marți, 11 octombrie 2016

Piept de rată cu linte trasă in unt cu ceapă călită si ciuperci




la ceas de seară, pe o ploaie mocăneasca, intre doua episoade pe netflix m-am ridicat voinicește de pe canapea să fac pieptul de rată pe care-l aveam in frigider. pieptul ca pieptul, că l-am mai făcut de 30 de ori si îmi iese mereu roz-perfect in mijloc dar eu despre linte vreau sa vă spun: ge-ni-ală. ceapa tăiata bob de orez, trasă in unt. o ciupercă tăiată la fel de mărunt merge in tigaie. ceva ierburi uscate, supa de legume/pui si lintea dinte-o conservă. 

[daca cineva are ceva împotriva conservelor de genul asta: linte, fasole, năut să ridice mâna. spre deosebire de alte legume boabele de genul ăsta sunt identice fie că le fierbi tu acasă fie că le iei gata fierte. majoritatea conservelor de pe piață conțin boabe, apă si sare si sunt supuse unui singur tratament, pasteurizării. sau fierbere mai pe românește. in conservă vei găsi un conținut mai mare de sodiu (de la sarea pe care o adaugă pentru conservare) așa că daca mănânci nesărat, trebuie să speli bine-bine boabele. o alta diferență e prețul. boabele uscate sunt întotdeauna mai ieftine dar necesită timp de fierbere si gaz/curent electric așa că s-ar putea să ieși tot pe acolo.] 

Piept de rată cu linte trasă in unt cu ceapă călită si ciuperci

Ingrediente:
pentru 2 persoane. timp de preparare: 25 de minute
- 2 piepți de rată
- 2 conserve de linte
- o jumătate de ceapă roșie
- o ciupercă
- 70g de unt
- 20ml de ulei de măsline
- 200ml supa de legume/pui
- oregano, busuioc, rozmarin uscat, sare, piper după gust

Metoda:
- taie ceapa si ciuperca mărunt, cat un bob de orez
- într-o tigaie pune untul. adaugă uleiul de măsline care ii va ridica punctul de afumare si nu se va arde așa repede
- adaugă ceapa si călește-o pana devine sticloasa. adaugă ciuperca
- adaugă lintea si supa. lasă să fiarbă pana supa se evapora aproape de tot
- într-o tigaie groasa si rece pune piepții de rată cu pielea in jos cu un termometru înfipt in mijlocul pieptului. nu e nevoie de ulei.
- pe măsura ce tigaia se încălzește, grăsimea de sub piele începe a se topi. o să facă fum, nu ai ce face :)
- când pielea devine crocantă, o întorci pe partea cărnoasa 1-2 minute. deja in mijloc ar trebui să ai 52 de grade. întoarce piepții si pe cele doua laterale. Ajută-te de marginea tigăii să sprijini pieptul pe laterala.
- când e gata lasă pieptul de rată pe un fund de lemn sa se odihnească 5-7 minute. daca îl tai mai devreme toate sucurile din carne se vor scurge si carnea va rămâne mai fada.
- după ce s-a "odihnit" taie carnea in felii groase de jumătate de cm iar apoi transfer-o pe farfurie. poftă bună.

3 comentarii: