marți, 18 august 2015

caracatita sous vide cu piure de usturoi si vinaigrette de miso-balsamico




taste of roma e cel mai cool eveniment gastronomic organizat in capitala italiei cu sprijinul prietenilor de la electrolux care fac ce fac si organizeaza numai chestii dintr-astea misto la care viseaza toata blogosfera culinara. chefi celebri, cursuri de gatit, degustari, produse locale, demonstratii de gatit,  ce mai, vis-paradis pentru orice aficionado mancacios.




cand electrolux m-a anuntat ca trimit 4 bloggeri la taste of roma daca castiga competitia #romacuelectrolux mi-am suflecat manecile, am ascutit cutitele si-am confirmat pe loc participarea. asta a fost partea usoara.

partea grea urma sa vina: ce sa aleg sa gatesc ca sa impresionez cheful meu italian favorit. primele trei zile mi-am imaginat tot felul de chestii, mi-au defilat prin fata ochilor zeci de farfurii. in a patra zi  am avut un cosmar: se facea ca eram intr-o bucatarie super utilata care avea cea mai mare si mai aprovizionata camara si eu trebuia sa gatesc ceva pentru gordon si bastianich. in mod ciudat graham lipsea. cand timpul a expirat eu eram inca in camara nestiind ce sa gatesc. cand m-am trezit stiam ce vreau sa gatesc … eram convins, eram super incantat ca o sa fac… ce o sa fac?! la naiba, uitasem!! deabia atunci m-am trezit. asa era cosmarul, visasem ca m-am trezit….

mda, nu stiu sa va zic cum, dar la un moment dat mi s-a insurubat in cap o carcatita gatita sous vide de eric ripert la restaurantul sau le bernardin din new york. poate ca de la piureul de usturoi pe care tot timpul am vrut sa-l incerc insa n-am apucat.



caracatita gatita bine poate fi minunata insa o simpla greseala o transforma intr-o chestie elastica si greu de mestecat. sosu vide-ul e o tehnica relativ noua care te ajuta sa treci elegant de stransul din fund si sa ai de fiecare data acelasi rezultat minunat: o caracatita care se topeste in gura. de-aici poti sa te joci cu ea si sa-i faci cam orice. sa o perpelesti pe gratar, sa o frigi pe o plita incinsa cu niste ulei si paprika afumata sau sa o tragi rapid la tigaie cu niste oregano si usturoi.

smecheria retetei lu ripert e ca face blancharea caracatitei intr-o supa, care pe langa clasicele ceapa, morcovi, apio, piper, dafin arunca in combinatie pe infamul chorizo care e gust pereche pentru caracatita. ei bine cu supa asta sta saraca caracatita  vreme de 4 ore pana se inmoaie de tot, de poti sa o tai cu furculitza.

piureul de usturoi desi pare o chestie cu care sa sperii strigoii din cimitir, sa stii ca nu-i deloc asa.  il blanchezi de 3 ori in 3 ape, dupa care-l fierbi in lapte. Facut asa, piureul e fin si cu o aroma subtila de usturoi. feliile de pere adauga o nota crocanta de prospetime si contrablanseaza frumos gustul piureului.

pentru ca minunata caracatita sa nu se plictiseasca singura, la final am chemat prietenii de la foodie family sa se joace cu ea. Din punctul lor de vedere farfuria cica ar fi fost minunata si sigur as fi impresionat pe orisicine ar fi gustat-o. Electrolux, predau legatura J




caracatita sous vide cu piure de usturoi si vinaigrette de miso-balsamico

ingrediente:
pentru 7-8 persoane. timp de preparare: 5 ore



pentru caracatita sous-vide
- o caracatita de 1.5 kg
- 1 morcov taiat mare
- 1 ceapa mare rosie
- 1 bat de telina
- cateva boabe de piper negru, sare
- cotoarele de la un manunchi de patrunjel, 
- oregano proaspat
- cimbru proaspat
- 10-12 felii de chorizo
- un praf de chilli, cateva foi de dafin
- o lingura de otet
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 3 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de paprica afumata





pentru piureul de usturoi
- 8 capatani de usturoi
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 cana de lapte
- 2 fileuri de ansoa
- piper alb

pentru vinaigrette de miso-balsamico
- 3 linguri de miso alb
- 1 lingura de aceto balsamico
- 1 lingura de sos de soia
- 1 lingura de ulei de masline
- putin piper proaspat macinat

pentru plating
- 2 pere 
- cateva frunze de telina 

metoda de preparare:

pentru carcatita: 
- intr-o oala cu apa care clocoteste adauga ceapa, morcovul, telina, betele de la patrunjel, foile de dafin, piperul, chilli, oregano, cimbru, zeama de lamaie, putina sare si chorizo. 
- fierbe timp de 15 minute. adauga otetul. 




- scufunda caracatita de 2-3 ori in apa clocotita cat sa-i faci parul cret



- blancheaza cracatita timp de 1 minut. scoate-o si fa-i o baie cu gheata
- pune tentaculele de caracatita in pungi zip-lock impreuna cu cateva polonice din supa de mai sus(pe care trebuie sa o racesti), seteaza aparatul la 82.5 grade si las-o acolo timp de 4 ore. 


- dupa 4 ore, scoate tentaculele de caracatita si unge-le cu ulei, zeama de lamaie, sare si paprica afumata si da-le la gratar 2-3 minute. 

pentru piureul de usturoi
- in apa care colocoteste arunca cateii de usturoi curatati. blancheaza-i doua minute. arunca apa. repeta operatiunea de 3 ori
- acopera usturoiul cu lapte si lasa-l sa fiarba la foc mic pana cand cateii se pot sfarma usor cu furculita
- intr-un mixer de bucatarie amesteca cateii de usturoi scursi de lapte cu ansoa si uleiul de masline. mixeaza pana devine foarte cremos. 

pentru vinaigrette de miso-balsamic
- amesteca pasta de miso cu aceto balsamico, soia si uleiul de masline. asezoneaza cu piper proaspat macinat

pentru plating: 
- pe o farfurie alba pensuleaza vinaigretta
- aseaza doua linguri de piure de usturoi peste care pune caracatita
- taie cateva felii de pere si aranjeaza-le pe farfurie impreuna cu frunzele de telina. 

pofta buna. 



5 comentarii:

  1. Arata impecabil, extrem de bine si de delicios si imi place modul in care ai explicat prepararea. Nu-i de mirare plasarea ta la Taste of Roma, chiar meriti cu un asemenea preparat. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Nadia, multumesc pentru cuvintele frumoase. plasarea mea a fost insa pe langa taste of roma:))

    RăspundețiȘtergere