miercuri, 17 august 2011

fettucine alfredo


ok, recunosc, nu-i cel mai sanatos fel de mancare insa daca ai simtul realitatii si mananci cu moderatie, poti sa te bucuri de pastele astea din cand in cand. 

reteta raspandita astazi, cu precadere in statele unite, si aproape deloc cunoscuta in europa/italia a fost inventata de alfredo di lelio, bucatar in roma anilor 1920, care a transformat pasta al burro astfel incat sa fie "mai pe gustul" turistilor americani. cum a facut asta? foarte simplu. a dublat/triplat cantitatea de unt si parmezan. 

pasta al burro sau pasta in bianca sunt extrem de simple: pastele fierte si foarte fierbinti sunt amestecate cu unt si parmezan ras pana cand acestea se topesc si formeaza un fel de crema. varianta cu mult unt si parmezan a cucerit inimile lui mary pickford si douglas fairbanks, care au dus pastele peste ocean si le-au bagat in masinaria de marketing a hollywood-ului. se zice ca azi nu gasesti carciuma italieneasca in new york care sa nu aiba o varianta de fettucine alfredo in meniu. 

pentru ca portia dubla de unt si parmezan nu a impresionat prea mult publicul amercian, usor-usor reteta originala a mai primit si niste smanatana dulce si vreo doua galbenushuri crude, pana a ajuns la varianata de azi, varianata care sperie usor orice nutritionist dar nu si pe mine :))

daca vrei sa scapi cu viata, pastele astea  trebuie insotite cu cateva pahare reci de riesling :))) 

ingrediente:
pentru 2 persoane, timp de gatire: 15 min.
jumatate de pachet de unt
150g smantana dulce de gatit
200g fettuccine
2 galbenusuri de ou
100g de parmezan ras
sare, piper alb, cateva frunze de patrunjel

fettucine alfredo
- pune untul si smantana intr-o tigaie mare la foc mic pana se topesc si formeaza o crema. daca vrei o consistenta mai cremoasa a sosului, il lasi pe foc sa se mai reduca. opreste focul cand e gata.
- separat, pune pastele in apa care deja fierbe. putina sare grabeste fierberea
- cand sunt gata scurge pastele de apa. pune pastele in tigaia cu sos si amesteca bine. adauga galbenusurile de ou crude si parmezanul ras. amesteca viguros pana totul se transforma intr-un sos omogen.
- sareaza si pipereaza cu piper proaspat macinat.
- adauga patrunjel proaspat tocat in farfurie.

6 comentarii:

  1. simtul realitatii si moderatie cu bunaciunea-n farfurie?grea penitenta ...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. ah, alta reteta de-asta la care doar ma uit, far' sa mananc :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @alison simtul moderatiei zic ca tre' sa mearga in sensul sa nu-ti programezi sa mananci prea des asa ceva, ca de abtinut chiar ca e mai greu :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. @smaranda aplici principiul "piei satana" ? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Holly crap - that's a heart attack on a plate! Yumm! :p

    RăspundețiȘtergere