vineri, 20 august 2010

farinata, faina, torta di ceci, socca


sunt numele aceluiasi fel de mancare pe care l-am descoperit la genoa. se mananca ca aperitiv sau in loc de foccacia (ceci inseamna naut in italiana).

faina genoveza este un fel de lipie/clatita din apa, faina de naut si ulei de maline si probabil ca a venit de pe coasta de nord a africii, impreuna cu populatia araba care traieste in genoa.

se face asa: amesteca 250gr de faina de naut(plafar, magazine naturiste) cu 500ml de apa, o lingurita de sare si 4-5 linguri de ulei de masline extravirgin. lasa macar o jumatate de ora sa se umfle bine faina. la final trebuie sa aibe comsistenta compozitiei de clatite.

unge o tava cu ulei, toarna compozitia si da la cuptorul incins 15-20 de minute. se poate face si in tigaie pe argaz dar e mai dificil de intors.

merge foarte bine cu pomodori secchi, si un putina tahina(pasta de susan). am avut alaturi un greco bianco bine racit din ciro, italia. buon appetito.

10 comentarii:

  1. la Nisa socca e mancarea traditionala, simbolul orasului, si se serveste cu vin rose. eu am facut-o la broiler, dupa reteta lui Lebovitz

    RăspundețiȘtergere
  2. fix asa e :)

    exista mai multe variante prin italia: cu ceapa calita, cu carciofi. da' baza asta e.

    mie imi place de mor.

    RăspundețiȘtergere
  3. faina de naut am ,ma pui la treaba,bag seama!:)
    nu am mincat socca,dar imi pare un fel ancestral,unul din acele lucruri simple incarcate de istorie ,supuse probei timpului si exigentelor a zeci sau sute de generatii.
    ps:ai sa rizi ,dar smochinele-s de undeva din satul meu natal, cresc in curtea unei prietene a mamei mele,in judetul iasi.anul trecut erau mereu si la kaufland.

    RăspundețiȘtergere
  4. n-o sa-ti para rau daca faci farinata asta. garantez.

    eu n-am gasit smochine prin bucuresti. e drept ca nu am cautat asiduu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. au smochine la Metro Baneasa, dar nu tot timpul

    RăspundețiȘtergere
  6. am savurat socca ,facuta dupa reteta ta,dar in tigaie ,pe aragaz(am facut ceva economie de timp!)cu caponata pe ea si un cabernet sauvignon din republica moldova,rosu,demidulce.mergea ceva mai dry si mai light la culoare,dar asta era desfacut...multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  7. ma bucur ca ti-a placut. eu imi tot fac deatunci :))

    i-am prins gustul.

    RăspundețiȘtergere
  8. pe mine m-a spart la genova. iti dai seama ca m-am agitat ceva sa gasesc faina de naut :))

    mi-am luat vreo 5 pungi!

    RăspundețiȘtergere