sâmbătă, 3 iulie 2010

tarator


e raspandit din balcani si pina in orientul mijlociu. pentru unii e un sos, pentru altii e o supa racoroasa de vara. eu il fac asa (4 porti):

- dau la robot un castravete mare, curatat de coaja impreuna cu 4-5 catei de usturoi si 300 de grame de iaurt (preferabil de oaie sau unul mai legat, mai tare)
- tai/razui inca o jumatate de castravete marunt.
- toc putin patrunjel, maruntesc niste migdale decojite/nuci.

in fiecare farfurie pun castravete maruntit si iaurtul din robot. pe deasupra presar migdale si patrunjel. il las la frigider o jumatate de ora (sau cat am rabdare :)) ).  neaparat fac si niste paine prajita.

reteta originala e cu marar insa eu prefer patrunjelul.

10 comentarii:

  1. foarte racoroasa si placuta,aditiile tale sunt de asemenea,delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  2. very nice, poti eventual sa incerci si cu menta in loc de patrunjel :)

    RăspundețiȘtergere
  3. asta e sosul meu pentru sandwichuri :((

    RăspundețiȘtergere
  4. bun , dar eu il fac asa. Tai Castravetele in cuburi si il särez bine si pun incä zahär bine peste.Pun in Frigider peste Noapte.
    A doua zi , bag un pic de mustar ,saft de lämie, Jaurt si lapte bätut si mixez totul bine. Pun si eu un pic pentru Dinti niste Cubulete de Castravete.
    Eu prefer Märarul da cu Pätrunjel merge incä bine.
    De ce marinez peste noapte cu sare si zahär ? pentru cä asa se intensiveazä aromele de minune.
    Se meritä sä faci o probä de comparatie....
    Salutäri de la Gourmand

    RăspundețiȘtergere
  5. @florin o sa incerc cu menta. cred ca e misto, gandindu-ma la ayranul cu menta.

    @gourmand interesanta varianta ta, merita incercata. nu zaharul ma mira, ci mustarul. sunt f curios ce gust are.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Gourmand Pare foarte buna si varianta asta. Acum ca incep caldurile astea mari e bine sa stii mai multe retete de supe reci :))

    RăspundețiȘtergere
  7. atuncia uite incä o Supä de la Mine

    Supe de Avocado rece

    Portii: 4

    Ingrediente

    * 2 Avocado mari si copti
    * 230 ml de Lapte bätut sau friscä liquidä
    * 350 ml Supä de pui
    * 1 Lingurä de Limonesaft
    * Cayennepfeffer
    * verdeatä tocatä la servire

    pregätire:

    Avocado ( miezul) , Frisca , Supa, Limonesaft si Cayennepfeffer intrun Mixer bägate si mixate bine cu sare si piper indreaptat. Im Frigider 2 Ceasuri räcit si cu verdeatä servit.
    Ca de obicei la Supe reci , piine albä in cuptor riumenitä..
    Salutäri Gourmand

    RăspundețiȘtergere
  8. si incä una....

    Lebenitä - Gazpacho

    Ingrediente:
    900 g Lebenitä ( miez)
    2 Rosii mai mari
    1 Paprika rosie cärnoasä
    1 micä Ceapä
    100 ml Suc de Rosii
    2 Linguri Ulei de Mäsline
    Suc sau Sirop de Rodie dupä Gust
    Sare
    Piper ( proaspät mäcinat )

    Preparare:
    Lebenita täiatä si curätatä.Miezul mai mare täiat.Paprika si Rosiile incä curätate si täiate. Rossile färä simburi.Ceapa fin täiatä.Totul bägat in Mixer , cu Ulei de Mäslinä si cu Suc de Rosii completat si mixat.
    Cu suc de Rodie , sare si piper indreaptä la gust.Strecoarä printr-o Sitä normalä si bagä la Frigider.
    Dä Supa rece in Pahare si monteazä pe gura Paharului niste bucäti de Lebenitä si niste Suncä pe un Bät...



    Gourmand

    RăspundețiȘtergere
  9. le voi executa cat de curand si voi posta poze. merci frumos.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut,

    Supa asta am creato astäzi si a fost läudatä.
    Supä de Dovleac galben ingetatä
    Pentru 2 persoane:

    1 pepene galben ( din äla turces de miere)
    1 avocado copt
    suc de la 2 lamâi,
    125 g crema de brânza (9% F.i.Tr.)
    1 / 4 l de vin spumant, uscat
    150g ardei rosu,
    150 g castraveti
    Sos Tabasco
    Sare si piper alb



    PREPARARE:

    Taie Pepenele in douä pe lung ( ca sä ai pentru servitin loc de farfurie) si scoate miezul afarä.Se pune cu miezul de Avocado , cu sucul de lämie si cu smintina se piureazä fein.Dacä vrei fin de tot pot sä dai prin sitä supa.
    Se condimentaezä cu Sare, piper si Tabasco si se ciompleteazä cu Castravete is Ardei in cubulete täiati.
    Se bagä in Coji si la frigider ( inainte de servire in Congelator. Cu cit mai rece cu atita mai gustos) si se serveste rece...
    Salut Gourmand

    RăspundețiȘtergere