marți, 30 martie 2010

cutitul bucatarului - zwilling ja henckels



sunt trei cutite obligatorii in bucatatrie: cutitul bucatarului, cutitul de paine zimtat si un cutit mic de legume.

cutitul bucatarului din bucataria mea e un zwilling de 20 de centrimetri. e robust, il simti bine in mana. il am cam de 3 ani si inca nu am simtit nevoia sa il ascut la un profesionist.

pe post de cutit mic pentru legume folosesc kyocera de ceramica sau wmf-ul.

pentru taiat paine am un cutit zimtat mare de la ikea.

10 comentarii:

  1. asta e si cutitul meu, inca il astept pe cel din ceramica ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. ceramicul e perfect pentru legume, e f usor si-l manuiesti f bine. cred ca o sa te imprietenesti bine cu el :)

    RăspundețiȘtergere
  3. m-am jucat cu kyocera la o demonstratie culinara, acum cateva saptamani. fun fun fun!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu mai nou sunt f incantat de chroma haiku. parca e din alta poveste fata de orice cutit de-al meu.

    f tari japonezi astia. se vede ca e alta calitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. da-mi un mail la mazilique at gmail dot com, ca nu-ti gasesc adresa pt trimis pdf

    RăspundețiȘtergere
  6. Zwiling si eu! Si culmea, acelasi Ikea pentru paine...

    RăspundețiȘtergere
  7. @irina se pare ca firma asta elvetiana are succes in romania. sper sa vedem mai multe magazine de profil ca tare sunt putine pe la noi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu s-a mai scris de un 1 pe aici dar un anonim a simtit nevoia sa se bage in seama. Henckels sunt decenti, printe cei mai decenti din europa. Le folosesc de vreo 5 ani si merg ok daca ai grija de ele. Le-am luat de afara pentru ca la noi e hotie pe fata ce preturi au cei de la bucatarieshop ca sa zic asa, minim duble. Cat despre cutitele japoneze mi se pare ca sunt un moft (am si eu vreo 3 :P ) da numai pentru show off ... in bucatareala de zi cu zi sunt destul de inutile daotrita faptului ca lama e foarte pretentioasa ... si ca fapt divers ... in Japonia fiecare specialitate foloseste o serie de cutite specializate (iti trebuie 30 de cutite daca vrei sa fii ca la carte ... dar ei oricum sunt foarte specializati). Penru a gati o masa nu ai nevoie decat de french/chef knive si cam atat.

    Vrei o marca tare de cutite? incearca Global (sunt japoneze dar au si cutite european style), vreo ceva sa nu iti para rau ca le atingi, henckels, vrei ceva sa te dai mare la prieteni, Miyabi (tot henckels, prea scumpe), vrei ceva absolut bun la maxim 100$ ? Masamoto sau Hattori. Daca ajungi in Japonia ai ocazia sa le ei direct de la fabrica, le ascut in fata ta, si nu vei regreta vreodata alegerea facuta. La noi se vand numai prostii in principiu iar voi ... care sunteti bucatari sau macar vreti sa fiti le faceti reclama ca si cum ar fi zei pe pamant. Si inca ceva va rog ... fiti bucatari in primul rand ... nu hipsteri ;)

    Felicitari pentru chroma ... pana aacum cred ca te-ai bucurat de el, ai grija unde il ascuti, la noi nu prea am incredere in nimeni decat in mainile mele si de aceea eu le ascut singur. Am dat un cutit la ascutit la un profesionist chipurile si mi-a stricat lama de toti banii, pentru DOAR 100 lei (era un global, inainte sa stiu cum se ascute).

    RăspundețiȘtergere
  9. henckels e in continuare ok pentru mine. miyabi le cunosc insa ce folos sa iau cutite elvetiene cu nume japo.

    cu global inca nu m-am intalnit dar sper sa am ocazia.

    de chroma sunt foarte multumit. inca nu am avut nevoie sa-l ascut, e drept ca nu-l folosesc in fiecare zi.

    dupa ceva vreme de folosit cutite si mai scumpe si mai ieftine am inteles ca trebuie sa-ti cumperi cutitele pe care ti le permiti.

    trebuie sa te folosesti tu de cutite si nu invers. sa nu-ti para rau daca strici lama folosindu-te de el.

    eu mi-am cumparat piatra de ascutit si le ascut singur. chiar daca le stric, aia e. sunt ale mele si fac ce vreau cu ele :)

    daca tot divagam vreau sa-ti povestesc de o marca de cutite austriaca pe care am descoperit-o din intamplare: berndorf (o poveste veche despre asocierea dintre Alexander von Schoeller si Alfred Krupp).

    sunt destul de ieftine, costa cam 30 de euro cutitul bucatarului insa sunt atat de incantat de el, incat am inceput sa le neglijez pe toate celelalte.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am vazut cutite marca cs-solingen...seria black magic ,mi s-a parut interesanta sunt din x50 cr mo v15 si un set ajungea cam 700 de ron...stie careva ceva despre ele?

    RăspundețiȘtergere