luni, 30 august 2010

gaina la cuptor


se dau: una bucata gaina de fundata , o zi torida de sambata, un prieten cu cuptor cu convectie (o chestie noua), un kilogram de cartofi noi. se cere o cina pentru patru, cu conditia sa poti respira in bucatarie.

cuptorul cu convectie e un fel de oala de sticla. pe capac se afla mecanismul de functionare care consta intr-un tub puternic cu halogen si un ventilator. sistemul pare simplu si ingenios. avantajul maxim al cuptorului este ca il poti scoate pe balcon evitand astfel sa faci caldura in bucatarie.

am luat gaina si am frecat-o bine, pe dinafara si pe dinauntru cu ulei de masline, sare,boia de ardei dulce, curry si piper. pe sub piele am indesat multi catei de usturoi si cateva crengute de rozmarin. cartofii i-am spalat si i-am uns cu ulei, sare si piper.

am asezat gaina pe stratul de cartofi si am fixat cuptorul pentru o ora la 200 de grade. din cand in cand am uns gaina cu o pensula cu sosul care s-a format in cuptor.  la sfarsit arata asa:


am dat gata gaina cu vreo 2 sticle de vin alb sec. sosul care s-a format a fost specaculos si nu ne-am lasat pina nu l-am terminat pe tot iar carnea s-a pastrat frageda si zemoasa.


cina s-a terminat tarziu in noapte cu povestiri din concediu.

6 comentarii:

  1. gaina ca gaina,ca imi inchiui cat a fost de buna ,da'cartofii sa reziste in acelasi timp cu ea in cuptor si sa nu se storcoseasca e tare de tot.cum e cu consumul electric la aparatul asta,cat costa si de unde l-ai cumparat?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu cat costa, l-a adus un prieten sa-l bagam in "probe" dar ma interesez si revin.

    cat despre cartofi, nu s-au storcosit pentru ca toata caldura vine de sus din capac, asa ca ei fiind pe fund n-au avut parte de aceeasi temperatura.

    RăspundețiȘtergere
  3. interbelic, ai fi putut deschide o carciuma cu specialitatea asta, 'La gaina cracanata' :)

    RăspundețiȘtergere