joi, 19 ianuarie 2012

aveti cutite de taiat porcul?


paris, rue roquillière 51, e. dehillerin - spécialiste du matériel de cuisine depuis 1820. deschid usa, intru. eee, prietene stii senzatia aia cand intrii in sopron la tac'tu mare si nu stii un' sa te uiti mai intai? atlantida daca gaseam si n-as fi fost mai extaziat! capu' girofar,  picioarele umblau singure prin magazin. uite si aici voila si colo, pardon, merci musiu, c'est tres jolie, stai sa nu daram ceva... oale si tigai de cupru, zeci de modele de cutite, site, strecuratori, facalete, palete, capace, forme de patiserie, tavi de copt, polonice, linguri, steamere stai c-am obosit.


de 200 de ani vand jmecherii de bucatarie pentru carciumari, a se citi profesionisti. magazinul e plin de turisti japonezi care bling-blitz te-au si tras in poza. oooo, oaaa julia child favorite shop! oh yeah, da-te la o parte ca am treaba. uite un cutit de taiat balene,  colo sha uite-o sabie, o fi al napoleon? nuuu, e pentru taiat capul la somoni, maaama ce somoni au astia? somoni? in franta?


iote-te raftul de cutite! pai sa fie cateva sute. na belea! hai sa trec mai incolo, aha, aci' sunt tingirile, tigaile, cratitoaiele de fiert dulceatza sau pe scaraoschi, ptiu pisca-ti limba!



uite si linguroaiele cu care mesteci in dulceata, niciuna n-are pret, are cod. de ce n-are pret? ca-s mii de articole in magazin si nici tac'su lu' scaraoschi nu le tine minte. te duci frumusel la capu' raftului si te uiti in catalog dupa cod si afli pretul. c'est ne pas dificille arunca un artemis batran cu parul strans in coada mare de cal unui american cu camera de luat vederi si zeci de buzunare la geaca si pantaloni. oare ce-o face cu atatea buzunare? 




trec repede de supiere si strecuratori ca astea-s mari si nu incap in geanta, oare ce-or zice pe aeroport cand m-or vedea cu niste cutitoaie si vreun polonic de un metru?! sigur nu trec in partea ailalta fara sa ma scarmene in bagaje...


uite pe randul asta si sunt si sosierele si tigaile de cupru, mda arata bine, dar scumpe frate! sa mor daca nu pun mana pe niste mustaciosi cu palarie din hargita si ii tin ostateci cu tot cu carutza pana-mi fac neshte oale de 300 de euro bucata.


uite aci e sectia le creuset. alte sute de euro. oare nu stiu oachesii sa faca si  d-astea de fonta? frumoase, grele da te tin o viatza, daca nu traiesti mult.


mai cobor un nivel in pestera lui ali baba. doamne, cate sunt. imi ia o ora sa cercetez si nivelul asta. timpul zboara, ce ma fac, ce ma fac, e patru si-astia inchid la sase. m-ascund aici poate nu ma gaseste nimeni! oricum la cat e de mare nici ali baba nu mai stie sa iasa de aici...


hait, n-a c-am ajuns si la tigaile de otel. de acasa planuiam sa iau una. oooohoo da e grea. coada de metal, poti s-o bagi si-n cuptor. nici nu-i scumpa, 50 de euro. apuc de coada una din colectia c-o albina si plec uitandu-ma de sus la un cuplu de suedezi care vazandu-ma cu aerul asta de om  hotarat care stie ce face, cerceteaza si ei teancul de tigai cu albina.




trec in viteza de sectorul tavi de cuptor, am deja d-astea, sar de sectiunea cu oale de ciorba, nu-ncap in valiza si urc spre suprafata. ma duc la cutite ca acolo am treaba. vreau sa tai porcul de ignat, sa reinviu traditia cu tuica fiarta si parlitu' porcului cu paie. da stiu sunt nebun ca are carne la magazin cata vrei, dar eu nu, nu vreau carne, vreau sa simt mirosul de parlit, sa jupoi io niste sorici si sa-l rontzai cu sare. uite ca de mic beam tuica, acu se explica....

 

la etaj, artemis are halat albastru cum avea maistrul de la atelier din scoala generala. e clar, e specialist, daca vrei ceva pe el trebuie sa-l intrebi. ma scobesc de niste franceza, care-i uscata si scofalcita, cine naiba a mai parlit ceva de cand am terminat liceul? nu merge. incerc ceva in engleza, artemis se uita peste ochelari yeees i speak un peu englais, mais quest que vous voulez? pai nene vreau sa tai porcul de ignat s-am nevoie de cutite special pentru treaba asta. cum ar fi de macelarie, de dezosat, de transat, filetat intelegi matale? nu, nu de la macelarie d-ala viu care zburda prin curte. artemis il striga in ajutor pe michel, le manager, mon dieu musiu vrea sa ia gatul la porc ai mai auzit asa ceva? oare are voie, tu ce zici michel? michel isi aranjeaza mai bine halatul si cere explicatii bulbucindu-se la mine. clientii au ramas la casa, casa e parasita, toate halatele au facut roata in jurul meu sa le zic cum se face cu porcul. un italian se inghesuie si el poate prinde ceva din zbor. 
si-ncep cu legatul de picior, injunghiatul, parlitul cu paie, cum adica parilt cu paie? uite asa cu paie de grau ca sa prinda gust bun. stiu ca la voi se opareste ala nu-i sorici bun cat oi zice tu...
p-orma il speli frumos, il razui, il dai cu sare si-l acoperi cu saci ca sa se inmoaie mai bine soriciul. numaidecat il pui pe burta, ii tai capul de jur imprejur nu inainte sa-i faci o cruce crestineasca in frunte, cum mi-a zis mama, pesemne ca e doamne doamne atent si nu vrem sa-l suparam ca i-am diminuat din efectivele de porcine. 
p-orma il tai pe spate de-a lungul sirei spinarii si-ncepi sa-i scoti suncile, p-orma picioarele din spate, apoi alea din fata.... eheee, asta nu-i treaba usoara. michel ridica sprancenele, a mai auzit el odata cand era copil ca s-ar fi taiat si pe la el pe langa lyon dar de vazut n-a vazut. stai ca stie si italianu ca la el in sardinia inca mai sunt care taie porci da el a plecat demult din sardinia si mai stie ca si in croatia se taie ca a vazut intr-o vacanta cand a fost la schi. 
da michel, am mai taiat cu bunicul in fiecare iarna dar n-am fost eu vioara-ntai eram doar asistent. da acu'il tai io si m-ajuta tata. ajungem iar la cutite si michel ma ia parinteste dupa umeri si porunceste lu artemis s-aduca cutitele alea bune din otel carbon nu d-alea stralucitoare de turisti. adu si un masat de ascutit d-ala ieftin pentru domnul.



suedezii freamata la casa de nerabdare vor sa intrebe cat costa formele de prajituri, artemis ii expediaza din poignée la caietul cu preturi de la capatul randului.  italianu lungeste gatu' sa vada de care cutite mi-a adus, poate ea si el d-astea ca si-asa avea nevoie. astea din otel carbon se pateaza daca nu le stergi, nu-s asa fatzoase ca alea din otel  cu molibden, chrome si alte aliaje nobile dar nu tre sa le ascuti din juma in juma de ora ci maxim odata pe zi sau mai rar.  alelalte sunt frumoase, taie la fel de bine dar tre' sa stai cu masatul toata ziua pe ele asa ca de la profesionist la profesionist michel baga mana-n foc ca astea-s de mine.
le-nfige tacticos in dopuri de sampanie sa nu-ntepe la transport le ruleaza in hartie, baga si masatul si tigaia, uite pune si-o penseta de scos oasele la fileurile de somon si face-o factura pour madolin de roumanie. 
iesisem pe usa cand suedezul il intreba pe artemis in ce tara se taie porcul asa cum povestea domnul ca ar vrea si el sa viziteze. 

16 comentarii:

  1. te-ai diliiiiiiiit! nu cred ca am ras vreodata in halul asta la tine pe blog, ca de obicei tu esti serios si pedant. clar te-au zapacit aia cu tingirile lor :))). auzi, in ce tara se taie porcu pt ca ar vrea si ei sa viziteze :))). artemis cu halat de prof de atelier =)))))))))). Doamne, esti nebun, Madaline :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. pai nu stii? serios era stilul 2011. in 2012 e alt stil, ma saturasem de ala vechi:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Madalin serios? poate cand merge la biserica sa se spele de pacatele cu porcu' :)))) (nice story, btw, I've enjoyed it again :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, raiul foodiestilor pe pamant magazinul ala. Am intrat si noi si ne-am pierdut printre oale si tot felu' in urma cu 2 ani.

    Apropo, legat de taiatu' porcului, noi in Bihor facem un pic altfel... Dupa ce l-am parjolit, ras si spalat il punem pe masa de transat pe spate. Ii luam suncile, dupa care il intoarcem pe burta. Dupa ii facem o cruce si ii luam capul... dupa care il crestam pe spate si de aici incolo e destul de clara operatiunea :)

    Imi place ca ai devenit mai activ!

    RăspundețiȘtergere
  5. asa e in aredeal, voi faceti totul pe dos:))))
    no bine, ma frate bocse, afla de la mine ca si in baragan se mai face asa. probabil ca-s ardeleni sub acoperire :))

    serios vorbind acum, eu am vazut cam 3 metode de taiat porcu' :
    1. il pui pe genunchi(deobicei pe o placa de lemn care sta pe 2 europaleti),ii tai capul cum am zis, faci taieturi paralele cu sira spinarii, cam la 10-15 cm una de alta, fara sa atingi carnea si scoti suncile. apoi faci 2 taieturi paralele cu sira spinarii, chiar pe langa os si scoti muschiuletii, apoi scoti pulpele din spate, apoi pe cele din fata, dupa care cu o barda tai coastele exact de unde se prind de sira spinarii pana la coada. scoti sira spinarii si coastele se desfac ca la o lalea si-ti raman matzele toate in pleura, pe care bunica le tragea usor intr-o copaie, fara ca sa se desfaca ceva. ramane burta pe placa de lemn pe care o portionezi cat ai zice peste.
    2. metoda cracanat pe spate are ca avantaj ca-i pe masa(sau ceva inalt care imita o masa). poate la anul fac metoda 1 pe masa. dupa ce-i tai capul, ii scoti suncile si picioarele ii faci o taietura de-a lungul sternului si apoi burtii, ii scoti matzele urmand ca sunca de pe spate sa o scoti ultima.
    3. metoda ungureasca - mi s-a parut f practica - porcul decedat se atarna de picioarele din spate de un suport in forma de A inalt de 2 metri (abator style) si se fac operatiunile de mai sus dar fara sa stai prea mult timp aplecat.
    restul par a fi combinatiiintre cele 3 metode.

    RăspundețiȘtergere
  6. :) Da intr-adevar sunt mai multe variante. Totusi am o observatie...

    In Ardeal se numesc sunci sau sunca doar pulpele din spate - care se pun la sare si dupa aia la fum si devin ceea ce francezii zic "jambon". La grasimea de pe spate care se taie frumos in dreptunghiuri si se pune la sarat si dupa aia la fum ii zicem clisa sau slanina.

    Stiu ca prin Sud, voi spuneti sunca la slanina, dupa cum vad ca spui si tu, ceea mie nu mi se pare tare corect... http://dexonline.ro/definitie/%C8%99unc%C4%83

    Asa ca revenind la metoda bihoreana de taiat porcu... cred ca asta e variata 1+2:
    se pune pe spate pe o masa ceva mai joasa (e adevarat stai un pic aplecat), se scot pulpele, dupa aia se intoarce pe burta, se ia capul, se cresteaza slanina in lungul spatelui pana la coaste, se da jos de-o parte si de alta, se ia cu barda jos sira spinarii, asa se ajunge la interior unde se scot pe rand: plamanii, intr-o covata maruntaiele, rinichii... ramane pe masa carcasa, care se transeaza...

    Anul viitor as fi curios sa incerc sa tai un porc mangalita, ca pe aici mai cresc oamenii, i-adevarat mai rar...

    RăspundețiȘtergere
  7. ar fi tare interesant sa gasesti ceva din rasa mangalita. am auzit ca-i tare bun.

    noi spunem slanina, la grasimea aflata intre carne si sunca. sunca are 1 cm de grasime mai legata, mai densa dupa care urmeaza slanina, grasimea aia mai moale. stii cum e: cate bordeie atatea obiceie...

    RăspundețiȘtergere
  8. Subscriu si aprob intru totul tehnica si metoda prezentata de Bogdan. In paranteza, prefer ca in loc de "taiat porcul" sa folosesc "obtinerea slaninei, suncii si soriciului" -mi se pare mai prezentabil.
    Referitor la rase, specialistii de la coada furcii sunt de acord ca cel mai bun porc de crescut in curte si taiat la Craciun e hibridul dintre rasele Bazna si Duroc-Jersey -obtii in cantitati egale slanina si carne.
    Na, ca in loc de vinuri si mancare am ajuns sa scriu despre zootehnie... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sublima poveste! Si? La aeroport cum a fost?

    RăspundețiȘtergere
  10. ei, la aeroport am avut noroc pentru ca am mers la business si controlul a fost mai sumar :))

    RăspundețiȘtergere
  11. @cluj si rasa asta creste pe la noi sau in tari straine?

    RăspundețiȘtergere
  12. strict pentru injunghiat cred ca poti folosi pe cel cu lama de 20. cu toate ca imi pare putin cam lat. mai sanatos cred ca era sa folosesti cutitul bunicului tau. sau sa mergi la tara si acolo sa vezi ce cutite folosesc cei care se ocupa cu taiatul porcului. de obicei au diverse cutite facute artizanal(in foste fabrici/uzine) care dau clasa la toate astea profesionale.

    RăspundețiȘtergere
  13. @bogdan strict pt injunghiat iti trebuie un cutit cca 15 secunde. mai important pt mine era ceea ce urmeaza. si francezii mi-au dat cutite cu care m-am descurcat bine, zic eu.

    RăspundețiȘtergere