, ce nasol e sa le decojesti), pe un lime si o punga de zahar si-am plecat spre casa. 

ce-ai iesit, e o minunatie de dulceata, care-nu-e-prea-dulceata daca ar fi sa ne luam dupa definitie. dar de cand e mancarea o stiinta exacta? dulceata presupune un raport de 1:1 de fructe-zahar insa perele astea erau atat de dulci si de coapte incat daca as fi pus atata zahar dulceata ar fi fost atat de dulce incat ar fi fost imposibil de mancat. asa ca am adaptat reteta pe gustul meu si-a iesit dulceata aia buna din visul meu. primul borcan s-a terminat la cateva ore dupa ce l-am facut :))
mare grija, e atat de buna ca ar trebui interzis prin lege :D

ingrediente:
pentru cca 5 borcane de 400g. timp de preparare: 2 ore
- 2.7 kg de pere - cantarite curatate de cotoare si taiate cuburi
- 700g de zahar
- 200g de migdale prajite, ideal fara coaja
- zeama de la un lime
- 1 bat de scortisoara - dupa gust

dulceata de pere cu migdale si scortisoara
- daca migdalele sunt in coaja, pune-le intr-un castron cu apa la inmuiat
- intr-o oala mare, preferabil de fonta, pune perele taiata cubulete la foc mediu

- adauga zeama de la un lime si zaharul

- adauga si batul de scortisoara ras fin si scade dulceata timp de o ora

- eu nu folosesc nicun fel de pectina, gelifiant sau alte chestii in dulceata asa ca consistenta ei o reglez prin evaporare. daca vreau sa fie mai tare o las sa scada mai mult, daca vreau sa fie mai moale o iau de pe foc mai repede. cand e fierbinte va arata intotdeauna mai lichida. ca sa testezi cum va arata in borcan, trebuie sa pui doua linguri pe o farfurie si sa o dai la congelator 5 minute. cand a ajuns la consistenta pe care o vrei, trage-o de pe foc
-  in timp ce dulceata e pe foc, curata migdalele de coaja - cea mai naspa chestie, jur! cauta fara coaja, altfel vei injura cu foc vreo jumatate de ora :)
- dupa ce le-ai curatat, prajeste-le un pic in tigaie iar apoi incorporeaza-le in dulceata. 

- daca faci putina dulceata, o poti pastra in borcane in frigider timp de cateva saptamani fara sa le sterlizezi/pasteurizezi.
- daca vrei sa le pastrezi o perioada indelungata de timp trebuie sa le sterlizezi/pasteurizezi. asta se face cam asa: borcanele goale si capacele se scufunda 10-15 secunde in apa clocotita apoi se pun cu gura in jos sa se scurga de apa. se toarna dulceata cat mai fierbinte in borcane, se pun capacele iar apoi borcanele se fierb intr-o cratita cu apa fierbinte timp de 30 de minute - nivelul apei din cratita sa fie mai jos de capac. 

16 comentarii:

  1. Ce bine arata! E chiar gemul gourmet pe care l-as cumpara de la targuri, are aromele mele preferate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e chiar bun. poti sa-l incerci si tu daca n-ai ce face intr-o seara :D

      Ștergere
    2. L-as incerca, dar cu greu gasesc niste fructe gustoase prin piata din Haga. Iar alea care au gust, cele bio, parca nu le-as baga intr-un gem :)

      Ștergere
    3. nici haga asta nu mai e ce-a fost odata :))
      zici ca ar trebui sa ma apuc sa vand asa ceva? :D

      Ștergere
  2. O dulceata exact pe gustul meu, plina de aromele mele preferate ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mestere, esti tare!
    Sfat: cea mai usoara/rapida metoda sa decojesti migdalele este sa le faci tratament termic: 1 minut in apa fierbinte (nu mai mult!), apoi le decojesti super simplu, trecandu-le prin jet de apa rece.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai asa le-am decojit si eu, altfel nu stiu, insa tot e greu si migalos sau migdalos:))

      Ștergere
  4. Eu am procedat altfel: le-am lasat minim o jumate de ora in apa rece pana li s-a umflat coaja si desfacutul ei a fost o placere :)

    RăspundețiȘtergere
  5. pana acum am facut de 2 ori dulceata asta de pere cu migdale. e cea buna mancata vreodata :)
    cu ocazia asta am descoperit ca cea mai rapida metoda de a desface de coaja migdalele este sa le cumperi deja decojite :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca-ti palce. eu am terminat-o pe toata pe asta de pere si acum am facut o fixatie pe asta: http://www.foodiefamily.ro/blog/retete/piersicile-domnului-grey/ din care am si mancat un borcanoi din cele 3 ce apar in poze :)))

      Ștergere
    2. iar metoda ta de curatat e infailibila. merge la fix de fiecare data :D

      Ștergere
  6. Cred ca ma aventurez si eu in prepararea dulcetii asteia, prea mi-ai facut pofta! Ar fi prima mea dulceata adevarata (am mai incercat una in masina de paine, dar a iesit mai mult jeleu), asa ca as incepe in forta, nu? In ceea ce priveste migdalele, mie imi plac treburile mig(d)aloase, m-am scos :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. off, pe mine m-ai pierdut aici. eu le-as prefera decojite de altii :)))

      Ștergere
  7. chiar acum termin dulceata de pere :) multumesc de reteta
    si te urmaresc in continuare
    xx
    http://www.theothersideofwonderland.com/

    RăspundețiȘtergere