joi, 11 august 2011

galbiori/chanterelle trasi in unt cu usturoi si patrunjel proaspat


pentru mine, cele mai bune bruschete sunt alea cu ciuperci de padure.  au ciupercile astea de padure un gust de pamant, oarecum apropiat de cel al trufelor, care-mi place de mor, mai ales in combinatie cu niscaiva usturoi :)

galbiorii sau chanterelle (cum sunt ei cunoscuti pe alte meleaguri) sunt plini de apa, asa ca atunci cand ii gatesti trebuie sa tii cont de asta, mai ales daca vrei sa-i tragi la tigaie in unt. neaparat sa alegi o tigaie cat mai intinsa si sa pui atatea ciuperci cat sa nu aglomerezi tigaia. o tigaie aglomerata inseamna ca de fapt le fierbi in sucul propriu in loc sa le sotezi cum se cuvine,  in unt.

asorteaza ciupercile cu o bagheta frantuzeasca  taiata pe din doua si cu un pahar de chardonnay. pofta buna. 

ingrediente:
- pentru 2 persoane. timp de gatire 10 minute. 
- doi pumni plini de galbiori (6-700 de grame)
- 60g de unt
- 3-4 catei de usturoi
- cateva fire de patrunjel
- sare, piper proaspat macinat

galbiori/chanterelle trasi in unt cu usturoi si patrunjel proaspat
- intr-o tigaie intinsa, topeste untul cat sa devina auriu si bine incins.
- taie ciupercile in bucati mici si arunca-le in tigaie, avand grija sa nu le aglomerezi. ciupercile vor lasa zeama pe care vrei vrea sa o evapori la foc mediu.
- cand zeama s-a evaporat si ciupercile incep sa se soteze pune usturoiul tocat marunt si condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat.
- scoate-le pe o farfurie si presara patrunjel proaspat, tocat marunt.
- taie o bagheta frantuzeasca cu coaja tare pe lung si inmoaie-o in sosul din tigaie. pune ciupercile peste bagheta si mananca-le cat sunt calde.

7 comentarii:

  1. cind am ajuns la faza cu bagheta inmuiata in sos si ciuperci deasupra ei ...m-am inmuita si eu de pofta!:)ce mai tura-vura simple is the best si eu sint impatimita dupa multe chestii,dar ciupercile si pestele ar fi pe primele locuri.asa ca m-ai atins zdravan cu post-ul asta!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! Tocmai m-am uitat cu atentie pe blogg-ul tau, si iti spun sincer ca mi-a lasat o impresie placuta si interesanta. De aceea eu te invit pe facebook.com, pe pagina "Bucataria pentru toti", pentru a face schimb de experienta, pentru a ne incanta cu retetele tale, si de ce nu..pentru a discuta despre tot ce inseamna frumos si sanatos in materie de gastronomie.
    Iti doresc o zi cat mai placuta si frumoasa.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @alison daca ai ingrediente ca lumea, simplu si bun e cel mai bine. numai ca in bucuresti e mai greu cu aprovizionarea decat pe la tine :)

    @laurentiu o sa arunc un ochi pe la tine ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. guess what - tocmai m-am intors dintr-o tura cu bicicleta prin austria unde galbiorii sint in sezon (de altfel si la noi sint, insa e o mica mare diferenta - ai de la noi pleaca aproape toti la export...). acolo le zice eierschwamerl si se gasesc in toate crasmele, de la bodega de pe marginea drumului pina la restaurante cu figuri. ii gasesti facuti intr-o multime de feluri, da cel mai bun e ala clasic, pe care il facea si mama - tocanita cu smantana - la austrieci ii zice eierschwamerlsauce...
    aa, in germania le zice pfiferlingen... nu stiu de ce... austriecii ii recunosc si dupa numele asta, insa in meniuri il gasesti pe ala cu eierschwamerl... hai, pofta buna.

    RăspundețiȘtergere
  5. frumos cu bicicleta, mai vezi si altceva in afara de shopping center :)) ; cunosc si eu o varianta cu smantana, gustoasa tareee:)

    confirm ca se gasesc ciuperci si prin padurile naostre, eu am fost cu florin aka crazy mother cooker prin niste paduri pe la fundata si am gasit un hrib de vreo 3-400 de grame, mare si gustos. iar diferenta de gust fata de cele de magazin e uriasa :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Au au ce pofta mi-ai facut! cunosc si eu o reteta asemanatoare... :)

    RăspundețiȘtergere